Από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα προστέθηκαν τρία θύματα λόγω γρίπης ενώ 35 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ – Τις τελευταίες 10 ημέρες, η λίστα αναμονής για ΜΕΘ αριθμεί σταθερά πάνω από 35 ασθενείς
Το πιο…άγριο πρόσωπό της δείχνει η εποχική γρίπη στη χώρα μας τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου: από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά τρία τα θανατηφόρα περιστατικά και τριπλασιάστηκαν οι ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική επιτήρηση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που καταγράφει τα στοιχεία για την εποχική γρίπη για το διάστημα 7-13 Ιανουαρίου, δηλαδή μέχρι και την περασμένη Κυριακή, ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε – από έναν θάνατο στους τέσσερις- όπως και ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων της γρίπης που εισήχθησαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν – από 12 τα κρούσματα έφθασαν τα 35!
Πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, πως ένα από τα θύματα των επιπλοκών της γρίπης κατέληξε εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται εάν υπήρχε δυνατότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ. Με δεδομένο πως τις τελευταίες δέκα ημέρες η λίστα αναμονής για ΜΕΘ αριθμεί σταθερά πάνω από 35 ασθενείς, αντιλαμβάνεται κάποιος πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δίνουν έναν άνισο αγώνα για τη ζωή τους, με μοιραία σε πολλές περιπτώσεις έκβαση.
Το θύμα ήταν μια 83χρονη, που νικήθηκε από το πανδημικό στέλεχος Α(H1N1) και τις επιπλοκές του. Η γυναίκα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Τα άλλα δυο θύματα της γρίπης ήταν άνδρες ηλικίας άνω των 65 χρόνων.ό
ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξημένη η δραστηριότητα της γρίπης
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν μεν κάθε χρόνο το δυνατό κύμα της γρίπης από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ωστόσο στην εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση επισημαίνουν πως «κατά την εβδομάδα 07–13 Ιανουαρίου 2019, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη για την εποχή». Επίσης, αυξημένες αναφέρεται ότι είναι και οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε σύγκριση με την προηγούμενη – πρώτη- εβδομάδα του έτους.
Από τα 35 κρούσματα φαίνεται πως κυριαρχεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1), δηλαδή το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος που συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν συχνότερα σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.
«Έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)» αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους και υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού για την προφύλαξη από τη γρίπη.
Το προφίλ των ασθενών στις ΜΕΘ
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 29 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν, υποτυποποιήθηκαν: εξ αυτών τα 2 (6,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 27 (93,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Από τα 35 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 3 (9%). Σημειώνεται ότι τα 28 (80%) από τα 35 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Πηγή protothema.gr