Τουρισμός: Το παγκόσμιο σχέδιο σωτηρίας – Τι μέτρα έλαβε κάθε χώρα

Μάιος 03, 2020
Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα για τον τουρισμό σύμφωνα με την έρευνα του διεθνή οργανισμού Horwath HTL, παρουσιάζει το protothema.gr - Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και φοροαπαλλαγές στην Ιταλία, αναστολή πληρωμής φορολογικών χρεών για εταιρείες που οφείλουν έως και 30.000 ευρώ στην Ισπανία, το 80% του μισθού τους θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι στη Μ. Βρετανία 
 
Σε καθεστώς εξωφρενικά μεγάλης πίεσης βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, με τους περισσότερους τομείς να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού, το πιο ισχυρό πλήγμα όμως έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Horwath HTL.

Σε πρωτοφανή επίπεδα κινείται η μείωση της ζήτησης στον συγκεκριμένο κλάδο που είναι φυσικά αλληλένδετος με την ανθρώπινη μετακίνηση. Ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, θέρετρα όπως και κάθε άλλη επιχείρηση που σχετίζεται με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα έχει περιέλθει σε ακραία στασιμότητα, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του Horwath HTL.

 
Το θετικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τον διευθυντή του οργανισμού Τζέιμς Τσάππέλ, ο οποίος υπογράφει και το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, είναι ότι για πρώτη φορά ο τουρισμός αναγνωρίζεται ως βιομηχανία ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Στην ουσία, σημαντικός αριθμός χωρών αντλούν μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ τους από τουριστικές δραστηριότητες.

 
Συνεπώς, ουκ ολίγες κυβερνήσεις, όπως σημειώνει ο Τσάππελ, έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να προφυλάξουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Η έκθεση του οργανισμού Horwath HTL εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι χώρες απέναντι στην απειλή κατάρρευσης της τουριστικής βιομηχανίας και σταχυολογεί πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν από κυβερνήσεις.

Εύκολα διαπιστώνεται ότι χώρες που συγκαταλέγονται στους εξωτικούς προορισμούς, και επομένως «επενδύουν» στον τουρισμό, έχουν δρομολογήσει τη στήριξη του κλάδου με πακέτα - «μαμούθ». Στην Ευρώπη, παρόλο που έχουν ανακοινωθεί μέτρα όπως ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιδότηση μισθού των εργαζομένων και φοροαπαλλαγές, η εικόνα είναι διαφορετική.

Ευρώπη

Στην πολύπαθη Ιταλία, που δέχθηκε το πιο ισχυρό πλήγμα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στον αριθμό των θυμάτων, με την κυβέρνηση του Τζουτζέπε Κόντε να προβλέπει συρρίκνωση 8% του ΑΕΠ, στο πακέτο ενίσχυσης των 10,4 δισ. δολαρίων προβλέπεται εκτός από το «πάγωμα» των απολύσεων για όλους τους εργαζόμενους μέσα στους επόμενους δύο μήνες και η επέκταση του προγράμματος ασφάλισης ανέργων.

 
Η συνολική μείωση των φόρων, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φοροαπαλλαγές 60% για τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων και παράταση πληρωμών για φορολογικές οφειλές που λήγουν.

Στην Ισπανία, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών μαζί με την Ιταλία στην παγκόσμια λίστα με τα θύματα του κορωνοϊού, έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση αναστολή πληρωμής φορολογικών χρεών για εταιρείες που οφείλουν έως και 30.000 ευρώ.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους δίνεται παράταση έξι μηνών για να καταβάλουν κοινωνικές εισφορές, ενώ εταιρείες που χρωστούν έως και 30.000 ευρώ θα μπορούν να τα αποπληρώσουν εντός έξι μηνών.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά «πέφτουν» 10 δισ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη επιχειρήσεων, διαφόρων κλάδων, που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Στη Γαλλία η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους είναι ίση με το 70% του μισθού για όσους έχουν αποδοχές έως 6.927 το μήνα. Εκείνοι, δε, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα αποζημιώνονται στο 100%.

Η περίοδος χάριτος, πάντως, για τις ανεξόφλητες χρεώσεις θα διαρκέσεις για τρεις μήνες.


Στην Ιρλανδία, για την αποφυγή της καταβαράθρωσης του ξενοδοχειακού τομέα έχει δρομολογηθεί η καταβολή επιχορηγήσεων, όπως επίσης και η αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων.


Προσωρινό πρόγραμμα επιδότησης μισθού για εργοδότες, από 70% έως 85%, καταβολή επιδόματος ανεργίας για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με 350 ευρώ την εβδομάδα, έως και για τρεις μήνες, εμπεριέχεται στο έκτακτο πακέτο στήριξης, όπως και η αναστολή τόκων από καθυστερημένες πληρωμές ΦΠΑ για τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2020.

Στη Βρετανία, χώρα που επίσης μετρά πολλά θύματα κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, που βρίσκονται σε άνευ αποδοχών άδεια, θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του μισθού τους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύει μόνο για εταιρείες που δεν έχουν απολύσει προσωπικό.

Οι επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις φιλοξενίας θα κυμανθούν από 10 έως 25 χιλιάδες δολάρια.

Στην Ουγγαρία, οι εταιρείες που έχουν υποστεί σημαντικό «χτύπημα» από την υγειονομική κρίση, όπως εκείνες που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιρούνται από την καταβολή φόρων μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Για τον τουριστικό φόρο, δε, έχει ανακοινωθεί απαλλαγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Περί τα 1,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για να θωρακιστούν, έναντι των οικονομικών επιπτώσεων, ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες.

Στην Ολλανδία, χώρα που έχει ταχθεί κατά της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους ως τρόπου διάσωσης της ΕΕ, για τις επιχειρήσεις τομέων όπως ο τουριστικός, που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας, από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, προβλέπεται ποσό αποζημίωσης 4.000 ευρώ.


Παράλληλα, ανακοινώθηκε κρατική ενίσχυση μέχρι 11 δισ. από Ολλανδία και Γαλλία στην αεροπορική εταιρεία Air France-KLM.

Στην Κροατία μέσα στο πακέτο των ελαφρύνσεων περιλαμβάνεται η κατάργηση του τουριστικού φόρου και η απαλλαγή από φόρο εισόδηματος σε εταιρείες που υπέστησαν πάνω από 50% μείωση κερδών.

Αυστραλία

Εκτός Γηραίας ηπείρου, στην Αυστραλία αποφασίστηκε το κράτος να παράσχει οικονομική ενίσχυση 1.500 δολαρίων ανά δύο εβδομάδες σε κάθε εργαζόμενο.


Το πακέτο ρευστότητας του ενός δισ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει και τον τουριστικό τομέα, ενώ για συγκεκριμένα τουριστικά μέρη προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη.

Κίνα

Στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία και επιστρέφει σε ρυθμό κανονικότητας, το 80% των προκαταβολών έχει επιστραφεί στα τουριστικά γραφεία.

Δίνονται, ακόμη, ειδικά εκπτωτικά κουπόνια που σχετίζονται με ταξίδια, διαμονή και διασκέδαση, ενώ θα ενισχυθούν οικονομικά οι καμπάνιες που θα αναδείξουν τα αξιοθέατα της χώρας.

Ενθαρρύνεται, ακόμη, η τουριστική ανάπτυξη μέσω του Διαδικτύου, τη στιγμή που θα δοθούν οικονομικά πακέτα σε ξενοδοχεία για να σχεδιάσουν ειδικές προσφορές δωματίων.

Χονγκ Κονγκ

Σημαντικά μέτρα ενίσχυσης έχουν ληφθεί και στο Χονγκ Κονγκ, δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Επί έξι μήνες το κράτος θα χορηγεί σε κάθε εργαζόμενο το 50% του μισθού του από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, προβλέπεται από 1ης Ιουλίου μείωση της τάξεως του 20% στα εισιτήρια τρένων για έξι μήνες, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες θα ενισχυθούν με δύο δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Σιγκαπούρη

Στη Σιγκαπούρη, όπου αρχικά η πορεία της πανδημίας δεν ήταν αρνητική στη συνέχεια όμως παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των μολύνσεων, πλήρη απαλλαγή φόρου δικαιούνται για φέτος ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα και κέντρα εστίασης.

Μαλαισία

Στη Μαλαισία όλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό απαλλάσσονται για έξι μήνες από αποπληρωμή μηνιαίων φορολογικών χρεών.

Σημαντική είναι η διευκόλυνση για τα ξενοδοχεία, τα οποία εξαιρούνται από την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Ακόμη δεν θα φορολογούνται τουριστικά έξοδα μέχρι 226 δολάρια, για φυσικά πρόσωπα, μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχειακές μονάδες, θα παρέχονται ειδικά εκπτωτικά κουπόνια 22 δολαρίων σε κάθε άνθρωπο.

Συνολικά, έξι εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την προώθηση του τουρισμού στη Μαλαισία, ενώ 45 εκατομμύρια θα χορηγηθούν σε τομείς όπως ο ξενοδοχειακός και ο τουριστικός.

Ταϊβάν

Ισχυρό το δίχτυ προστασίας για τον τουρισμό συστάθηκε και στην Ταϊβάν.

Ταξιδιωτικά πρακτορεία και ξενοδοχεία επιλέγονται, μεταξύ άλλων, για να φιλοξενήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τα οποία θα δίνεται στον ημι - απασχολούμενο ποσό 316 δολαρίων για δύο ώρες.

Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για δάνεια που φτάνουν έως και τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα ξενοδοχεία θα λάβουν ενίσχυση από 200.000 μέχρι 10 εκατομμύρια δολάρια.

Τα πέντε πιο ισχυρά ταξιδιωτικά πρακτορεία, που συνήθως οργανώνουν 500 ταξίδια τον χρόνο, θα λάβουν επιδότηση μέχρι και 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μεσαίου μεγέθους πρακτορεία και ξενοδοχεία θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής δανείου από 150 μέχρι 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ινδονησία

Στην Ινδονησία το πακέτο στήριξης για τον τουρισμό φτάνει σχεδόν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, 500 δισ. ρουπίες δηλαδή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 189.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις φιλοξενίας θα ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα, που έχει ονομαστεί «Kartu Pra-Kerja», και στόχο έχει να βοηθήσει εν μέσω κρίσης ευάλωτες ομάδες.

https://www.protothema.gr/

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot