Τροφική δηλητηρίαση στα μωρά

Ιούνιος 05, 2024

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια τροφική ασθένεια που εμφανίζεται λόγω της κατάποσης τροφών ή ποτών που έχουν μολυνθεί από επιβλαβή βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια. Μόλις καταναλωθούν τα αλλοιωμένα/μολυσμένα τρόφιμα, τα παθογόνα εισέρχονται στον πεπτικό σωλήνα του μωρού, οδηγώντας σε μόλυνση.

Ανάλογα με το μικρόβιο και την έκταση της μόλυνσης, η τροφική δηλητηρίαση στα μωρά μπορεί να εκδηλωθεί με ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, λόγω του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού τους συστήματος, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι πιο ευαίσθητα σε σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη για τους γονείς να γνωρίζουν λεπτομερώς τι να κάνουν σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης.

Σημάδια και συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης στα μωρά

Η τροφική δηλητηρίαση επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά κοινά συμπτώματα που είναι πιθανό να εμφανίσει ένα μωρό όταν έχει τροφική δηλητηρίαση.

  • Κλάμα και υπερβολική φασαρία
  • Κοιλιακή δυσφορία ή κράμπες στο στομάχι
  • Στομαχικές διαταραχές ή διάρροια
  • Ναυτία και έμετο
  • Πυρετός
  • Αφυδάτωση
  • Αίμα στα κόπρανα ή έμετο
  • Αδιαθεσία ή γενική αδυναμία

ΑΙΜΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΜΩΡΟΥ

Σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί μπορεί να αφυδατωθεί. Η αφυδάτωση θα μπορούσε να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα σε μωρά και νήπια.

  • Κλάμα χωρίς δάκρυα
  • Ξηροστομία
  • Ξηροφθαλμία
  • Λιγότερη ούρηση (λερώνει λιγότερες από έξι πάνες την ημέρα)

Συνήθως, τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης εμφανίζονται εντός λίγων λεπτών, ωρών ή ημερών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή ποτού. Η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει από το ένα μωρό στο άλλο και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες.

Αιτίες τροφικής δηλητηρίασης

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν ένα μωρό ή ένα νήπιο καταναλώνει τρόφιμα και ποτά, ανθυγιεινά προετοιμασμένα ή κακώς αποθηκευμένα.

Τα ωμά ή καλά μαγειρεμένα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά και το μη παστεριωμένο γάλα είναι κοινά τρόφιμα που σχετίζονται με τροφική δηλητηρίαση. Επιπλέον, τα αρτοσκευάσματα, τα φρούτα και λαχανικά που είναι έτοιμα κομμένα στα ράφια, τα επεξεργασμένα/έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως το κρέας, και τα ακατάλληλα κονσερβοποιημένα ή σφραγισμένα τρόφιμα είναι άλλες πιθανές πηγές τροφικής δηλητηρίασης.

Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση των μικροβίων που μπορούν να μολύνουν τρόφιμα και ποτά, οδηγώντας σε τροφική δηλητηρίαση:

  • Βακτήρια
  • Ιοί
  • Παράσιτα
  • Τοξίνες και μολυσματικές ουσίες

Πότε να καλέσετε γιατρό

Τα μωρά και τα νήπια έχουν ανώριμο πεπτικό σύστημα. Ως εκ τούτου, ακόμη και ήπιες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να γίνουν σοβαρές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, πηγαίνετε αμέσως το μωρό σας σε γιατρό εάν εμφανίσει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της τροφικής δηλητηρίασης

Για τα μωρά, ειδικά εκείνα που δεν έχουν ανοσία, η έγκαιρη διάγνωση της τροφικής δηλητηρίασης είναι απαραίτητη για την έγκαιρη θεραπεία. Η καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία μπορεί να επιδεινώσουν τη μόλυνση και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του μωρού.

Πώς θα γίνει η διάγνωση:

Φυσική εξέταση: Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ένας γιατρός θα σημειώσει τα συμπτώματα του μωρού και θα εξετάσει την κοιλιά για ευαισθησία ή πόνο. Στη συνέχεια, θα ρωτήσει τα συμπτώματα που εμφάνισε το μωρό και ελέγξει την αρτηριακή πίεση, το σφυγμό και θα πάρει πληροφορίες γύρω από το ιστορικό του. Με βάση τα ευρήματα, μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως εξέταση κοπράνων, για να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο μικρόβιο που προκαλεί τα συμπτώματα.

Εξέταση κοπράνων: Εκτός από τη γενική εξέταση αίματος, θα ζητηθεί και εξέταση κοπράνων. Η εξέταση κοπράνων βοηθά στον προσδιορισμό του συγκεκριμένου μικροβίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Θεραπεία της τροφικής δηλητηρίασης

Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης επιλύονται από μόνες τους εντός πέντε έως δέκα ημερών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μωρό ή το νήπιο μπορεί να χρειαστεί θεραπεία που θα προτείνει ο γιατρός.

Συνήθως ζητείται αλλαγή στη διατροφή του μωρού, καλή ενυδάτωση με νερό και ηλεκτρολύτες, ειδικά αν κάνει εμετό ή διάρροια και δίνεται σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης, φαρμακευτική αγωγή.

thilasmos-kai-vegan-diatrofi.jpg

Επιτρέπεται ο θηλασμός αν το μωρό πάθει τροφική δηλητηρίαση;

Η τροφική δηλητηρίαση είναι ασυνήθιστη σε μωρά που θηλάζουν. Ωστόσο, αν πάθουν τροφική δηλητηρίαση θα αναρρώσουν πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονται με έτοιμο γάλα.

Μπορεί ένα μωρό να πάθει σαλμονέλα μέσω του μητρικού γάλακτος;

Ορισμένοι ερευνητές έχουν δει ότι η σαλμονέλα μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και να μολύνει το μωρό που θηλάζει. Δεν παρατηρείται όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Εάν μολυνθείτε από σαλμονέλα και θηλάζετε, μιλήστε με τον γιατρό σας για τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν.

Infographic: Πρόληψη τροφικής δηλητηρίασης σε μωρά και νήπια

trofiki-dilitiriasi-paidia-kai-mora-infographic.jpg

Τέλος να θυμάστε: τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις τροφικές δηλητηριάσεις, γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή.

πηγή: momjunction.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot