Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Λιμενικό Σώμα -και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου- εξαιτίας πέντε ιστιοπλοϊκών σκαφών με 450 άτομα που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.
Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές Αρχές και σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, κινητοποιεί τους αρμοδίους που θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο για επιπλέον μέτρα σε περιπολίες από γη και από θάλασσα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είναι έντονες και η «Κατεχάκη βρίσκεται σε εγρήγορση». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο, παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών ακόμα και 20% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο.
Μόνο τον μήνα Μάιο -μέχρι και σήμερα 23 του μήνα- έχουν συλληφθεί 50 διακινητές και έχουν περάσει στη χώρα πάνω από 150 παράτυποι μετανάστες. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν δοθεί και συγκεκριμένες εντολές σε ό,τι αφορά στον Έβρο. Αυτές προβλέπουν αύξηση της επιφυλακής στο σημείο, αύξηση των περιπολιών ακόμα και μέσα στις νησίδες του ποταμιού, ενώ την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις παράνομων διακινητών.
Παράλληλα με τις μεταναστευτικές ροές, ανοδικά κινούνται και οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο, μετά και τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας όταν μαχητικά της γειτονικής χώρας πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με το OPEN, σήμερα Δευτέρα καταγράφηκαν άλλες 40 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» στην οποία μετέχει το σύνολο του στόλου του ναυτικού και έχει επίκεντρο τα Δωδεκάνησα.
Η άσκηση αποδεικνύει πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Σύμφωνα μάλιστα με όσα επεσήμαναν στρατιωτικές πηγές στη Γεωργία Γαραντζιώτη, οι προκλήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στον ουρανό του Αιγαίου δεν αποκλείεται να περάσουν και στη θάλασσα.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη -που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επιβαίνουν περίπου 450 άτομα- προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.
Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψαν την είσοδο των σκαφών με τους μετανάστες, ενώ για το συμβάν ειδοποιήθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.
Σημειώνεται πως δύο από τα πέντε σκάφη επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια ενώ τα άλλα τρία αναμένουν τα τουρκικά πλωτά προκειμένου να τα συνοδεύσουν στα τουρκικά παράλια.
Χθες, Κυριακή, έξι ανήλικα παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια ήταν μεταξύ των 21 μεταναστών που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο και διασώθηκαν το πρωί της Κυριακής από δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ρόδου, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν επίσης 13 άνδρες και δύο γυναίκες.
Στο σκάφος επέβαιναν και άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ τέσσερις εκ των επιβαινόντων του σκάφους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρόδου. Οι μετανάστες που στην πλειοψηφία τους είναι υπήκοοι Συρίας είχαν καλέσει σε βοήθεια μέσα του ευρωπαϊκού αριθμούς κλήσης 112.
Στη θαλάσσια περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, άνεμοι βορειοδυτικοί 6 μποφόρ, ενώ τρία άτομα που επέβαιναν στο φουσκωτό ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.
Από το περιστατικό δεν υφίστανται αγνοούμενοι, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα