Τι πρέπει να ξέρουμε για τη μηνιγγίτιδα - Πώς μεταδίδεται

Μάρτιος 08, 2024

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στην Πάτρα, όπου ήδη βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να ερευνήσει τη μετάδοση, έχουν εγείρει ανησυχία για τη σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Υπάρχουν δύο τύποι μηνιγγίτιδας:

Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποιήση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα.

Η μετάδοση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Πηγή εξάπλωσης του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από την άμεση επαφή με άτομο, το οποίο φέρει ήδη το βακτήριο που θα προκαλέσει την ασθένεια. Μερικοί τύποι μηνιγγίτιδας μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του φτερνίσματος ή του φιλιού, όταν άτομα χρησιμοποιούν αντικείμενα, ωστόσο, η ασθένεια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας δεν μεταδίδεται, όταν ένα άτομο καθίσει δίπλα σε κάποιο, που αποτελεί φορέα του μικροβίου.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24%-37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100%.

Η περίοδος μεταδοτικότητας του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι όλη η περίοδος κατά την οποία ανευρίσκεται στο σάλιο και στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, έως και 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακής αγωγής.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ισχυρό πονοκέφαλο – έντονη κεφαλαλγία, ναυτία, εμετό, αυχενική δυσκαμψία ενώ είναι δυνατό να εντοπιστούν και νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν σπασμούς, παραλήρημα, λήθαργο και κώμα.

Τα τυπικά σημεία (πυρετός, εμετοί, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία) παρατηρούνται συνήθως σε μεγαλύτερα παιδιά, ενώ στα βρέφη και τα νεογνά η συμπτωματολογία είναι άτυπη και η υπόνοια της νόσου εξαρτάται από την εμπειρία και την ευαισθητοποίηση του κλινικού ιατρού.

Προσοχή στους φοιτητές

Μήνυμα προς τους γονείς στέλνει με ανάρτησή του στο FB ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων: "Το ερώτημα που προκύπτει είναι: "αν τα παιδιά αυτά είχαν κάνει το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β θα νοσούσαν και θα κατέληγαν στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση διασωληνωμένα;" Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι!!

Μια μικρή ένεση που μπορεί να σώσει τη ζωή των παιδιών σας. Γονείς που έχετε μικρότερα ή και μεγαλύτερα παιδιά. Γονείς που έχετε παιδιά που σπουδάζουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό και πιθανόν ζουν σε φοιτητικές εστίες αλλά και συγχρωτίζονται μεταξύ τους.

Κάντε τους σήμερα το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β. Πρέπει να το πληρώσετε αλλά η αξία της ζωής τους δεν αποτιμάται με 100 ευρώ που θα σας στοιχίσει να αγοράσετε το εμβόλιο. Όσοι από εσάς έχετε παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό ίσως να τους το έχετε ήδη κάνει, αφού είναι απαραίτητο από πάρα πολλές σχολές του εξωτερικού, ως δικαιολογητικό, προκειμένου να εγγραφούν" σημειώνει.

Δεν αποζημιώνεται το εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου B

Σημειώνεται πως υπάρχει εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β, που όμως δεν αποζημιώνεται. Κάθε δόση κοστίζει περίπου 105 ευρώ. Για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot