Τουρισμός : Σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας χωρίζονται τα νησιά

Μάιος 25, 2020
jumbo-banner

Αρκετά διαφορετικό θα είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, όπως και όλων των χωρών του πλανήτη, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού και των επιπτώσεων που είχε στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σε αρκετές χώρες του κόσμου, η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού θεωρείται ήδη χαμένη, ωστόσο η χώρα μας ελπίζει ότι η αρκετά καλή αντιμετώπιση της πανδημίας τους προηγούμενους μήνες, θα μπορέσει να «εξαργυρωθεί» με την όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια εσόδων.

Για το λόγο αυτό, από τις 15 Ιουνίου τα αεροδρόμια θα ανοίξουν για να υποδεχθούν υπηκόους χωρών που είχαν τα αντίστοιχα δεδομένα στην υγειονομική μάχη που έδωσε όλος ο πλανήτης.

Αρχικά θα επιτραπεί η είσοδος -μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος»- επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει απελευθέρωση της εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες, όπως και των πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Ωστόσο, αν κριθεί απαραίτητο, και τότε θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Χωρίζεται σε ζώνες επικινδυνότητας η χώρα

Παράλληλα, με τα μέτρα για τους τουρίστες από το εξωτερικό, το υπουργείο Τουρισμού έχει καθορίσει τρεις ζώνες, βάσει δύο σημαντικών κριτηρίων: την προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας και την δυνατότητα ελέγχων για τον κοροναϊό.

Έτσι, διαμορφώνονται οι παρακάτω ζώνες:

Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Στην κατηγορία «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, καθώς και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.

Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «υψηλού κινδύνου»): Στην κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι covid-19), καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (πχ ακριτικά νησιά).

Όπως φαίνεται η Κρήτη, λόγω της μεγάλης της έκτασης και των δυνατοτήτων που έχει στον τομέα της Υγείας, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τον αριθμό των τουριστών που θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Από το ΕΚΑΒ το επιχειρησιακό πρόγραμμα στα νησιά

Πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων για την διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας, θα πραγματοποιήσει το ΕΚΑΒ, βάσει του πανελλαδικού σχεδίου δράσης του σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Με βασικό γνώμονα την επερχόμενη σταδιακή άρση των μέτρων για τον Τουρισμό και την απαιτούμενη προστασία της δημόσιας υγείας των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων των τουριστικών προορισμών της νησιωτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alert Fully Educated), το οποίο απευθύνεται (κατά κύριο λόγο) στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου (νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία και κυρίως Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία) αλλά και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών, αλλά και πλωτών διακομιδών (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή).

Ο βασικός στόχος του προγράμματος ΕΚΑΒ be S.A.F.E. είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια των γνώσεων όλων των στελεχών των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Λιμενικών, των εμπλεκόμενων στελεχών Περιφερειακής ή και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α., σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε νοσοκομείο αναφοράς Covid-19.

Παράλληλα όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του εκάστοτε έκτακτου περιστατικού SARS-CoV-2 (ύποπτου ή επιβεβαιωμένου), θα είναι αναρτημένα σε ειδικό πεδίο στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ από όπου, ανά πάσα χρονική στιγμή (24 ώρες το 24ώρο), τα εμπλεκόμενα υγειονομικά αλλά και επιχειρησιακά στελέχη από όλη την Ελλάδα θα έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης του αντίστοιχου οπτικοακουστικού υλικού.

Θεοχάρης: Τα πρωτόκολλα διασφαλίζουν την υγεία όλων

«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρήσεων διασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων, των Ελλήνων πολιτών αλλά και των ταξιδιωτών» επισήμανε υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

«Παρέχουν ευελιξία στις τουριστικές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα πρωτόκολλα στα δικά τους δεδομένα που έχουμε περάσει με το υγειονομικό φίλτρο» εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Τόνισε, δε, ότι τα πρωτόκολλα συντάχθηκαν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγους. «Έχουμε καταρτίσει τα επιχειρησιακά σχεδία ενώ το υπουργείο Υγείας έχει συμβάλλει στην ενίσχυση δομών υγείας και της ικανότητας μας να τεστάρουμε στις δομές με αυξημένη τουριστική κίνηση».

Οδηγία για αφίξεις/αναχωρήσεις μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος»

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας με την οποία επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων.

Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει πλέον έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία μας, δηλαδή:

Η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2020.

Η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.

Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.

Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Πηγή: https://www.in.gr/

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot