Παιχνίδια ισχύος από ξένους τουρ οπερέιτορ φαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη, λίγο πριν καταφθάσει στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των τουριστών του καλοκαιριού.
Με αυτό τον τρόπο ερμηνεύουν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς το ως δια μαγείας «ξεμπλοκάρισμα» των κρατήσεων, από τη μια μέρα στην άλλη, αφού είχαν προηγηθεί μεγάλες προσφορές από ξενοδόχους που αφορούσαν κρατήσεις σε πολύ κοντινές ημερομηνίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιθανολογείται πως οι εν λόγω κρατήσεις υπήρχαν ήδη στα συστήματα των τουρ οπερέιτορ, οι οποίοι απλώς δεν τις εμφάνιζαν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν εκπτώσεις από Έλληνες ξενοδόχους.
Κάποιοι από τους τουρ οπερέιτορ, όπως εξηγούν, φαίνεται πως επιχειρούν να επωφεληθούν από την ανασφάλεια «ευάλωτων» ξενοδόχων που βρέθηκαν να καταγράφουν χαμηλότερες του αναμενόμενου πληρότητες τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου.
Η ανασφάλεια, σημειώνουν, οι ίδιες πηγές προκλήθηκε από το γεγονός πως δεν συνεχίστηκε η εκρηκτική πορεία των κρατήσεων που καταγράφηκε στην περίοδο προκρατήσεων (early bookings), κατά την οποία τα δωμάτια προσφέρονται με μεγάλες εκπτώσεις. Σημειώνεται πως ήταν τέτοια η ανοδική δυναμική των κρατήσεων σε τιμές προσφοράς, ώστε αρκετοί ξενοδόχοι σταμάτησαν τις πωλήσεις με έκπτωση (stop sales) καθώς είχαν φθάσει να «ξεπουλήσουν» έως και τα μισά δωμάτιά τους με μειωμένες τιμές (σε κάποιες περιπτώσεις έως και το 70%).
Στη Ρόδο, για παράδειγμα, είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία πως πολλά ξενοδοχεία θα καταφέρουν φέτος (και μάλιστα νωρίς νωρίς) να γεμίσουν, φθάνοντας στα όρια όσων πρόβλεπαν τα συμβόλαιά τους με ξένους τουρ οπερέιτορ. Όπως αναφέρουν, όμως, ξενοδοχειακές πηγές, κανένα από τα ξενοδοχεία του νησιού δεν έχει καταφέρει ακόμα να φθάσει σε υψηλές πληρότητες, τουλάχιστον τον Ιούνιο.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τις σημαντικές «τρύπες» στις πληρότητες των ξενοδοχείων του νησιού, κατά κύριο λόγο, στη μεγάλη πτώση κρατήσεων από το Ισραήλ, αλλά και τη σημαντική υστέρηση κρατήσεων από τη Γαλλία και την Ιταλία. Η «κοιλιά» κρατήσεων από το Ισραήλ, εξηγούν οι ίδιες πηγές, είναι αισθητή σε ολόκληρη τη Ρόδο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ιξιάς.
Έμπειρα στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς της Ρόδου εκτιμούν πως η κίνηση από το Ισραήλ δεν θα φθάσει στα επίπεδα του 2016, τουλάχιστον στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.
Ετσι, γνωστά ξενοδοχεία του νησιού φέρονται να καταγράφουν πληρότητες που δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 38%, όταν για τον Ιούλιο έχουν ήδη ξεπουλήσει σχεδόν το 60% των δωματίων τους.
Η προσπάθεια των ξενοδόχων να καλύψουν τις όποιες «τρύπες» κρατήσεων, σε μια κατά τα άλλα πολύ καλή χρονιά, αλλά και η στρατηγική αρκετών ομίλων να επενδύσουν σε πληρότητες που αγγίζουν το 100% δημιούργησαν την ανάγκη για νέες προσφορές, προκειμένου να εξαφανιστούν τα αδιάθετα δωμάτια.
Γνωστά ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων της Ρόδου φέρονται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ξενοδοχειακές πηγές, να έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις από 15% έως και 30% για τον Ιούνιο. Κάποιοι, μάλιστα, φέρονταν να επέκτειναν τις προσφορές ακόμα και για τις αρχές Ιουλίου.
Πώς προκύπτουν, όμως, οι υπόνοιες για «παιχνίδια» των τουρ οπερέιτορ πίσω από το φρενάρισμα των κρατήσεων τον Ιούνιο σε περιοχές όπως η Ρόδος; Το εξηγούν έμπειρα στελέχη της τοπικής αγοράς. Υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχείων, όπως αναφέρουν, που οι προσφορές ενεργοποιήθηκαν Παρασκευή και, ω του θαύματος, την Τρίτη είχαν εμφανιστεί κρατήσεις για 50 δωμάτια σε πολύ κοντινές ημερομηνίες.
Τέτοια περιστατικά οδηγούν παράγοντες του χώρου να αποδίδουν σε παιχνίδια των τουρ οπερέιτορ το φρενάρισμα κρατήσεων για τον Ιούνιο. Γιατί να μην υποθέσουμε, λένε, πως οι κρατήσεις είχαν ήδη γίνει, απλώς δεν είχαν εμφανιστεί κι όταν εξασφαλίστηκαν οι εκπτώσεις 15%-30% «ανέβηκαν» στα συστήματα κρατήσεων;
Αυτό που κάνει τους ξενοδόχους της Ρόδου πάντως να αισιοδοξούν είναι πως οι αρρυθμίες στις αγορές του Ισραήλ, της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν αποτελούν τον κανόνα. Πολύ περισσότερο καθώς δείχνουν να καταγράφουν μεγάλη άνοδο οι κρατήσεις από Ρωσία, Γερμανία και Σκανδιναβία. Από τις τρεις τελευταίες αγορές προσδοκούν όχι απλώς να υπερκαλύψουν τις «τρύπες» αλλά και να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα πληρότητας στο σύνολο της τουριστικής περιόδου.
Η ΡΟΔΙΑΚΗ