Μια εβδομάδα απομένει μέχρι το τέλος Ιουλίου, τότε δηλαδή που θα συμπληρωθεί ακριβώς ένας μήνας από το «μεγάλο» άνοιγμα του τουρισμού, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως τότε θα έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα από την επίδραση των επισκεπτών σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία δείχνει τάση χαλάρωσης.
Αν και τα ημερήσια κρούσματα χαρακτηρίζονται ακόμα διαχειρίσιμα, η επιφυλακή παραμένει, καθώς τον Αύγουστο αναμένεται να αυξηθεί και ο εσωτερικός τουρισμός. Ολα αυτά, βέβαια, πάντα υπό την αίρεση ενός ξαφνικού «ατυχήματος», είτε σε κάποια άλλη χώρα με την οποία έχουμε ανοίξει τα σύνορα, είτε εντός.
«Υπάρχει ένας εφησυχασμός. Τα νούμερα που έχουμε λένε ότι είναι λάθος αυτό. Ο ιός είναι ανάμεσά μας. Συνεχίζουμε να έχουμε διασπορά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας, αφού φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα νούμερα. Και λόγω των τουριστών και λόγω των ανοιχτών μπαρ. Τα κρίσιμα αποτελέσματα θα τα δούμε τέλος Ιουλίου», τόνισε (Open tv) ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και πρόσθεσε ότι «υπάρχει έτοιμο το σχέδιο του φθινοπώρου. Η ισχυρή σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν για τη γρίπη οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί. Το θέμα είναι να υπάρχει επάρκεια».
Ελεγχοι
Χθες ανακοινώθηκαν 33 επιπλέον κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 εισαγόμενα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φθάνει πλέον τα 4.110. Συγκεκριμένα, 10 κρούσματα διαπιστώθηκαν στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 11 κρούσματα (πάλι διψήφιο νούμερο) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, και από 1 κρούσμα στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Αχαΐας και Ξάνθης. Επίσης σημειώθηκε ένας ακόμα θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται στου 201.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για χαλάρωση των μέτρων στα νοσοκομεία και επισημαίνει αύξηση κρουσμάτων στους επαγγελματίες υγείας, αναφέροντας επιβεβαιωμένα περιστατικά στον Ευαγγελισμό καθώς και στα νοσοκομεία Χαλκίδας και Θήβας. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι. Χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Αστυνομία και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 869 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 64 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 72 πρόστιμα, συνολικού ύψους 10.800 ευρώ
Ο Κικίλιας
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τη γήρανση του πληθυσμού στη σκιά του κορονοϊού, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το άνοιγμα του τουρισμού, από 1η Ιουλίου, είναι μια διαδικασία που διαρκώς εξελίσσεται και αξιολογείται. «Εχουμε φτιάξει έναν ακτινωτό σχεδιασμό με πολλαπλό testing, ειδικούς μοριακούς αναλυτές στα νησιά, πιο μεγάλους στα νοσοκομεία αναφοράς, πολλαπλές αεροδιακομιδές και μεγαλύτερες δυνατότητες από άλλα χρόνια, με οργάνωση και ελέγχους από τον ΕΟΔΥ, με 5.000 υγειονομικούς παραπάνω στο Σύστημα Υγείας που προσελήφθησαν τους τελευταίους 3 μήνες, οι 700 στα νησιά μας», είπε και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι πώς θα τελειώσει αυτή η περίοδος και πώς θα πάμε στον επόμενο κύκλο, αν θα υπάρχει εμβόλιο, αν θα υπάρχουν φάρμακα».
Εμβόλιο
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ωστόσο να επισημαίνει πως παρά την ικανοποιητικό πρόοδο «η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021». Χθες η AstraZeneca έδωσε νέες πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του εμβολίου AZD1222 που αναπτύσσεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οπως σημειώνει, το εμβόλιο ήταν καλώς ανεκτό και προκάλεσε ισχυρή ανοσολογική απάντηση έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση μίας μόνο δόσης του εμβολίου οδήγησε σε τετραπλάσια αύξηση στα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού στο 95% των συμμετεχόντων, ένα μήνα μετά τη χορήγηση. Σε όλους τους συμμετέχοντες προκλήθηκε απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων, η οποία κορυφώθηκε έως τη 14η ημέρα και διατηρήθηκε για χρονικό διάστημα δύο μηνών μετά τη χορήγηση.
Οσον αφορά την ασφάλεια, οι πρώτες αντιδράσεις επιβεβαίωσαν ότι παροδικές τοπικές και συστημικές αντιδράσεις, χωρίς σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια και οι αντιδράσεις αμβλύνθηκαν με την προφυλακτική χρήση παρακεταμόλης. Κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ είναι σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές και στις ΗΠΑ.
Από την έντυπη έκδοση