Πώς θα γίνεται ο διαμοιρασμός των προσφύγων-μεταναστών σε χώρες της ΕΕ – Ποια μέτρα θα ληφθούν – Αναλυτικό ρεπορτάζ από το Open Tv
Ριζικές αλλαγές έρχονται στο θέμα του ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έγκριση από το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο του νέου σχεδίου για το Μεταναστευτικό. Ουσιαστικά, πρόκειται μια αλλαγή που φέρνει ρυθμίσεις στη Συνθήκη του Δουβλίνου διαχωρίζοντας, στην ουσία, τους πρόσφυγες από τους μετανάστες.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το νέο νομοσχέδιο της Γερμανίας για το Μεταναστευτικό, γίνεται -επί της ουσίας- κατάργηση της συμφωνίας του Δουβλίνου. Ετσι, σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες και μετανάστες που μπαίνουν στις πρώτες χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, θα εξετάζονται πολύ γρήγορα και αυτοί που μπορούν να πάρουν άσυλο θα στέλνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ οι υπόλοιποι θα επιστρέφονται πίσω.
Ο διαμοιρασμός των προσφύγων-μεταναστών σε χώρες της ΕΕ θα γίνεται με βάση την οικονομική δύναμη της χώρας αλλά και τον πληθυσμό. Θα γίνεται ένας πιο δίκαιος καταμερισμός σύμφωνα με το σχέδιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open Tv, αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό υπογράμμισε «ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με την μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα ή μέσα αίτησης ασύλου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και οι κλειστές δομές».
Ταυτόχρονα, το σχετικό με το θέμα επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συσκέψεων που είχε στα Ιωάννινα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους αστυνομικούς Διοικητές της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως είπε σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός, δόθηκαν κατευθύνσεις όσο αφορά την πολιτική και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες στην Ήπειρο, επεσήμανε ο κ Χρυσοχοΐδης. «Η πρώτη, ξεκινά από την ανάγκη η χώρα μας, να είναι ασφαλής και επειδή η Ήπειρος ακουμπά στην μεθόριο, ο στόχος μας είναι, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, όλων όσων εισέρχονται ή εξέρχονται, ο τρόπος με τον οποίον επιχειρεί η Αστυνομία να ελέγξει όλες τις παράνομες διακινήσεις, από και προς την χώρα, καθώς και ο στόχος μας, να καταστήσουμε τους λίγους ανθρώπους που ζουν επί της μεθορίου ασφαλείς».
πηγή ethnos.gr