Ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Μιλώντας στην ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο 48ωρο με 28.828 νέα κρούσματα σήμερα και 21.657 νέες μολύνσεις χθες, ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος εξήγησε πως βάσει των δεδομένων από άλλες χώρες, «είναι κάτι που περιμέναμε και δεν νομίζω πως κάποιος μπορεί να το αποφύγει».
«Περιμένουμε να δούμε και τα δικά μας δεδομένα, να δούμε αν όντως θα έχουμε αυτό που φαίνεται, δηλαδή πολλά κρούσματα αλλά λιγότερες νοσηλείες. Και αυτό φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί», τόνισε στη συνέχεια, ο κ. Δημόπουλος.
Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε πως «τα δεδομένα ακόμα για τη νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες, θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια».
Η μόλυνση από την Όμικρον και η μετάλλαξη Δέλτα
Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, «μας ενδιαφέρει και η διάρκεια της νοσηλείας», επισημαίνοντας πως «ένα άλλο πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα καθορίσει και την πορεία των πραγμάτων, είναι το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα βγαίνει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνονται».
Δημόπουλος: Βλέπουμε όλο και περισσότερα θύματα αρνητές
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «είναι πολύ σημαντικό να δούμε αν η μόλυνση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον θα μας προφυλάξει από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που συνεχίζει και υπάρχει. Αν επιβεβαιωθεί, θα σκεπάσει τη Δέλτα και θα έχουμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση», τονίζοντας πως αυτό είναι το ευνοϊκό σενάριο.
Τα εορταστικά τραπέζια
Τέλος, ερωτηθείς για τα τραπέζια των γιορτών, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως «αν κάποιος είναι καλεσμένος, να κάνει ένα rapid test, όσο και αν αυτό δεν μας προφυλάσσει απολύτως. Αν έχει συμπτώματα κρυολογήματος, να αποφύγει να έρθει σε επαφή με κόσμο. Να χρησιμοποιούμε μάσκα σχεδόν συνέχεια. Να αερίζουμε τους χώρους και να κρατάμε αποστάσεις».
«Χρειάζεται προσοχή, η ουσία είναι τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί η Όμικρον να μην μεταδίδεται σε δευτερόλεπτα αλλά μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από τη Δέλτα», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος, αναφερόμενος στο FDA και τον Άντονι Φάουτσι, ότι «τα self test και τα rapid test δεν εξασφαλίζουν απόλυτα το αποτέλεσμα».