Πώς ορίζεται ένα κρούσμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μάρτιος 15, 2020
jumbo-banner

Στην πόλη Ουχάν, της επαρχίας Χουμπέι, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού.

Ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Οι κορωνοϊοί είναι μια ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 9 Μαρτίου 2020 αναφέρθηκαν συνολικά 109.577 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 3.809 θανάτων. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κίνα (80.904 κρούσματα, 3.123 θάνατοι). Ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και με πνευμονία. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν αρχικά στην πόλη Ουχάν είτε εργάζονταν είτε επισκέπτονταν συχνά την αγορά θαλασσινών, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνταν πουλερικά, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Ορισμός κρούσματος
Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται πως, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Υποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ΚΑΙ χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα ΚΑΙ με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.
ή

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.
ή

Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness), η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα

Υποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2:

– Αδιευκρίνιστο, ή

– Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών και όχι ειδικά τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ατομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων. Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Καλές πρακτικές

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσής του μέσω των τροφίμων. Ωστόσο, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά το χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων, όπως τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού:

Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν από την κατανάλωση φαγητού.
Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά).
Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.

https://eleftherostypos.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot