Εάν τον τελευταίο καιρό εκδηλώνετε τα παρακάτω συμπτώματα, ετοιμάστε γρήγορα μια μπριζόλα και μια σαλάτα με σπανάκι!
Η έλλειψη σιδήρου είναι μια αρκετά συνηθισμένη διατροφική έλλειψη που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες. Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, καθώς είναι απαραίτητος για να μεταφέρεται οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος.
Δείτε πώς θα καταλάβετε ότι τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας έχουν
μειωθεί ανησυχητικά.
Η δυσλειτουργία στη μεταφορά οξυγόνου δεν επιτρέπει σε κύτταρα και στα συστήματα που αυτά απαρτίζουν να λειτουργούν αποδοτικά.
Η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τη διαδικασία σύνθεσης νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, πλήττοντας τα κέντρα που ελέγχουν τα επίπεδα συγκέντρωσης.
Και η συναισθηματική ανταπόκριση, ακόμη και απέναντι σε πρόσωπα ή δραστηριότητες που παλαιότερα έδιναν χαρά, είναι μειωμένη όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι μειωμένα στον οργανισμό.
Χωρίς αρκετό οξυγόνο, το αναπνευστικό δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται δύσπνοια ή κάποια άλλη παρόμοια δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και σε κατάσταση χαλάρωσης.
Η αλλοίωση της απόχρωσης του δέρματος οφείλεται στην μειωμένη αιμάτωση και τη μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ο επαρκής σίδηρος είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί μια απαιτητική προπόνηση. Ο σίδηρος χορηγείται συχνά σε αθλητές ως συμπλήρωμα ώστε να εξασφαλιστεί ότι η απόδοσή τους θα είναι η καλύτερη δυνατή.
Η δυσλειτουργία στην οξυγόνωση των κυττάρων λόγω της έλλειψης σιδήρου καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης και ανάπλασης των μυών, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος.
Εκτός από την αδυναμία των νυχιών στα χέρια και τα πόδια, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να αλλοιώσει επίσης το σχήμα των νυχιών, συγκεκριμένα εμφανίζονται στα νύχια μικρές καμπύλες και κοιλότητες.
Σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου, συχνές είναι συνήθως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Στα άτομα με έλλειψη σιδήρου, είναι πιο πιθανό να απορροφήσει το έντερο τις κόκκινες χρωστικές που περιέχουν τροφές όπως το παντζάρι.
Πηγή: onmed