Δ. Διακομιχάλης: Αυτό που συμβαίνει γύρω από τα Ίμια είναι πολύ σοβαρό

Ιανουάριος 14, 2020
jumbo-banner

Του Μιχάλη Κακιά στον “Εθνικό Κήρυκα”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με βαρυσήμαντη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο δήμαρχος της Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, περιγράφει τα τραγικά γεγονότα της κρίσης των Ιμίων με αφορμή την 24η επέτειο, εκφράζει την οργή, αγωνία και απόγνωση του καλυμνιακού λαού για τις συνεχείς τουρκικές απειλές και παραβιάσεις στην περιοχή και ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Διακομιχάλη, σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 24 χρόνια από την επέτειο της κρίσης των Ιμίων. Εσείς τότε ως δήμαρχος της Καλύμνου διαδραματίσατε πρωταγωνιστικό ρόλο υψώνοντας μάλιστα την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα. Τι θυμάστε πιο έντονα από τα δραματικά εκείνα γεγονότα που έφεραν Ελλάδα και Τουρκία ένα βήμα πριν την πολεμική σύρραξη;
Δημήτρης Διακομιχάλης: Όλα ξεκίνησαν στις 25 Δεκεμβρίου του 1995 όταν ένα τουρκικό πλοίο που προσάραξε στη βραχονησίδα Ιμια αρνήθηκε τη συνδρομή του ελληνικού κράτους για να αποκολληθεί λέγοντας ότι τα Ιμια δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Μετά από διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο ελληνικά ρυμουλκά μετέφεραν τελικά το πλοίο στις τουρκικές ακτές.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια αναφέροντας ότι οι βραχονησίδες είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπόντρουμ Αλικαρνασσού και ανήκουν στην Τουρκία.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δόθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1996, τονίζοντας με αυστηρό τόνο την ελληνικότητα των Ιμίων, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης και τη συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Στις 25 Ιανουαρίου ως δήμαρχος της Καλύμνου, έχοντας πλήρη αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα και της υπεράσπισης της εδαφικής μας ακεραιότητας, πήγα στα Ιμια, τα οποία υπάγονται στα διοικητικά όρια της Καλύμνου, όπως η Καλόλιμνος και άλλα 13 μικρά νησιά, μαζί με τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος, τον καπετάνιο και τον ναύτη του σκάφους που μας μετέφερε και υψώσαμε την ελληνική σημαία θέλοντας να τονίσουμε την ελληνικότητα των βραχονησίδων.

Στις 27 Ιανουαρίου δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στα Ιμια, κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική.

Την επόμενη ημέρα με εντολή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας άγημα του Πολεμικού Ναυτικού πήγε στα Ιμια έβγαλε την τουρκική σημαία και ύψωσε ξανά την ελληνική.

Στις 29 Ιανουαρίου η Τουρκία με επίσημη ανακοίνωσή της αμφισβητεί για δεύτερη φορά την ελληνικότητα των Ιμίων κορυφώνοντας την κρίση με τα γνωστά αποτελέσματα και το θάνατο των τριών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω κάτι που πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει τους αναγνώστες της εφημερίδας και γενικά την Ομογένεια. Επί πολλά χρόνια η μοναδική δραστηριότητα στα Ιμια ήταν η φροντίδα των ζώων ενός Καλύμνιου βοσκού. Ακόμα και μετά την κρίση με τους Τούρκους ο βοσκός αυτός συνέχισε να πηγαίνει στα Ιμια για να φροντίζει τα ζώα καλύπτοντάς του εγώ τα έξοδα, γύρω στα 6000 ευρώ ετησίως, για καύσιμα, ζωοτροφές, νερό, κτλ.

Ως δήμαρχος και ως Έλληνας πολίτης θεωρούσα άκρως απαραίτητη τη συνέχιση της παρουσίας του εκεί διότι τόνιζε με τρόπο ξεχωριστό την ελληνικότητα των Ιμίων, δικαιολογούσε την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Δυστυχώς όταν έχασα τις εκλογές το 2002 η νέα δημοτική αρχή σταμάτησε την επιχορήγηση και σαν να μην έφθανε αυτό η Αθήνα μού κατέθεσε μήνυση με την αιτιολογία ότι η παροχή βοήθειας ήταν παράνομη, ζητώντας μου πίσω όλα τα χρήματα που έδωσα στο βοσκό από το 1996 έως το 2002 και μάλιστα με τόκο 120%.

Η διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης θεωρώ ότι ήταν μεγάλο εθνικό λάθος διότι ανάγκασε τον φτωχό και πολύτεκνο αυτό βοσκό να εγκαταλείψει τα Ιμια, στερώντας την οποιαδήποτε ελληνική παρουσία εκεί.

Όπως ντροπή θεωρώ το να σέρνομαι μέχρι σήμερα στα δικαστήρια γιατί μου ζητούν την επιστροφή των χρημάτων για μία πράξη που την θεωρώ εθνική και πατριωτική.

Ομως, επειδή εμείς οι πολιτικοί κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, η αγάπη και η στήριξη του καλυμνιακού λαού που με ανέδειξε δήμαρχό του τέσσερις φορές, με τελευταία στις δημοτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, αποτελεί για μένα την υπέρτατη δικαίωση και αναγνώριση του έργου και των προσπαθειών μου όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ την πολιτική.

Τα αγάλματα των τριών πεσόντων ηρώων στα Ιμια,που βρίσκονται στην πλατεία της Καλύμνου. Από αριστερά, Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος, Παναγιώτης Βλαχάκος, υποπλοίαρχος, Έκτορας Γιαλοψός, αρχικελευστής.  Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Δημήτρη Διακομιχάλη
Τα αγάλματα των τριών πεσόντων ηρώων στα Ιμια,που βρίσκονται στην πλατεία της Καλύμνου. Από αριστερά, Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος, Παναγιώτης Βλαχάκος, υποπλοίαρχος, Έκτορας Γιαλοψός, αρχικελευστής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Δημήτρη Διακομιχάλη


«Ε.Κ.»: Ακόμη και σήμερα βλέπουμε ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις παραβιάσεις, εναέριες και θαλάσσιες και μάλιστα στον ίδιο ακριβώς χώρο γύρω από τα Ιμια. Οι συνεχείς αυτές προκλήσεις προκαλούν ανησυχία, προβληματισμό και αγωνία. Ποιες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της Καλύμνου και τι μέτρα πιστεύετε ότι θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής;
Δ. Διακομιχάλης: 
Αυτό που συμβαίνει γύρω από τα Ιμια είναι πάρα πολύ σοβαρό διότι καθημερινά εισβάλλουν και παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα οι τουρκικές ακταιωροί, ειδικά μόλις εμφανιστεί κάποιο ελληνικό ψαράδικο και δεν είναι μόνο οι ακταιωροί αλλά και οι Τούρκοι ψαράδες και βλέπουμε να γίνονται στην κυριολεξία ναυμαχίες.

Το ηθικό των Καλύμνιων ψαράδων, παρά τις απειλές που δέχονται από τους Τούρκους στον αγώνα ζωής που δίνουν καθημερινά για την επιβίωση και την εξασφάλιση τού προς το ζην, όχι μόνο δεν πτοείται και δεν υποκύπτουν αλλά βροντοφωνάζουν προς κάθε κατεύθυνση, μαζί με όλους τους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού, ότι εδώ γεννήθηκαν, εδώ θα ζήσουν και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να αλλάξει το καθεστώς του νησιού.

Όσον αφορά για τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν, για να διαφυλάξουμε τα θαλάσσια μας σύνορα αλλά και για να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να οδηγηθούμε σε πόλεμο, είναι ότι θα πρέπει η ελληνική ακτοφυλακή, μετά από τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις, να αυξήσει την αποτρεπτική της δύναμη με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού σκαφών κατάλληλα διατεταγμένου έτσι ώστε να προστατεύει τους ψαράδες μας από τη μια μεριά και από την άλλη να μην επιτρέπει την είσοδο των Τούρκων στα χωρικά μας ύδατα.
Πρέπει επιτέλους να σταλεί ένα μήνυμα στους γείτονές μας ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα οργανωμένη και αποφασισμένη και ότι δεν μπορούν να μπαίνουν όποτε θέλουν και να απειλούν.

«Ε.Κ.»: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην Ομογένεια της Αμερικής;
Δ. Διακομιχάλης:
 Καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά την μεγάλη και ιστορική εφημερίδα τον «Εθνικό Κήρυκα», μία εφημερίδα που αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, για την τιμή και φιλοξενία. Όσο για τους ομογενείς, όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν την τεράστια προσφορά και αγάπη τους για την πατρίδα. Κρατούν ψηλά τη σημαία και φυλάνε Θερμοπύλες. Τους καλώ να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που τόσο καλά ξέρουν επηρεάζοντας τις εξελίξεις στα κέντρα των αποφάσεων, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία και με μεγαλύτερες προοπτικές μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot