Για «μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση», της επένδυσης από τη Microsoft που αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας, «συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και προβλέπει κατάρτιση για 100.000 εργαζόμενους έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας τη σημερινή ενημέρωση. Στο θέμα του κορονοϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα γίνουν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που αποτυπώνεται στους αριθμούς κρουσμάτων, διαδωληνομένων και θανάτων. «Το θέμα απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρότι δεν ήταν στην ατζέντα», είπε και σημείωσε ότι εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες, ανέφερε παρουσιάζοντας σχετικό διάγραμμα.
«Τα κρούσματα σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία, αλλά και σε χώρους εργασίας, όπου η μετάδοση γίνεται με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της πιστής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία», επεσήμανε.
«Νέα μεγάλη άμεση επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού»
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «η προστιθέμενη αξία της επένδυσης της Microsoft αναμένεται να φθάσει το 1 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για μία επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή αφορά στην εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρίας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services».
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως επισυνάπτεται στην εισαγωγική του τοποθέτηση σχετικό σημείωμα με τις 14+3 στρατηγικές επενδύσεις που όπως είπε «αποτελούν ένα υποσύνολο 43 επενδυτικών σχεδίων συνολικής αξίας 13,4 δισεκ. ευρώ και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνεχίζει αταλάντευτη και με εντατικούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις».
Όπως υπογράμμισε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων γίνεται με έναν σκοπό «να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη, το άυλο αυτό εθνικό κεφάλαιο που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – δημιουργούμε δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.
Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021
Επισημαίνοντας ότι «η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά» ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σε «προϋπολογισμό που καταρτίζεται σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου χρόνου λήξης της πρωτοφανούς πανδημίας του κορονοϊού».
Η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 8,2%, σε καλύτερο δηλαδή επίπεδο συγκριτικά με τη θερινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη (-8,7%). Ενώ η τελική πρόβλεψη του Προσχεδίου για το 2021 είναι για ανάπτυξη 7,5%, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU.
Κατά συνέπεια, βάσει των μέσων εκτιμήσεων για το σύνολο της διετίας 2020-2021, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την Πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, το εισόδημα των Ελλήνων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο.
Ήταν επόμενο της σοβαρής ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, να υπάρχει επιδείνωση του ποσοστού ανεργίας φέτος όπως και δεικτών που αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ωστόσο η ανεργία το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019, ενώ η γενική ρήτρα διαφυγής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ισχύει και το επόμενο έτος.
Ελληνοτουρκικά: Πολιτική καρότου και μαστιγίου απέναντι στην Τουρκία
«Όπως ήδη διαπιστώνεται από τη διεθνή Κοινότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το κείμενο των συμπερασμάτων έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας προς την γείτονα. Με μια φράση οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου. Χαράσσουν ξεκάθαρα δύο δρόμους και δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών – το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου – να επιλέξει: αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας και επεσήμανε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές. Και αυτό συνιστά εθνική επιτυχία, όχι απλά κυβερνητική. Τους καρπούς αυτής της επιτυχίας θα δρέψει η πατρίδα μας στο επόμενο διάστημα».
ΜΚΟ: «Η περίοδος που θεωρούσαν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι έχει τελειώσει»
Η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία Μητρώου ΜΚΟ «για να αποκαλυφθούν όσες συνιστούν λύκους ντυμένους με προβιά και φτάνουν ακόμη και στο σημείο να ασκούν κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική και συστηματική προσπάθεια, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Λιμενικό Σώμα, οδηγήθηκαν στον εντοπισμό τεσσάρων ΜΚΟ, με ευρωπαϊκή ταυτότητα, τριάντα τριών μελών τους και δύο ακόμη αλλοδαπών που – σε αντίθεση με τους διακηρυγμένους στόχους τους- μεθόδευσαν παράνομη διακίνηση μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Προς το σκοπό αυτό, γνωστοποιούσαν τις θέσεις των σκαφών του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού μας που βρίσκονταν στην περιοχή και εμπλέκονται – κατ’ επέκταση – σε κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας».
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης «θα παραστεί σήμερα στις 7:30μμ στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ.