Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το σχέδιο και οι τέσσερις φάσεις, ποιοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς (βίντεο)

Ιούλιος 09, 2021

Πιθανότητα τη Δευτέρα (12/07) οι επίσημες ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στη χώρα με στόχο το τείχος ανοσίας, σε πρώτο πλάνο οι υγειονομικοί και όσοι εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σκέψεις για τους εκπαιδευτικούς, τον στρατό και τους αθλητές. Τι θα γίνει με τους αρνητές.

Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται και πιθανότατα τη Δευτέρα (12/07) αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και έτσι να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

 

Εκτός από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στο τραπέζι των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς φαίνεται πως βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί αλλά και όσοι κατατάσσονται στον στρατό. Με βάση σχετικά θέμα που φιλοξένησαν και «Τα Νέα» την Πέμπτη (08/07).

Σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», οι ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πιθανότατα θα γίνουν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, και θα αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όσοι εργαζόμενοι επιμείνουν αν μην εμβολιαστούν δεν θα απολυθούν από νοσοκομεία και δομές υγείας και φροντίδας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις, που δεν θα έχουν επαφές με το κοινό.

 

Τι θα γίνει με εκπαιδευτικούς και στις ένοπλες δυνάμεις
Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί είναι μία ομάδα που βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Σημειώστε ότι με μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί προτεραιότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών εάν τελικά αποφασιστεί να εμβολιαστούν όλοι υποχρεωτικά, η απόφαση θα ληφθεί λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Φυσικά η όποια απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Τέλος, μία δεύτερη ομάδα που θεωρείται πιθανό να εμβολιαστεί υποχρεωτικά είναι όλοι όσοι κατατάσσονται στον στρατό, αλλά και οι αθλητές είτε αγωνίζονται σε ερασιτεχνικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

 

Ξεπεράστηκε το όριο των 9 εκατομμυρίων εμβολιασμών
Το όριο των 9 εκατομμυρίων εμβολιασμών ξεπεράσαμε σήμερα Πέμπ΄τη (08/07) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μετά την πραγματοποίηση 84.743 εμβολιασμών την Πέμπτη 8 Ιουλίου, οι συνολικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα έφτασαν τα 9.050.766. Με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 5.162.930 άτομα, ενώ τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει 4.151.907.

Θεμιστοκλέους: 70% των ατόμων άνω των 60 ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό
Την ανακοίνωση πως σήμερα Πέμπτη (08/07) ξεπεράσαμε το 70% των συμπολιτών άνω των 60 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, έκανε με ανάρτησή του στο twitter, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την άλλη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Όπως αναφέρθηκε, την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση της Πέμπτης (08/07).

«Η κυβέρνηση μετά από αίτημα και ερώτημά της, έλαβε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική εικόνα κατέγραψε επιβάρυνση, ειδικά στο νότιο τομέα Αθηνών και στους νέους σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Επανέλαβε ότι σε καταστήματα κάτω των 200 τμ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες, για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 5.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

 

Tο Μέγαρο Μαξίμου επισπεύδει τις αποφάσεις του για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και, υπό την απειλή εισβολής τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ανοίγει περαιτέρω τη βεντάλια των έκτακτων παρεμβάσεων.

Σε ένα καλοκαίρι με ανησυχητική επιδημιολογική έξαρση και υψηλό δείκτη αβεβαιότητας, έχει αρχίσει να ωριμάζει η σκέψη να «ξεκλειδώσει» ακόμα και μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες n πρώτη φάση του σχεδιασμού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Το «ευαίσθητο» θέμα ίσως να ανοίξει για πρώτη φορά ακόμα και εντός του Ιουλίου, όμως, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», δεν θα γίνει οριζόντια για όλες τις (προς το παρόν υπό εξέταση) πληθυσμιακές κατηγορίες, αλλά αποκλειστικά για τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων (με χρόνιες παθήσεις, αναπηρίες κ.λπ.).

Η κατηγορία αυτή απασχολεί για ευνόητους λόγους μια σειρά από κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις, γεγονός που δείχνει ότι για την ώρα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία). Το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα απασχολήσει σε επόμενο στάδιο μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα μετά τον 15Αύγουστο. «Πάντα γίνονται συζητήσεις και προετοιμασίες, αλλά δεν έχει "κλειδώσει" κάποια απόφαση, επιμένουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Στα κυβερνητικά κλιμάκια, υπάρχει αγωνία για να προχωρήσουν σε μελετημένες αποφάσεις χωρίς να διαταράξουν λεπτές ισορροπίες και δίχως να κινητοποιήσουν οποιαδήποτε αντίδραση, την οποία θα τροφοδοτούσε ένα αντιεμβολιαστικό κλίμα. «Δεν το συμμερίζομαι, αλλά είναι αναγκαίο» ανέφερε για το μέτρο της υποχρεωτικότητας ο καθηγητής και μέλος στην επιτροπή ειδικών Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού – όχι μόνο των υγειονομικών – και στον κλάδο της εστίασης.

Με δεδομένη την κατάσταση υψίστης επιφυλακής στην οποία βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, αναπροσαρμόζοντας τους σχεδιασμούς τους, αναμένεται κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας μέχρι και το φθινόπωρο, ανάλογα με τα τότε δεδομένα.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Βιοηθικής συστήνουν στον Πρωθυπουργό μια «διαβαθμισμένη εφαρμογή» ακόμα και ως προς τη σειρά του υγειονομικού προσωπικού. Για παράδειγμα, οι ειδικοί λένε να προηγηθεί το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τους εργαζομένους σε άλλες μονάδες.

Η νομοθετική βάση υπάρχει μέσω του νόμου 4675/2020 που επιβεβαιώνει τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού αλλά προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικότητας κατ' εξαίρεση και υπό όρους. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και έπειτα από γνώμη της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά οίκους ευγηρίας και υγειονομικές δομές.

Ως προς τη διαδικασία, θα δίνεται προθεσμία αρκετών εβδομάδων ώστε να προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Όσοι επιμείνουν στην άρνηση θα υφίστανται συνέπειες που αναμένεται να καθοριστούν με ειδικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, εξετάζεται να λειτουργεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για νέες προσλήψεις (προς τις δομές όπου θα αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα) και να αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού.

Αναλυτικά, οι τέσσερις φάσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού:

Εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες: Οι αποφάσεις επισπεύδονται (εφαρμογή εντός Ιουλίου), ενώ προς ένταξη στο μέτρο είναι και το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό στις εν λόγω δομές.
Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και κλινικές: Η σχετική υπουργική απόφαση εξετάζεται να εκδοθεί εντός Αυγούστου.
Καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί: Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση, αφού αξιολογηθούν τα τελευταία δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών.
Στρατιωτικοί (μόνιμοι και στρατεύσιμοι), αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων. Αφορά και το προσωπικό σε ειδικές μονάδες της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τον Οκτώβριο θα εξεταστεί η επέκταση του μέτρου.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται είτε το ενδεχόμενο μετακίνησης - μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας. Στην Ευρώπη, τον δρόμο άνοιξε πρώτη η Ιταλία για τους επαγγελματίες υγείας (έχουν υπάρξει πάντως προσφυγές), ενώ παρόμοιο σχεδιασμό φέρνουν στο προσκήνιο οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως n Γαλλία και η Πολωνία.https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/348411/ypoxreotikos-emvoliasmos-to-sxedio-kai-oi-tesseris-faseis-poioi-akolouthoyn-meta-tous-ygeionomikoys-vinteo

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot