Κεφάλαιο «Μεταναστευτικό»: Σε ρυθμούς χελώνας η αποσυμφόρηση Μόριας, αιτήσεις και επαναπροωθήσεις

Σεπτέμβριος 22, 2018
Καμία από τις τρεις δεσμεύσεις του υπουργού Δημήτρη Βίτσα μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί, μετατρέποντας τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως τη Λέσβο σε καζάνι που βράζει.
Με συνεχείς παρεμβάσεις του ο ΟΗΕ ζητά να βρεθεί λύση στη Μόρια, ενώ οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας προσπαθεί να βρει άλλοθι στην αύξηση των ροών, μόνο που τα στοιχεία τoν διαψεύδουν καθώς κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν χθες «μαζικές» αναχωρήσεις προσφύγων προς τη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο οι μετανάστες που αναχωρούν είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες. Χθες έφυγαν 100 άτομα, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έκανε λόγο για απομάκρυνση 1.000 ατόμων μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ωστόσο το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέβασε τον αριθμό στα 2.000 άτομα. Αριθμός που σύμφωνα με αξιωματούχους δεν πρόκειται να δώσει λύση καθώς ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που θα απομακρυνθούν θα αντικατασταθούν από τις νέες ροές, ενώ στη Μόρια ζουν 8.000 άτομα, από τα 3.000 που θα έπρεπε.
1η «Μείωση του πληθυσμού στα ΚΥΤ»
Στις 2 Μαΐου ακούστηκε για πρώτη φορά από τα χείλη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα ο χρονικός ορίζοντας αποσυμφόρησης της Μόριας: τέλη Σεπτέμβρη. Με την εβδομάδα που έρχεται να είναι η τελευταία για το πρώτο μήνα του φθινοπώρου, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας αποτελεί ακόμα την πιο μελανή κηλίδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από το 2015 και μετά.
Περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες με το 30% να είναι γυναικόπαιδα, στην πλειοψηφία τους Σύροι, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στις λάσπες, τα λύματα ενώ ο χειμώνες ετοιμάζεται να έρθει σε άθλιες εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν κατασκευαστεί να φιλοξενούν 3.000 άτομα. Εκτός της Λέσβου, αρνητικό ρεκόρ έσπασε ξανά η κυβέρνηση με περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες να βρίσκονται στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όταν κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2015! Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προσπαθεί να πείσει ότι για την κακή διαχείριση του προσφυγικού φταίνε οι ροές από την Τουρκία όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας αυτές παραμένουν σε σταθερό επίπεδο τους μήνες που ο υπουργός υποσχέθηκε να δώσει «ανάσα» στη Μόρια.
Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ 3ετίας, με τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί να αγγίζουν τις 11.000! Είναι ενδεικτικό πως μετά το κλείσιμο των συνόρων και τη συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας στη Λέσβο παρέμεναν 4.000 άτομα.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Δημήτρης Βίτσας και από το βήμα της Βουλής προσπάθησε να παρουσιάσει εκείνα τα στατιστικά δεδομένα τα οποία θα έδιναν μια εικόνα μη διαχειρίσιμη. «Η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη και πολλές φορές οριακή, κάτι που έχω ήδη πει ο ίδιος από τον Μάιο του 2018. Το πρόβλημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ροές των προσφύγων και μεταναστών που έχουν αυξηθεί.
Ηδη φέτος, μέχρι τώρα, έχουν ξεπεράσει σε μέγεθος τις ροές του συνόλου του 2017. Οι αφίξεις στα νησιά μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου έφθασαν στις 21.737, ξεπερνώντας σε μέγεθος τις ροές του συνόλου του 2017 που ήταν 17.563».
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς μπορεί από την αρχή της χρονιάς να υπάρχει όντως αύξηση των ροών συνολικά -κυρίως λόγω του νέου μεταναστευτικού κύματος στον Εβρο-, το καλοκαίρι ωστόσο που δεσμεύτηκε ο υπουργός για αποσυμφόρηση δεν υπήρξε καμία αύξηση. Συγκεκριμένα, από τον Μάιο που ο υπουργός δεσμεύτηκε για απομάκρυνση των 10.000 ατόμων από τα νησιά, οι προσφυγικές ροές είναι λιγότερες από πέρσι και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη ήρθαν στα ελληνικά νησιά περίπου 11.000 άτομα όταν το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο οι αφίξεις ήταν στις 12.700, γεγονός που δεν δικαιολογεί κάποια πρόσθετη καθυστέρηση.
«Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για να πείτε ότι “ενώ έχω στη διάθεσή μου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημα διαβίωσης σε ανθρώπινες συνθήκες δέκα χιλιάδων ανθρώπων στη Μόρια”», απάντησε στον υπουργό και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
2η «Ταχεία εξέταση αιτήσεων ασύλου»
Η δεύτερη δέσμευση αφορούσε τα αιτήματα ασύλου, καθώς η γρηγορότερη εξέτασή τους θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερα άτομα από τα ΚΥΤ και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαφωνούν με τη λογική αποσυμφόρησης μέσω της μεταφοράς στην ενδοχώρα και προκρίνουν ως λύση την αύξηση των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία Ε.Ε.-Ελλάδας, ωστόσο η πιο εύκολη και άμεση λύση που προκρίνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ούτε όμως και αυτή η δέσμευση προχώρησε με γοργούς ρυθμούς. Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη έγιναν 9.772 αιτήματα, τα 8.597 στο Βορειανατολικό Αιγαίο και τα 1.175 στα Δωδεκάνησα. Την ίδια περίοδο όμως τουλάχιστον στο Βόρειο Αιγαίο που είναι τα νησιά σε κόκκινο συνεχίστηκαν οι αργοί ρυθμοί εξέτασης με περίπου 800 αιτήματα να γίνονται δεκτά.
3η «Ενεργοποίηση» μετεγκαταστάσεων, συνενώσεων οικογενειών
Ταυτόχρονα ελάχιστες είναι και οι επιστροφές προς την Τουρκία. Από τον Ιούνιο και μετά υπολογίζεται πως λιγότερα από 100 άτομα έφυγαν από τα ελληνικά νησιά μέσω της συμφωνίας, ενώ περίπου 300 άτομα έφυγαν εθελοντικά για τις πατρίδες τους μέσω του προγράμματος εθελοντικών επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αν και μέσω της συμφωνίας Ελλάδας-Γερμανίας ενεργοποιήθηκε ο θεσμός των οικογενειακών συνενώσεων, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει προχωρήσει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot