Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης κατά την ετήσια εορταστική εκδήλωση του συνδέσμου.
Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν αύξηση 5% στις αεροπορικές θέσεις των εταιρειών για Ελλάδα, με τη ζήτηση να είναι μεγάλη από Αγγλία και Πολωνία, σε αυτές όμως δεν υπολογίζεται η ρωσική τουριστική αγορά, η εξέλιξη της οποίας αποτελεί αστάθμητο παράγοντα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χαρακτήρισε ως “δύσκολο παζλ” το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός για την Ελλάδα το 2016, επισημαίνοντας μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν όλα τα δεδομένα.
Χαρακτηριστικά, ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς, η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της,
η διαχείριση του κρισιμότατου προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη και διαχείριση των προσφυγικών ροών, η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.α.
Στους παράγοντες αυτούς προστίθεται και η εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, με το ασφαλιστικό και την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Παράλληλα, η συνεχής αύξηση φόρων είναι μια πολιτική που αποδεδειγμένα, πλέον, ενθαρρύνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και οδηγεί σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα.
Ωστόσο, για την επόμενη χρονιά συμβάλλουν θετικά, η ισοτιμία του ευρώ, η χαμηλή τιμή πετρελαίου, η συλλογική ακατάπαυστη προσπάθεια επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού.
Ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη τη φετινή χρονιά για τον τουρισμό, ο οποίος όμως αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την οικονομία. “Και φέτος ο τουρισμός υπήρξε ο τομέας καταλύτης για τη χώρα μας. Καταφέραμε με πολλές δυσκολίες να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.
Ξεπεράσαμε τον στόχο συνολικών αφίξεων – είναι βέβαιο ότι θα κλείσουμε το έτος με 26 εκατ. –και αγγίξαμε τα 14,5 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα, ενισχύοντας το ΑΕΠ με μια επιπλέον μονάδα. Επιπλέον αυτών, εκτίμησή μας είναι ότι το 2015: Αυξήσαμε 6% τον όγκο απασχόληση των μισθωτών. Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2014. Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας” δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ