Τρίτη δόση: Ασυμπτωματικός, επαφή με κρούσμα και συμπτώματα - Τι ισχύει (βίντεο)

Ιανουάριος 04, 2022
jumbo-banner

Πολλές απορίες έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου σε κάποιον ασυμπτωματικό ασθενή με κορονοϊό ή σε κάποιον που έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα. Στην ενημέρωση της Δευτέρας 3/1 η κα. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πώς δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι:

 

«Δεν έχει παρουσιαστεί καμία επίπτωση, αν κάποιος είναι ασυμπτωματικός και κάνει την τρίτη δόση ή έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες πέντε ημέρες με κρούσμα και δεν έχει συμπτώματα. Επίσης, αν κάποιος έχει σύμπτωμα που παραπέμπει σε κορονοϊό, αλλά έχει κάνει τεστ και είναι αρνητικό, μπορεί να εμβολιαστεί»

Επιπλέον, σε σχετική ερώτηση, για το εμβόλιο του κορονοϊού και αν κάποιος έχει απλά βήχα (ένα γνωστό σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον), και ενώ έχει κάνει rapid test και βγαίνουν αρνητικά, αν θα ήταν σωστό να κάνει τη δόση του εμβολίου, η κα. Θεοδωρίδου είπε, «καλό θα ήταν να περιμένει λίγες ημέρες μήπως τα συμπτώματα αλλάξουν, και μετά να εμβολιαστεί κανονικά».

Οι δυο δόσεις εμβολίου δεν επαρκούν, άγνωστη η διάρκεια προστασίας της τρίτης δόσης
«Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ανεπαρκής συγκριτικά με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις εμβολίου δεν επαρκούν.

Σε 815 άτομα με Όμικρον, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή σε νοσοκομείο, κατέστησε σαφές πως η τρίτη δόση προσφέρει προστασία, άγνωστης ωστόσο διάρκειας.», είπε η κα. Θεοδωρίδου.

«Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης.

Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες.

Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όμως ας αναλογιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική.», κατέληξε η πρόεδρος της επιτροπής των εμβολιασμών.

 

 https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/368743/triti-dosi-asymptomatikos-epafi-me-kroysma-kai-symptomata-ti-isxyei-vinteo

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot