Οι παραστάσεις της Σκυτάλης στην Κω την Παρασκευή 22 Απριλίου

Απρίλιος 14, 2016

τρέχεις, πέφτεις, αιωρείσαι, εμπιστεύεσαι …… ΧΟΡΕΥΕΙΣ!

Το εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα Σκυτάλη ολοκληρώνει τη δίμηνη πορεία του στο νησί της Κω με την παράσταση-παρουσίαση του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Σφαγείο την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα σε συνεργασία με νέους χορευτές και σχολεία της Αττικής, ενώ για πρώτη φορά φέτος ταξίδεψε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως η Λέσβος, η Σίφνος και η Σέριφος. Η Σκυτάλη πραγματοποιήθηκε στην Κω κατά το διάστημα Φεβρουάριος-Απρίλιος 2016, με τη συμμετοχή της Ε΄ τάξης του 4ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Κω, καθώς και τη συμμετοχή χορευτών και εκπαιδευτικών που ζουν και εργάζονται στο νησί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση της Σκυτάλης στην Κω, σηματοδοτεί μια νέα, πιλοτική φάση του προγράμματος, που στόχο έχει να ανοίξει ένα ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στον κόσμο του χορού και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι παραστάσεις με τις οποίες ολοκληρώνεται κάθε κύκλος του προγράμματος, αποτελούν κινητικές συνθέσεις που εμπνέονται από τις βασικές κινητικές δράσεις της «πτώσης» και του «κυνηγητού», απλές, καθημερινές δράσεις, συμβολικά φορτισμένες, αφορμές συνάντησης με τον κόσμο του χορού, με τον εαυτό μας και την κοινότητα. Αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της πορείας που διαγράφει η Σκυτάλη κάθε χρόνο, καθώς σε αυτές ενώνονται τα διαφορετικά στάδια του πολυδιάστατου αυτού εκπαιδευτικού κινητικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα για το έτος 2015-2016 πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Παρασκευή 22 Απριλίου 2016
Ώρα 20.00
Θέατρο Σφαγείο – Κως
● Παρουσίαση του προγράμματος από την Κική Δευτεραίου και την Άννα Απέργη (μέλη της Σκυτάλης)
● Παράσταση χορευτών-εκπαιδευτικών
Τίτλος: “Πέντε μικρές ιστορίες”
Χορογραφία: Κική Δευτεραίου
Χορεύουν: Θάνος Τσάπελης, Τόνια Κουλούρα, Αζιζέ Σουσάμη, Σεβαστή Γλυνάτση

● Κινητικές συνθέσεις της Ε΄τάξης του 4ου Ολοήμερου
Δημοτικού Σχολείου Κω
Τίτλος: “Μ΄ ένα τσικ κι ένα τσακ” - τμήμα Ε΄1
“Μεγάλα ταξίδια για μικρά σχήματα” - τμήμα Ε΄2
Χορεύουν και χορογραφούν τα παιδιά της Ε΄τάξης με την καθοδήγηση
της Κικής Δευτεραίου

Στο χώρο του θεάτρου θα υπάρχει έκθεση με τις ζωγραφιές-αποτυπώματα της εμπειρίας των παιδιών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη


Ευχαριστούμε θερμά: τον Διευθυντή του 4ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Κω, κύριο Κώστα Πολίτη, τις δασκάλες της Ε΄τάξης Τόνια Κουλούρα και Ματούλα Καραγιάννη, τον εικαστικό Θεοδόση Αδαμόπουλο και το σύλλογο γονέων για την άψογη συνεργασία και την υποστήριξη του προγράμματος, την ομάδα του Θεάτρου Σφαγείο για την ευγενική παραχώρηση του χώρου και τη φιλοξενία και την ΚΑΤΕΡΟΣ Ναυτική Εταιρεία - KATEROS Maritime Company, Ε/Γ - Δ/Ρ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΗΛΙΑΝΗ" για την χορηγία δωρεάν μετακινήσεων της συντονίστριας του προγράμματος στην Κω.


Ακολουθεί αναλυτικότερη περιγραφή του προγράμματος Σκυτάλη:


Εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα Σκυτάλη
πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης
για χορευτές και μαθητές Δημοτικού

Τι είναι η Σκυτάλη;
Η Σκυτάλη είναι ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να ενδυναμώσει προσωπικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά τους νέους χορευτές και να φέρει τα παιδιά, τα σχολεία και την κοινότητα πιο κοντά στην τέχνη του χορού.
Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν και της καλλιτεχνικής ομάδας Ρέον, με υπεύθυνες την Πηνελόπη Ηλιάσκου (υπεύθυνη καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Κέντρου Ντάνκαν) και την Πωλίνα Κρεμαστά (χορεύτρια, χορογράφο). Παράλληλα, η Σκυτάλη πλαισιώνεται και υλοποιείται από ένα πλήθος νέων χορευτών, χορογράφων και ακαδημαϊκών, που μέχρι στιγμής συμμετέχουν σ΄ αυτό εθελοντικά.
Η δημιουργία του και η υλοποίησή του στηρίζεται στην κοινή πεποίθηση των συντελεστών του ότι η μύηση στην τέχνη του χορού συνδέεται άμεσα με τη μετάδοση του ενθουσιασμού, το μοίρασμα της προσπάθειας και της έμπνευσης, που πλαισιώνουν μια δημιουργική διαδικασία.

Η Σκυτάλη διαγράφει κάθε χρόνο έναν κύκλο 5 έως 7 μηνών και περιλαμβάνει:
• την επιμόρφωση των νέων χορευτών/χορογράφων/παιδαγωγών, μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις σχετικά με την παιδαγωγική, τη φιλοσοφία και την αισθητική του χορού
• τη δημιουργία μιας χορογραφίας βασισμένης στις κινητικές δράσεις «πέφτω» και «τρέχω», οδηγημένης από έμπειρους χορογράφους
• την προετοιμασία μαθημάτων κίνησης για παιδιά Δημοτικών σχολείων, με βασικό εργαλείο το παιχνίδι
• την εξοικείωση των μαθητών με την κίνηση και τον χορό μέσα από 10 διδακτικές συναντήσεις, που γίνονται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου. Η Σκυτάλη συναντάει μαθητές της Δ΄, Ε΄ ή ΣΤ΄ Δημοτικού και η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
• την πρακτική εξάσκηση των χορευτών μέσα από αυτές τις συναντήσεις

Γιατί η Σκυτάλη παίζει, τρέχει και πέφτει;
Γιατί το παιχνίδι είναι το βασικό εργαλείο μέσα από το οποίο το παιδί μαθαίνει και υπάρχει. Γιατί τα μαθήματα κινούνται γύρω από την «πτώση» και το «κυνηγητό», απλές, καθημερινές δράσεις, συμβολικά φορτισμένες, που τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν σαν αφετηρία για τις συναντήσεις τους με τον κόσμο του χορού αλλά και για να παρατηρήσουν, να διερευνήσουν τον εαυτό τους και τον άλλο.
Τα δημιουργικά αυτά μαθήματα ξεφεύγουν από την κλασική λογική ενός μαθήματος χορού και ανατροφοδοτούνται από τις ίδιες τις προτάσεις των μαθητών, καλλιεργώντας τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία.
Με βασικό εργαλείο το παιχνίδι και την κίνηση, ανοίγεται διάλογος για την ομαδικότητα και τη συλλογικότητα, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.
Η κοινωνική πλευρά της Σκυτάλης:
Το πρόγραμμα λειτουργεί και ανατροφοδοτείται μέσα από ένα αδιάκοπο μοίρασμα εργαλείων, ιδεών, προσπάθειας και έμπνευσης. Ενισχύει την πρωτοβουλία και την ανάληψη δράσης, μιλά για την κοινότητα, την αυτο-οργάνωση, τον εθελοντισμό, τη συνέχιση και βασίζεται στην ιδέα του μεταλαμπαδεύω, δίνω τη "σκυτάλη" και εκπαιδεύω εκείνον που την έλαβε, ώστε να εμπνευστεί να κάνει το ίδιο.

Κάθε κύκλος κλείνει με παραστάσεις, όπου η Σκυτάλη προσκαλεί την κοινότητα (γονείς, φίλους, δασκάλους, ευρύ κοινό). Στις παραστάσεις αυτές οι χορευτές χορεύουν μπροστά στους μαθητές κι έπειτα οι μαθητές με τη σειρά τους παρουσιάζουν μπροστά σε δασκάλους, γονείς, την τοπική κοινότητα και το ευρύ κοινό τη χορογραφία που ετοίμασαν μαζί με τους χορευτές/ δασκάλους τους.
Με αυτό τον τρόπο χορευτές και μαθητές περνούν διαδοχικά από τους ρόλους του δημιουργού, του ερμηνευτή, του θεατή.

Δράση-αποτύπωμα:
Αλλά όπως σε κάθε κύκλο το τέλος είναι ταυτόχρονα και αρχή, τη σκυτάλη παίρνουν στη συνέχεια οι μαθητές των σχολείων, που θα χρησιμοποιήσουν την πληροφορία και την εμπειρία που κατέκτησαν στη διάρκεια του προγράμματος για να προσφέρουν ή να αλλάξουν κάτι στο άμεσο ή ευρύτερο περιβάλλον τους ή στην κοινότητά τους (οικογένεια, σχολείο, γειτονιά, πόλη, χώρα, πλανήτης).
Η Σκυτάλη μεγαλώνει, εξελίσσεται, ταξιδεύει!
Η Σκυτάλη ξεκίνησε με 12 χορευτές-παιδαγωγούς της κίνησης και 2 σχολικές τάξεις και σήμερα «τρέχει και πέφτει» με 40 χορευτές και 20 τάξεις! Έχει συναντήσει 600 μαθητές Δημόσιων Σχολείων, 40 εκπαιδευτικούς δημόσιων δημοτικών σχολείων, 2000 θεατές.
Συνεχίζοντας φέτος για τέταρτη χρονιά τη συνεργασία της με νέους χορευτές και περισσότερα σχολεία της Αττικής, ξεκινά έναν καινούριο κύκλο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και Δημοτικά σχολεία της επαρχίας.
Το πρόγραμμα ταξίδεψε ήδη στη Λέσβο, τη Σίφνο, τη Σέριφο και την Κω και έχει ως επόμενους προγραμματισμένους σταθμούς την Κύθνο, τον Βόλο, την Νάξο και την Κάρπαθο!

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Κέντρο Μελέτης Χορού Ι.Ρ. Ντάνκαν
(Πρόεδρος: Γιώργος Αρβανίτης)

Ομάδα χορού Creo
Ρέον Αστική μη κερδοσκοπική (Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ορέστης Τάτσης)


Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας:


Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το έτος 2015-2016:

Με την ευγενική χορηγία:
ΚΑΤΕΡΟΣ Ναυτική Εταιρεία - KATEROS Maritime Company, Ε/Γ - Δ/Ρ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΗΛΙΑΝΗ"


Επικοινωνία:
Οι υπεύθυνες του προγράμματος:
Πηνελόπη Ηλιάσκου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν -ΝΠΔΔ του Δήμου Βύρωνα.
Τηλέφωνο: 6977442216, Email: info@duncandancecenter.org
Πωλίνα Κρεμαστά, χορογράφος της ομάδας χορού Creo, καθηγήτρια χορού
Τηλέφωνο: 6976080120, Email: creodancecompany@gmail.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot