Η κριθή είναι το γνωστό σε όλους «κριθαράκι». Αποτελεί φλεγμονή του θύλακα ή των αδένων των βλεφαρίδων.
H εσωτερική κριθή είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων (πυώδης θυλακίτιδα) με συμμετοχή των παρακείμενων σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων.
Η εξωτερική κριθή είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή των αδένων του Meibomius. Συνήθως αποφράσσεται ο εκφορητικός πόρος και επιμολύνεται με σταφυλόκοκκο.
Αίτια - Παράγοντες που πυροδοτούν το κριθαράκι στο μάτι
Η κριθή οφείλεται σε φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων (εσωτερική) ή φλεγμονή αδένων των βλεφαρίδων (εξωτερική). Το μικροβιακό αίτιο είναι συνήθως ο σταφυλόκοκκος.
Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα
Εκδηλώνεται με ερυθρή διόγκωση (μικρό απόστημα) στη ρίζα της βλεφαρίδας και είναι επώδυνη στην πίεση.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Από κλινικής άποψης έχει μεγάλη σημασία η κριθή που εντοπίζεται προς τον έσω κανθό, γιατί η φλεγμονή είναι δυνατόν (σπάνια) να μεταδοθεί δια της φλεβικής οδού στο σηραγγώδη κόλπο και να αναπτυχθεί θρομβοφλεβίτιδα του σηραγγώδους κόλπου.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία γίνεται με θερμά επιθέματα (ζεστές κομπρέσες) και εκρίζωση της βλεφαρίδας που δημιουργεί το πρόβλημα.
Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση συστηματικά ή και τοπικά με πολύ καλά αποτελέσματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται διάνοιξη.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο
Χρειάζεται προσοχή στα υποτροπιάζοντα μικροβιακά κριθαράκια, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, λήψη φαρμάκων, κλπ).
Η καλή υγιεινή των βλεφάρων και γενικά των ματιών, καθώς και των χεριών, όταν πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τα μάτια, βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονών της περιοχής (βλεφαρίτιδες και άλλες φλεγμονές των οφθαλμών).
iatropedia.gr