Οι Δήμοι μπορούν να καταλογίζουν και να βεβαιώνουν τον φόρο, μέχρι να καταργηθούν με νόμο οι διατάξεις
Στα «χαρακώματα» βρίσκονται από χθες τα μέλη του Επιμελητηρίου και η διοίκηση του μετά την διαπίστωση ότι ο Δήμος Ρόδου έχει δεσμεύσει τα ΑΦΜ επιχειρηματιών του νησιού για οφειλές τους σε δημοτικό φόρο παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματικό τον φόρο και με διάταξη στο τρίτο μνημόνιο προβλέπεται πέραν της κατάργησής του, η μη αναδρομική αξίωση των ήδη καταβληθέντων.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό αφού η δημοτική αρχή, μετά την υπ’ αρίθμ. 138/2015 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της 11ης Ιουνίου 2015, δεν δεσμεύεται να ακυρώσει ταμειακές βεβαιώσεις για την καταβολή δημοτικού φόρου, παρότι έχει κριθεί αντισυνταγματικός και επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του δημοτικού συμβουλίου να κρίνει επί σχετικών αιτήσεων διαγραφής, με το βάρος του όρου ότι κάτι τέτοιο επιτρέπεται για το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι τέτοια που να επιτρέπει διαγραφές.
Κι όλα αυτά, ενώ τα οικονομικά του Δήμου είναι ήδη βεβαρημένα κι ανά τρίμηνο υποβάλλονται καταστάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Ελεγκτικό Συνέδριο (παρατηρητήριο) για τον έλεγχο της ροής των εσόδων με απειλές καταλογισμών σε υπηρεσιακά και αιρετά όργανα, που δεν φροντίζουν για την είσπραξη.
Στο μεταξύ εκκρεμεί ενώπιον του Συμβούλιου της Επικρατείας κι άλλη αίτηση της εργολαβικής κοινοπραξίας του νοσοκομείου για ακύρωση του φόρου ως αντισυνταγματικού, η οποία σε θεωρητικό επίπεδο, θα εξεταστεί εξ υπαρχής. Η δίκη είχε προγραμματιστεί για την 23 Σεπτεμβρίου 2015, αλλά αναβλήθηκε για τις 7 Νοεμβρίου 2015, εξαιτίας των εκλογών.
Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε 44μελή σύνθεση, κλήθηκε να αποφανθεί επί των ακόλουθων ερωτημάτων, που απηύθυνε η Διεύθυνση Οικονομικών των ΟΤΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών, την 24η Φεβρουαρίου 2015:
Αν μετά την έκδοση των υπ’ αριθμ. 4504 και 4505/2014 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 60 του ν. 2214/1994, περί επιβολής του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου, οι Δήμοι οφείλουν:
-Να βεβαιώνουν ταμειακώς τον φόρο, προς διασφάλιση των εσόδων τους, βάσει του άρθρου 277 του ν. 3852/2010,
-Να προχωρήσουν σε διαδικασίες εισπράξεως των ήδη ταμειακώς βεβαιωμένων, πριν την δημοσίευση των αποφάσεων, οφειλομένων ποσών του ιδίου φόρου,
-Σε περίπτωση δυνατότητας των δήμων να διαγράψουν οφειλές, για τις οποίες έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία προσφυγής, ποια είναι η ενδεικνυόμενη διαδικασία, κατά παρέκκλιση του άρθρου 174 του ν. 3463/2006,
-Εάν γεννάται υποχρέωση νομοθετικής ρυθμίσεως για την ρητή κατάργηση της ανωτέρω διατάξεως και κατά πόσο στο πλαίσιο αυτής μπορούν να διασφαλισθούν οι δήμοι για τα εισπραχθέντα ποσά.
Το ΝΣΚ γνωμοδότησε επί των ερωτημάτων, που του τέθηκαν, ως εξής:
– Κατά πλειοψηφία, ότι, σε συμμόρφωση προς τις υπ’ αριθμ. 4504 και 4505/2014 αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ και σε σχέση με πράξεις εγγραφής ποσών φόρου του άρθρου 60 του ν. 2218/1994 στους οικείους βεβαιωτικούς καταλόγους των Δήμων της Δωδεκανήσου, οι οποίες είναι όμοιες με εκείνες που ακυρώθηκαν με τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις:
α) Τα όργανα των Δήμων πρέπει παραλείπουν στο μέλλον την έκδοση αποφάσεων προσδιορισμού και επιβολής φόρου που στηρίζονται στις διατάξεις του άρθρου 60 του ν. 2214/1994, καθώς και, επί ήδη εκδοθεισών πράξεων, προσβληθεισών ή μη με προσφυγή, την ταμειακή βεβαίωση αυτών.
β) Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες εκδόθηκαν τέτοιες διοικητικές πράξεις είτε αυτές προσεβλήθησαν δικαστικώς είτε όχι, οι πράξεις αυτές υπόκεινται σε ανάκληση και τα ίδια όργανα, εφόσον υποβληθούν αιτήσεις όσων έχουν έννομο συμφέρον, υποχρεούνται να τις εξετάζουν, να κρίνουν εάν αυτές υπεβλήθησαν σε εύλογο, με βάση την κοινή πείρα και τις ειδικότερες περιστάσεις χρόνο από της δημοσιεύσεως των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ (12.12.2014), να εκτιμούν, περαιτέρω, την τυχόν συνδρομή υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος (στο οποίο περιλαμβάνεται το δημοσιονομικό συμφέρον), που επιβάλλει ή αποκλείει την ανάκληση και, αναλόγως, να προβαίνουν στην ανάκληση των πράξεων ή στην απόρριψη των αιτήσεων.
γ) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες εκδόθηκαν τέτοιες διοικητικές πράξεις, τα δε ποσά βεβαιώθηκαν εν στενή εννοία (ταμειακώς) και δεν εισπράχθηκαν, είτε η ταμειακή βεβαίωση προσεβλήθη δικαστικώς είτε όχι, οι πράξεις ταμειακών βεβαιώσεων υπόκεινται σε ανάκληση από τα αρμόδια όργανα των Δήμων, υπό τις αυτές, ως άνω (περ. β”) προϋποθέσεις και
δ) Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες βεβαιωμένα ταμειακώς ποσά του ιδίου ως άνω φόρου εισπράχθηκαν από τους Δήμους είναι δυνατή η επιστροφή των καταβληθέντων ποσών με απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Δήμων, κατόπιν αιτήσεων όσων έχουν έννομο συμφέρον, υπό τις αυτές, ως άνω (περ. β’), προϋποθέσεις και με την επί πλέον προϋπόθεση να μην έχει υποκύψει η αξίωση των αιτούντων έναντι των Δήμων (στηριζόμενη στον αδικαιολόγητο πλουτισμό) σε παραγραφή, βάσει των ειδικότερων διατάξεων που διέπουν το λογιστικό των Δήμων.
– Ομοφώνως, ότι δεν γεννάται υποχρέωση της Διοικήσεως για τη ρητή κατάργηση της διατάξεως του άρθρου 60 του ν.2214/1994 με νομοθετική ρύθμιση και κρίνεται σκόπιμη η επίσπευση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
– Αποφαίνεται, ομοφώνως, ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει αν, σε περίπτωση καταργήσεως της διατάξεως του άρθρου 60 του ν. 2214/1994 με νομοθετική ρύθμιση, θα διασφαλίζονται οι Δήμοι της Δωδεκανήσου για τα ποσά του φόρου που ήδη εισέπραξαν.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα διαλαμβανόμενα στην 22σέλιδη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία μας προϊδεάζουν, για μια ακόμη καλή σεζόν, με άνοδο του αριθμού των αφίξεων. Πιστεύω ότι ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα έχουν οι ποιοτικές αναλύσεις που θα κάνουμε αργότερα στο τέλος της περιόδου και οι οποίες θα δείξουν, πόσο και σε τι ποσοστό ωφεληθήκαμε ως χώρα και οικονομία από την αύξηση των αφίξεων».
Στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης:
«Τα capital controls αναμφισβήτητα δοκίμασαν τις αντοχές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και έπληξαν τελικώς αυτές που ήταν προσανατολισμένες στην υποδοχή του εγχώριου τουρισμού. Πέραν αυτού τις συνέπειες που καταγράφηκαν στην οικονομική λειτουργία θα τις χαρακτήριζα… διαχειρίσιμες».
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρεται στην αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή και στην υπογραφή των συμβολαίων για τη σεζόν του 2016 και δηλώνει ότι:
«Η μη αύξηση των τιμών στα συμβόλαια του 2016 ή ακόμη και μια αύξηση των τιμών χαμηλότερη των αυξήσεων του ΦΠΑ, θα έλεγα ότι είναι μια θνησιγενής επιλογή για τους συναδέλφους ξενοδόχους. Θνησιγενής όσον αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Με αφορμή τη διαδικασία κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων σε αστέρια που έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ο κ. Γιώργος Τσακίρης ανακοινώνει πως θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 26 Οκτωβρίου η πρώτη ενημερωτική συνάντηση του ΞΕΕ.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Τσακίρη, αναλυτικά:
• Η φετινή σεζόν βαίνει προς το τέλος της. Πως εξελίχθηκε όμως στη στιγμή που κυριαρχούσε η πολιτική αστάθεια στη χώρα; Ποιες αγορές πήγαν καλά και έδωσαν αρκετές αφίξεις;
Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία μας προϊδεάζουν, για μια ακόμη καλή σεζόν, με άνοδο του αριθμού των αφίξεων. Πιστεύω ότι ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα έχουν οι ποιοτικές αναλύσεις που θα κάνουμε αργότερα στο τέλος της περιόδου και οι οποίες θα δείξουν, πόσο και σε τι ποσοστό ωφεληθήκαμε ως χώρα και οικονομία από την αύξηση των αφίξεων. Πέρυσι το 2014, για παράδειγμα, καίτοι οι αφίξεις έφθασαν τα 22 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 23% σε σχέση με το 2013, τα έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 11% γεγονός που αποδεικνύει ότι μειώθηκε η κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών μας. Όσον αφορά τις αγορές που τροφοδότησαν και φέτος κατά κύριο λόγο τον τουρισμό μας ήταν οι γνωστές, γερμανική, βρετανική, γαλλική, αμερικανική, ρωσική, ιταλική, τουρκική, πολωνική κλπ
• Αντιμετωπίστηκαν τελικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων; Η σεζόν θα κλείσει πάλι με μείωση εσόδων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;
Τα capital controls αναμφισβήτητα δοκίμασαν τις αντοχές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και έπληξαν τελικώς αυτές που ήταν προσανατολισμένες στην υποδοχή του εγχώριου τουρισμού. Πέραν αυτού τις συνέπειες που καταγράφηκαν στην οικονομική λειτουργία θα τις χαρακτήριζα… διαχειρίσιμες. Εξάλλου η πρόβλεψη για την δυνατότητα των ξένων επισκεπτών να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους, ελαχιστοποίησε τις όποιες παρενέργειες σε επίπεδο καθημερινότητας των τουριστών και των συναλλαγών τους.
Νομίζω ότι προβλέψεις περί γενικευμένης μείωσης των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μάλλον είναι υπερβολικές. Προβλέψεις περί μη αύξησης των εσόδων τους, ανάλογης της αύξησης του αριθμού των αφίξεων, είναι πολύ πιο ρεαλιστικές.
• Δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα με τη ρωσική αγορά και τι θα γίνει με τις αφίξεις της επόμενης τουριστικής σεζόν;
Η ρωσική αγορά και η οικονομία της πάσχουν από εγγενή προβλήματα και η αντιμετώπισή τους είναι θέμα καθαρά εσωτερικό, οικονομικό και δημοσιονομικό. Πιστεύω, ότι άνοδο αφίξεων από την ρωσική αγορά θα κάνουμε πάνω από 2-3 χρόνια να ξαναδούμε.
• Ποια είναι τα ζητήματα που θα θέσετε στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά;
Η κ. Κουντουρά είναι στο υπουργείο λίγες ημέρες , επανερχόμενη σε αυτό μετά από ένα διάστημα απουσίας της μικρότερο του μήνα. Έχουμε συναντηθεί και συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, με συνέπεια να γνωρίζει τα προβλήματα και τις πτυχές της τουριστικής πολιτικής, την έχουμε κατατοπίσει επαρκέστατα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει την πολιτική της από εκεί που την άφησε. Εμείς ως Ξενοδοχειακό επιμελητήριο της Ελλάδος έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Τουρισμού υπόμνημα με μέτρα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, τα οποία θα μπορούσαν εφαρμοζόμενα να ενισχύσουν σε κάποιο βαθμό την τουριστική μας ανταγωνιστικότητα.
• Πιστεύετε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό ώστε να αναστραφεί η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων;
Αναμφισβήτητα τα κονδύλια για προβολή της χώρας είναι χαμηλά αλλά δεδομένης της αρνητικής δημοσιονομικής συγκυρίας φαίνεται ότι θα πρέπει το Υπουργείο τουρισμού να «βολευτεί» μόνο με αυτά. Η στόχευση στο διαδίκτυο αυξάνει την αποτελεσματικότητα αυτών των κονδυλίων και πιθανές συνέργειες με άλλους οργανισμούς και επιχειρήσεις ακόμη θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα αυτών των κονδυλίων.
• Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβολαίων για την σεζόν του 2016; Ασκούνται πιέσεις στους Έλληνες ξενοδόχους για μη αύξηση των τιμών και πως αντιμετωπίζονται;
Η μη αύξηση των τιμών στα συμβόλαια του 2016 ή ακόμη και αύξηση των τιμών χαμηλότερη των αυξήσεων του ΦΠΑ, θα έλεγα ότι είναι μια θνησιγενής επιλογή για τους συναδέλφους ξενοδόχους. Θνησιγενής όσον αφορά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις πιέσεις, πάντοτε ασκούνταν και θα ασκούνται, καθόσον και οι tour operators είναι επαγγελματίες που επιδιώκουν το κέρδος με το λιγότερο δυνατόν ρίσκο. Επομένως, είναι θέμα των ξενοδόχων πως θα τις αντιμετωπίσουν και το σθένος που θα επιδείξουν στην διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό πάντα με το προϊόν που παρέχουν.
• Πως θα αντιμετωπιστεί τώρα το ζήτημα που ανέκυψε εξαιτίας της απόφασης για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση;
Στα συμβόλαια που είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακύλησης της αύξησης στην κατανάλωση , άρα ο ξενοδόχος θα πρέπει να απορροφήσει το κόστος της όποιας αύξησης προκύψει. Στις νέες συμφωνίες θα πρέπει να ενσωματωθεί στις τιμές πώλησης.
• Πως εξελίσσεται η διαδικασία κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων που έχει αναλάβει το ΞΕΕ;
Καίτοι είναι μια νέα διαδικασία που βασίστηκε σε ένα νέο σύστημα κριτηρίων, καίτοι ξεκίνησε αρχές Ιουλίου, δηλαδή συνέπεσε με τα τραπεζικά προβλήματα, θα έλεγα ότι προχωράει ικανοποιητικά . Το ΞΕΕ από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ενημερωτικές συναντήσεις με τους ξενοδόχους και μάλιστα προγραμματίζουμε η πρώτη περιφερειακή ενημερωτική συνάντησή μας να γίνει στην Ρόδο στις 26 Οκτωβρίου .
dimokratiki.gr