To 2016 θα είναι η χρονιά που η εικονική πραγματικότητα θα αποτελέσει την κυρίαρχη τάση στο τουριστικό μάρκετινγκ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας διαδικτυακού μάρκετινγκ στα social media Digital Visitor, Nick Livermore.
Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών TrendForce, η αξία της αγοράς εικονικής πραγματικότητας αναμένεται να φτάσει τα 6,7 δισ. δολάρια το 2016, ενώ μέχρι το 2020 η αξία της εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 70 δισ. δολάρια. Επομένως, τώρα είναι η ώρα να ακολουθήσει κανείς τη νέα αυτή τεχνολογία και, κατ επέκταση, την τεχνολογία βίντεο 360 μοιρών.
Η Oculus Rift του Facebook, ανακοίνωσε την άμεση υποστήριξη για βίντεο 360 μοιρών, ενδεικτικό της τάσης που αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2020, ενώ και το YouTube προσφέρει την τεχνική υποστήριξη για τη νέα τεχνολογία.
Πολλές βιομηχανίες ήδη εξερευνούν τις δυνατότητες της αγοράς που συνθέτουν οι πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα η Lexus προσφέρει στους δυνητικούς πελάτες της τη δυνατότητα να δοκιμάσουν το Lexus NX μέσω της Oculus Rift. Η Red Bull χρησιμοποιεί την τεχνολογία στις αεροπορικές επιδείξεις προκειμένου να δώσει στους λάτρεις των πτήσεων τη δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία από το πώς είναι να κάθεσαι στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους.
Ωστόσο, στην ταξιδιωτική βιομηχανία οι ρυθμοί ενσωμάτωσης της τεχνολογίας αυτής είναι αργοί, κάτι που ταυτόχρονα ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες για τα τμήματα μάρκετινγκ των επιχειρήσεων τουρισμού και ταξιδίων σε όλο τον κόσμο.
Οι κλασικές μέθοδοι ανάδειξης της ταξιδιωτικής εμπειρίας μέσω της εικονας ή μιας ιστορίας, πλέον δεν αποδίδουν καθώς δεν προσφέρουν αυτές τις εμπειρίες στους δυνητικούς πελάτες καθώς η πραγματική εμπειρία από τον προορισμό παραμένει στην φαντασία. Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικονική πραγματικότητα, αποτελώντας την πιο εντυπωσιακή καινοτομία στο μάρκετινγκ της σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας. Ο πελάτης πια θα έχει την εμπειρία του προορισμού απευθείας από το καθιστικό του.
Οι προοπτικές της εικονικής πραγματικότητας στον τουρισμό είναι μεγάλες. Με αυτήν μπορεί οποιοσδήποτε να ξεναγηθεί σε μια πόλη, νησί ή χώρα, όπου κι αν βρίσκεται. Παράδειγμα αποτελούν οι ιστοσελίδες αφιερωμένες στο βίντεο και τη φωτογραφία 360 μοιρών.
Ο εικονικός ξεναγός προσφέρει ακόμα δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), δίνοντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ελέγχουν την εμπειρία τους, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να κάνουν κατά την επίσκεψη στον προορισμό.
Το κόστος των μονάδων που κινηματογραφούν σε εύρος 360 μοιρών μειώνεται συνεχώς και δεν είναι όσο υψηλό θα υπέθετε κανείς. Τα drone, έχουν ήδη εξαπλωθεί με τα επαγγελματικά μοντέλα να κοστίζουν 1.000 λίρες.
Οι καμπάνιες μάρκετινγκ μπορεί να απαιτούν επαγγελματικές λήψεις, όμως αυτό από μόνο του δεν καθιστά ακριβή την εικονική πραγματικότητα.
Ακόμη και χωρίς την εικονική πραγματικότητα, το βίντεο 360 μοιρών προσφέρει μια συναρπαστική ματιά σε οποιοδήποτε προορισμό και προβλέπεται ότι παρότι αποτελεί μια νέα τάση, η δημοφιλία της σίγουρα θα εκτοξευθεί από το ερχόμενο έτος.
Οι επιλογές για τους καταναλωτές ποικίλουν, από τους πρωτοπόρους, Oculus, έως τις εμπειρίες υψηλής ποιότητας της HTC, σε σχετικά προσιτές τιμές. Ακόμη πιο φθηνή είναι η πρόσβαση στο Google Cardboard (20 λίρες).
Ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα με android, η εικονική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι φθηνή.
Η ευελιξία αυτή θα είναι ελκυστική για εταιρίες διαδικτυακού μάρκετινγκ το ερχόμενο 12μηνο, στην επιδίωξή τους να αδράξουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το κοινό τους περισσότερο από ποτέ.
Αυτές οι εμπειρίες, είτε συνδέονται άμεσα με την εικονική πραγματικότητα, είτε με το βίντεο 360 μοιρών, είναι η ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση στην συγκεκριμένη αγορά.