«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού: Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας - Τι εκτιμά ο καθηγητής για τον χειμώνα

Δεκέμβριος 17, 2023
jumbo-banner

Ως αναμενόμενη θεωρεί την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πτώση της θερμοκρασίας είχε ως συνέπεια να υπάρχει συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, όπου η διάδοση του ιού είναι ευκολότερη αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

 

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμάει ότι ο χειμώνας θα κυλήσει με αυξομειώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ περίπου αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και τους επόμενους χειμώνες, με τα κρούσματα, ωστόσο, να βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

«Έχει παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα, γεγονός που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως περίεργο αλλά απολύτως προβλεπόμενο. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η πτώση της θερμοκρασίας και κλειστήκαμε σε εσωτερικούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι ευκολότερη και μάλιστα χωρίς μέτρα προστασίας, ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα θα συνεχίσει να υπάρχει ο ιός στην κοινότητα με ανεβοκατεβάσματα, δηλαδή με διακυμάνσεις στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτές οι διακυμάνσεις θα σχετίζονται και με τις περιόδους εντονότερης κοινωνικής συναναστροφής. Για παράδειγμα, θα καταγράψουμε περισσότερα κρούσματα μετά τις γιορτές. Στη συνέχεια θα πέσει ο αριθμός τους, αφού ο κόσμος θα καταλάβει ότι υπάρχει ζήτημα και θα μαζευτεί και μετά πάλι πιθανότατα, όταν χαλαρώσουμε, τα κρούσματα θα αυξηθούν», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Ο ίδιος αναφέρει ότι θα είναι όλο το χειμώνα διαχειρίσιμη η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τη βαρύτητα της νόσου. Αυτό, με την προϋπόθεση ότι δε θα παρουσιαστεί κάποια επικίνδυνη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, κάτι που όμως θεωρείται δύσκολο να καταγραφεί. 

«Αύξηση των κρουσμάτων στο επίπεδο που θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, δεν περιμένουμε. Όμως, συνεχίζουμε να χάνουμε 40-50 ανθρώπους κάθε εβδομάδα. Θα μειώναμε τα κρούσματα, αν μειώναμε και την έκθεση των ανθρώπων στον κίνδυνο. Για παράδειγμα, πολύ σημαντική είναι η τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης αέρα σε κλειστούς χώρους. Αυτές μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς μεγάλα κόστη σε πανεπιστήμια ή σε άλλους οργανισμούς που συγχρωτίζεται ο κόσμος και θα έχουν μεγάλο αποτύπωμα στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού. Και τους επόμενους χειμώνες θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά σε μικρότερους αριθμούς, με την κατάσταση να είναι πάλι διαχειρίσιμη», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Όπως αναφέρει ακόμα, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, που έχει αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος από τον κορονοϊό, πρέπει να επικεντρωθούμε σε δύο κατευθύνσεις.

«Η πρώτη είναι να δρούμε προληπτικά, όπως, για παράδειγμα, με την τοποθέτηση των συσκευών απολύμανσης του αέρα και η δεύτερη να αναπτύξουμε ικανούς μηχανισμούς για καλή ανίχνευση της πιθανότητας κινδύνου. Για παράδειγμα ανίχνευσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού αλλά και άλλων ιών. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει τη δυνατότητα επιπολασμού τέτοιων ιών», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.   

Υπάρχουν εμβόλια

 

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ και πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν και κυρίως οι ηλικιωμένοι αλλά και τα άτομα με κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υγείας να προχωρήσουν σε δόση εμβολίου, που ήδη υπάρχουν στην αγορά.

«Λέμε να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, αλλά στην ουσία δεν ξέρουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο αυτόν. Είναι καλό να κάνει κάποιος το εμβόλιο, ακόμα κι αν δεν πάσχει από συννοσηρότητες αλλά έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάζει το αναπνευστικό αλλά το αναπνευστικό είναι η οδός έκθεσης του οργανισμού στον ιό, με αποτέλεσμα να επηρεάζει και να προκαλεί επιπτώσεις στο σύνολο του οργανισμού και κυρίως στα σημεία που έχουμε τρωτότητες, όπου είμαστε περισσότερο ευάλωτοι. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει κάποια σοβαρή ασθένεια στο ήπαρ, αλλά έχει κάποια τρωτότητα σε αυτό, επειδή καταναλώνει αλκοόλ, είναι καλό να κάνει το εμβόλιο. Δε χρειάζεται να είμαστε άνω των 65 ετών για να εμβολιαστούμε. Λίγο-πολύ και στα 50 έτη κάποιο πρόβλημα υγείας θα υπάρχει», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

https://www.ethnos.gr/health/article/292961/kampanakisarhgiannhgiaayxhshkroysmatonkoronoioyprepeinathroyntaitametraasfaleiastiektimaokathhghthsgiatonxeimona

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot