Ως ένα νέο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και στην Ελλάδα το μυκόπλασμα genitalius το οποίο όμως μπορεί να διαγνωστεί μετά από τρεις εβδομάδες με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.
Όπως λέει στο CNN Greece ο γυναικολόγος, Ανδρέας Μπαζαίος το νόσημα είναι "από ο, τι φαίνεται πιο συχνό από ο,τι πιστεύαμε παλιότερα" αλλά "το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο τεστ για να το διαγνώσουμε".
"Όταν ένας άνθρωπος έρχεται με συμπτώματα και πονάει δεν μπορείς εσύ να περιμένεις τρεις εβδομάδες για να του δώσεις θεραπεία, θα του δώσεις θεραπεία για τα συμπτώματα", πρόσθεσε.
Μιλώντας για τα συμπτώματα ειδικότερα ανέφερε ότι "οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα αντίστοιχα με μια ουρηθρίτιδα που μπορεί να οφείλεται στον γονόκκοκο, έναν πόνο στην ούρηση, αλλά δεν είναι στο σύνολο του πληθυσμού".
"Ασυμπτωματικές οι μισές γυναίκες"
Βασικό πρόβλημα στη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση του νοσήματος είναι το γεγονός ότι ο μισός γυναικείος πληθυσμός είναι ασυμπτωματικός και ως εκ τούτου δεν προσέρχεται στον γιατρό, υπογράμμισε ο κ. Μπαζαίος.
"Οι μισές γυναίκες είναι τελείως ασυμπτωματικές δεν το ξέρουν καθόλου και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα ιατρικό γιατί ένας άνθρωπος χωρίς σύμπτωμα δεν έχει λόγο να πάει στο γιατρό. Ένα σχετικά μικρό ποσοστό πληθυσμού έχει συμπτώματα και έτσι μπορεί να μεταδώσει το όχημα χωρίς να το γνωρίζει", υπογράμμισε.
Σχετικά με την θεραπεία, ο κ. Μπαζαίος επισήμανε ότι "ευτυχώς είναι αρκετά ευαίσθητο στα ίδια αντιβιοτικά που είναι και τα χλαμύδια" και πως "σε μια μονοδοσική θεραπεία, για μια μέρα, αν του δώσεις ένα γραμμάριο αζιθρομυκίνη, περίπου το 80-85% των ανθρώπων με το μυκόπλασμα τους το ξεριζώνεις".
Πρόκρινε ως το κυριότερο προτεινόμενο μέτρο πρόληψης το προφυλακτικό, "ιδιαιτέρως όταν είναι ένας καινούργιος σύντροφος, δεν συζητάμε κιόλας εάν είναι ένα άτομο που έχει πολλούς συντρόφους, το προφυλακτικό είναι το νούμερο 1 και το μοναδικό για να προφυλαχθείς".
cnn.gr