Τσιόδρας: Οι θεραπείες που δοκιμάζονται και οι ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Αύγουστος 05, 2020
jumbo-banner

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στις θεραπείες που δοκιμάζονται, πόσες επιτυγχάνουν και πόσες δεν πετυχαίνουν το στόχο τους, καθώς και στις ελπίδες για ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει τη νόσο.

"Νέα δεδομένα προέκυψαν τους τελευταίους 2 μήνες για τη χρήση κάποιων φαρμάκων που ξεχωρίζουν, αλλά για κάποια δεν έχει λυθεί ο γρίφος", ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Σ. Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν έπιασαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο φάρμακο τοξιλίζουμαμπ, το οποίο σε μελέτη φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία δεν έπιασε τους στόχους.

Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται καθώς υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα και κάποια θετικά σε μια μεγάλη μελέτη στην Ισπανία.

Η δεξαμεθαζόνη, ένα είδος κορτιζόνης, ένα και φθηνό και γνωστό φάρμακο, φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σύμφωνα με μεγάλη κλινική μελέτη που αφορούσε σοβαρά περιστατικά, που περιλαμβάνεται και στο δικό μας τον αλγόριθμο.

Η Ε.Ε. διασφάλισε για τα κράτη-μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο την προμήθεια 30 χιλιάδων θεραπευτικών σχημάτων του μοναδικού έως σήμερα εγκεκριμένου φαρμάκου για τη θεραπεία της νόσου έως σήμερα, τη ρεμδεσιβίρη. Η ποσότητα αυτή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες και την κατανομή που θα προτείνεται μετά απο συμβουλή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσου, του ECDC.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα ίσως είναι το νέο, μεγάλο όπλο στη θεραπεία της νόσου. Έχουν ξεκινήσει ήδη μεγάλες κλινικές μελέτες, που τρέχουν παράλληλα με μελέτες για τα φυσικά μας αντισώματα, του ορού δηλαδή που προέρχεται από άτομα που ξεπέρασαν τη νόσο και χορηγούνται ήδη και στην πατρίδα μας, στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μελέτη της κολχικίνης, ενός καρδιοπροστατευτικού φαρμάκου που έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε έρευνα στη χώρα μας, συνεχίζεται και φαίνεται πως παρόμοια αποτελέσματα έχουν και άλλοι ερευνητές του εξωτερικού.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε ένα νέο φάρμακο, την αβιπταντίλη, ήδη δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε σοβαρά περιστατικά, μπλοκάροντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα του πνεύμονα, αλλά και έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα και στα μονοκοκύτταρα, αμυντικά κύτταρα του αίματος μας.

Ο Καθηγητής χαιρέτισε την παγκόσμια συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών για την ανακάλυψη νέας θεραπείας, αξιοποιώντας και φάρμακα άλλων παθήσεων όπως η ψωρίαση ή ο HIV.

"Δεν υπάρχει μαγική λύση στη δεδομένη χρονική συγκυρία για την εξαφάνιση του ιού, αλλά υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο", εξήγησε. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσιεύσεις αρχικών μελετών από διεθνείς ομάδες επιστημόνων. Κάποια από αυτά τα εμβόλια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών, που διεξάγονται για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα τους στην πρόληψη της νόσου. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, αλλά για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά φθάσαμε σε τελικού σταδίου μελέτες τόσο γρήγορα.

https://www.news4health.gr/politiki-ygeias/tsiodras-oi-therapeies-pou-dokimazontai-kai-oi-elpides-gia-ena-emvolio-kata-tou-koronoioy

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot