Nέα υπόθεση απάτης με κάρτες «PAYSAFE»

Ιούλιος 22, 2023

Την 20ή Ιουλίου 2023 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από μία 53χρονη ημεδαπή, απάτη.
Συγκεκριμένα, η ημεδαπή, υπάλληλος μίνι μάρκετ, κατέθεσε ότι το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 2023 δέχθηκε κλήση και συνομίλησε με άγνωστο δράστη ο οποίος συστήθηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας «NETLINK A.E.» που εκδίδει κάρτες τηλεφωνίας και προπληρωμένες κάρτες, ο οποίος της ανέφερε ότι θα πρέπει να ακυρωθούν κάποιες προπληρωμένων καρτών «PAYSAFE» που υπάρχουν στο κατάστημα και για το λόγο αυτό της ζήτησε να ακολουθήσει μια διαδικασία με το εν λόγω μηχάνημα.
Η ημεδαπή όντως ακολούθησε τις οδηγίες που της υπέδειξε ο δράστης και έδωσε αριθμό ΡΙΝ δύο προπληρωμένες κάρτες αξίας 100 και 30 ευρώ αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2021 διενεργείται έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για την εξιχνίαση κυκλώματος τηλεφωνικών απατών αυτή την φορά με προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες «paysafe».
Οι καταγγελίες από υποψήφια θύματα ξεπερνούν τις 10, ενώ μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Αγνωστο πρόσωπο τηλεφώνησε συγκεκριμένα σε υπάλληλο του σούπερ μάρκετ ιδιοκτησίας του και της ζήτησε να εκδώσει μια κάρτα paysafe αξίας 100 ευρώ και ακολούθως να του δώσει τα στοιχεία της και τον αριθμό της κάρτας προκειμένου να ελέγξει δήθεν αν λειτουργεί σωστά το σύστημα ακύρωσης.
Ο τηλεφωνικός αριθμός που χρησιμοποίησε το κύκλωμα είναι κοινός σε όλες τις απόπειρες και ήδη ελέγχεται.
Θυμίζουμε ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου έχει σχηματίσει κι άλλη σχετική δικογραφία.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακάλυψε δύο δράστες που έπειθαν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων, να εκδώσουν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες διαδικτυακών συναλλαγών και με απατηλό τρόπο αποσπούσαν τους κωδικούς τους, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Συγκεκριμένα, οι δράστες τηλεφωνούσαν σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περιπτέρων κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν την ιδιότητα τεχνικών εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους.
Στη συνέχεια, τους ζητούσαν να εκδώσουν συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες, χρηματικού ποσού των 100 ευρώ και ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν έλεγχο προς διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, τους ζητούσαν τον σχετικό κωδικό τους, ενώ τους ενημέρωναν ότι μετά τον έλεγχο οι κάρτες θα ακυρωθούν.
Σε επικοινωνία που είχαν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθότι οι επίμαχες κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί, αλλά αντιθέτως είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.
Σχηματίσθηκε, δικογραφία τακτικής διαδικασίας εις βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 43 και 53 ετών, για απάτες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων.

Όπως σημειώνεται, εξιχνιάστηκαν συνολικά δώδεκα περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το συνολικό ποσό της απάτης με τον παραπάνω τρόπο δράσης, διερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά ανά περίπτωση.
Στη Ρόδο το πρώτο θύμα, είναι ένας 57χρονος ιδιοκτήτης περιπτέρου στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Ρόδου.
Τον Μάιο του 2018 ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, εξέδωσε ενημερωτική ανακοίνωση για τις καταγγελίες που αφορούν στην εξαπάτηση ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία πωλούνται κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας και προπληρωμένες κάρτες τύπου «paysafe», που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές:
«Εφιστούμε την προσοχή καθώς τέτοια περιστατικά βρίσκονται σε έξαρση, προτρέπουμε τους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν θα πρέπει να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες, μέσω τηλεφώνου, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασταυρώσει την ταυτότητα του ατόμου.
Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κάθε περίπτωση κατά τη διαδικασία των συναλλαγών τους με πελάτες.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους αριθμούς 11012 και 210-6476464 ή στο e-mail ccu@cybercrimeunit.gov.gr».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot