Έχετε δοκιμάσει να προσθέσετε τζίντζερ στις σαλάτες, στα φαγητά, στα γλυκά και στα ροφήματά σας; Το τζίντζερ (ή αλλιώς πιπερόριζα) ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη πιπεράτη και ταυτόχρονα γλυκιά γεύση του. Πλην όμως της νοστιμιάς, το τζίντζερ μας χαρίζει απλόχερα τις ευεργετικές του ιδιότητες, ανακουφίζοντάς μας από δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα, ενώ παράλληλα προάγει την υγεία του οργανισμού μας!
Από που προέρχεται το τζίντζερ και ποια η θρεπτική του αξία;
Η θεραπευτική αυτή ρίζα προέρχεται από τις χώρες της Ανατολής και αποτελεί βασικό συστατικό της Ιαπωνικής, Κινεζικής και της Ινδικής κουζίνας. Όσον αφορά τη χαρακτηριστική του γεύση, αυτή οφείλεται στην τζιντζερόλη η οποία όταν απελευθερώνεται προσδίδει τον συνδυασμό του πικάντικου και συνάμα του γλυκού.
Το τζίντζερ περιέχει κατά μέσο όρο 80% νερό και είναι πλούσια πηγή ψευδαργύρου και καλίου. Μεταξύ αυτών, το τζίντζερ είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά), οι οποίες ενισχύουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Ιδιότητες του τζίντζερ:
Συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς βοηθάει το πάγκρεας να παράγει ένζυμα που προάγουν τη διαδικασία της πέψης. Επίσης, ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.
Αυξάνει τις καύσεις, περιορίζει το αίσθημα της πείνας, προωθεί την καύση λίπους και ως εκ τούτου συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Προλαμβάνει παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος χάρη στην ισχυρή αντιβακτηριδιακή του δράση.
Δρα κατά της ναυτίας, του στομαχόπονου και των πονοκεφάλων.
Το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση του έλκους που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού χάρη στην ισχυρή αντιβακτηριδιακή του δράση. Επίσης ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.
Δρα κατά του βακτηρίου E.Coli το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την εκδήλωση γαστρεντερίτιδας και ταυτόχρονα περιορίζει τις διάρροιες. Επιπλέον, το τζίντζερ διεγείρει την κίνηση του εντέρου αντιμετωπίζοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.
Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου καθώς εμπλέκεται στην απευλευθέρωση ινσουλίνης.
Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, συμβάλλει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος και έχει ενεργό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
Αν και χρειάζεται περεταίρω έρευνα, τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν οτι η κατανάλωση τζίντζερ μειώνει τις αρθριτικές ενοχλήσεις.
Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος χάρη στην αντιμικροβιακή και αντιπυρετική του δράση. Μεταξύ αυτών, το τζίντζερ είναι ευεργετικό για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος και άλλν προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος.
Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από τις κράμπες (1κ.σούπας τρίμματος τζίντζερ σε 100 ml ελαιόλαδο και το μείγμα είναι έτοιμο για επαλείψεις στην πάσχουσα περιοχή).
Ανακουφίζει από τον πονόδοντο, αρκεί να μασήσετε μία λεπτή φέτα τζίντζερ.
Περιορίζει την κακοσμία της στοματικής κοιλότητας και παράλληλα δρα κατά της ξηροστομίας.
Συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης (ρίξτε 1 κ.γλυκού σκόνη τζίντζερ σε νερό που βράζει και κάντε εισπνοές).
Κυκλοφορεί σε αποξηραμένη ή φρέσκια ρίζα, σε σκόνη, σε αιθέριο έλαιο, σε βάμμα, σε σιρόπι και σε κάψουλες.
Προσοχή!
Δε συνιστάται η η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί ενδέχεται να προκαλέσει την έναρξη τοκετού.
Δε συνιστάται η χρήση του από άτομα που ταλαιπωρούνται από πέτρες στη χολή.
Όπως καταλαβαίνετε το τζίντζερ δικαίως θεωρείται υπερτροφή!
Κωνσταντίνα Γαζουλέα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή- www.2happy.gr/