×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

"Πόλεμος" Τουρκίας - ΗΠΑ - Ο Ερντογάν πιστεύει ότι τον "ρίχνουν" μέσω της διαφθοράς

Δεκέμβριος 22, 2013
jumbo-banner

Πηγή: www.onalert.gr
Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Διέψευσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, κ.Ricciardone, τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία  ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάμιξη στο θέμα της τελευταίας δικαστικής επιχείρησης για δωροδοκίες και μίζες  για τις οποίες ήδη έχουν συλληφθεί ο γιος του Υπουργού Εσωτερικών, ο γιος του Υπουργού Οικονομίας και ο επιχειρηματίας Ριζά Σαρράφ, ενώ παρέμβαση έκανε οργισμένος ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Ερντογάν για «προβοκατόρικες ενεργειες πρέσβεων».

 Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε σχετικά: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση κατά της δολιοφθοράς και των δωροδοκιών. Κανένας δε θα πρέπει να βάζει σε κίνδυνο τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Οι ισχυρισμοί που αναφέρονται είναι εξ ολοκλήρου ψευδείς και αβάσιμοι. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατηγορίες».

Ωστόσο η Yeni Safak με τον τίτλο «Σήκω φύγε από αυτή τη χώρα», γράφει ότι αποκαλύφθηκε πως πίσω από την επιχείρηση, με επίκεντρο τη Λαϊκή Τράπεζα, που είχε ως στόχο την κυβέρνηση, είναι οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρέσβης, κ. Ricciardone, που συναντήθηκε με τους Πρέσβεις της ΕΕ, στις 17 Δεκεμβρίου, είπε «Ζητήσαμε να διακοπούν οι σχέσεις της Λαϊκής Τράπεζας με το Ιράν. Δεν άκουσαν. Παρακολουθείτε τώρα την κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας».

Ανεπιθύμητος;

Όπως  γράφει η εφημερίδα τα λόγια αυτά  του κ.Ricciardone, με τα οποία κατηγόρησε την Άγκυρα, κινητοποίησαν την Άγκυρα. Έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Κέρρυ, και θα διαβιβάσει την ενόχληση της Τουρκίας. Στη συνέχεια ετοιμάζεται να καλέσει στο ΥΠΕΞ τον Αμερικανό Πρέσβη, ο οποίος επεμβαίνει,όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, στα εσωτερικά της Τουρκίας σε πολλά θέματα, όπως και ο διαγωνισμός για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους όταν επιλέχτηκαν οι Κινεζικοί.

Το γεγονός ότι ο κ.Ricciardone, κατά τη συνάντησή του με τον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), κ. Κιλιτσντάρογλου, υποστήριξε την επιχείρηση για τον εντοπισμό των δωροδοκιών, οδήγησε σε αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και στο Τουρκικό ΥΠΕΞ. Τίθεται θέμα -πάντα κατά την εφημερίδα- να κηρυχθεί ανεπιθύμητος ο Αμερικανός Πρέσβης.

Υποστηρίζεται από την εφημερίδα ότι ο Αμερικανός Πρέσβης είχε αναμιχθεί και παλαιότερα στα εσωτερικά της χώρας και ότι η Yeni Safak το είχε αναφέρει πρωτοσέλιδα  στο φύλλο της 25ης Οκτωβρίου 2013, με τον τίτλο «Εσύ να κοιτάς τη δουλειά σου».

Ερντογάν για Πρέσβεις: «προβοκατόρικες ενέργειες»

Πάντως ο  ευρισκόμενος σήμερα στη Σαμψούντα, Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην Σαμψούντα, αναφέρθηκε και στο θέμα της επιχείρησης και αναφορικά με τις πληροφορίες σε σχέση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα: «Οι πρέσβεις προβαίνουν σε ορισμένες προβοκατόρικες ενέργειες. Εάν βγαίνετε έξω από τα πλαίσια των καθηκόντων σας, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας. Επίσης, στην περίπτωση που στις δικές σας χώρες οι δικοί μας πρέσβεις αναμιγνύονται σ’ αυτού του είδους παιχνίδια, τότε εσείς να μας ειδοποιήσετε και εμείς θα τους πάρουμε πίσω».

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το κυβερνών κόμμα ήρθε στην εξουσία για να φτιάξει ότι δεν πήγαινε καλά και ότι θα κάνουν όσα πρέπει να κάνουν, τόσο για την εκτελεστική εξουσία, όσο και για την δικαστική εξουσία, εάν απαιτηθεί. Και συνέχισε τονίζοντας: «Αν υπάρχει κάποιο γεγονός το οποίο έχει απήχηση στη δικαιοσύνη, ήδη γι’ αυτό θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Το δικό μας θέμα είναι να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και οι νομικοί να σεβαστούν τη δικαιοσύνη και όχι να λειτουργούν κατευθυνόμενοι».

Ο κ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του, επέκρινε έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη στάση που τηρεί και είπε «Ο Γενικός Διευθυντής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. έτσι αποκαλεί τον Πρόεδρο του CHP) κάνει αναφορά σε σπείρες. Αν αναζητάς, κ. Διευθυντά, σπείρες αυτές να τις ψάξεις μέσα στο ίδιο σου το κόμμα, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου που ήσουν γενικός διευθυντής. Εσύ γλίτωσες με την αμνηστία της Ραχσάν (τότε είχε δοθεί αμνηστία από τη σύζυγο του τότε Πρωθυπουργού Ετζιβίτ, Ραχσάν Ετζεβίτ και είχαν αποφυλακιστεί πολλοί κατηγορούμενοι. Η αμνηστία αυτή παρέμεινε στην ιστορία ως αμνηστία Ραχσάν)».

Το εμπάργκο, ο χρυσός και ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο τουρκικός Τύπος  αναφέρθηκε εκτενώς σε υποψίες και ερωτηματικά- μεταξύ άλλων ερμηνειών και μπόλικης δόσης συνωμοσιολογίας - σχετικά και με το ενδεχόμενο να κρύβονται οι ΗΠΑ πίσω από την ανάδειξη του  σκανδάλου δωροδοκίας και της διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στην Τουρκία. Όλοι όσοι συμμερίζονται την άποψη ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο, το πράττουν στηριζόμενοι στα εξής σημεία:
- Για κάποιους, οι ΗΠΑ συνδέονται με το σκάνδαλο, με μια λογική αντιποίνων της Ουάσιγκτον στην τουρκική παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
-Για κάποιους άλλους προκύπτει  εμπλοκή από την αμερικανική στήριξη στον ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ.
- Άλλοι λένε ότι  το εμπόριο με το Ιράν συνιστά κρίσιμης σημασίας θέμα, στο σκάνδαλο δωροδοκίας. Το 2010, υποστηρίζουν, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλλαν εμπάργκο κατά του Ιράν, ενώ το Μάρτη του 2012, απαγόρευσαν και κάθε μεταφορά κεφαλαίου, με την εξαίρεση, κάποιων χωρών, όπως της Τουρκίας, και μόνο για αγορά φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου. Από την πλευρά του το Ιράν, απέσυρε από τους λογαριασμούς αυτούς όσα χρήματα χρειαζόταν, προκειμένου να ανταποκριθεί στις χρεωστικές του υποχρεώσεις προς την Τουρκία για την αγορά χρυσού. Η Τουρκία έλυσε το συγκεκριμένο εμπόδιο, ανοίγοντας λογαριασμό στην κρατική Halkbank, στον οποίο κατέβαλε τις οφειλές της προς το Ιράν.Η  Hürriyet γράφει ότι τον Ιούλιο του 2013, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν και το εμπόριο χρυσού με το Ιράν, απόφαση που δημιούργησε εμπόδιο στις εξαγωγές τουρκικού χρυσού στο Ιράν.

Οι συλληφθέντες

Αυτή την στιγμή και όπως μεταδίδεται  από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα από τους 89 που αρχικά είχαν τεθεί υπό κράτηση, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 65 και συνελήφθησαν οι 16.

Με δικαστική απόφαση, πολύ αργά χθες τη νύχτα, μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται ο γιος του Υπουργού Εσωτερικών Γκιουλέρ, Μπαρίς Γκιουλέρ, ο γιος του Υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Καάν Τσαγλαγιάν και ο επιχειρηματίας Ριζά Σαρράφ.

Ο γιος του Υπουργού Περιβάλλοντος Μπαϊρακτάρ και ο επιχειρηματίας Αλί Αγάογλου αφέθηκαν ελεύθεροι. Για την υπόθεση του δήμου του Φατίχ, ο δήμαρχος του Φατίχ, Μουσταφά Ντεμίρ, που είχε τεθεί υπό κράτηση, αφέθηκε ελεύθερος και μαζί του άλλα 19 άτομα.

Ένας από αυτούς που συνελήφθησαν είναι και ο γενικός Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας, Σουλεϊμάν Ασλάν, που είχε τεθεί υπό κράτηση.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot