Ν. Μυλωνάς: Καλοκαιρινά Χριστούγεννα και η προβλεπόμενη παγωμένη πρωτοχρονιά του 2016!

Δεκέμβριος 29, 2015

Αντιμέτωπoιμε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής- Άμεση μελέτη και επεξεργασία δεδομένων στοιχείων και λήψη μέτρων.

‘’Αυτό που ζούμε δεν είναι καλό! Είναι επικίνδυνο!’’. Όλοι συνειδητοποιούν ότι το κλίμα του νησιού μας έχει αλλάξει. Συζητιέται από χρόνια! Η φετινή παράταση του καλοκαιριού με τις 2 βροχές-πλημμύρες του Σεπτέμβρη-Οκτωβρη και τα Καλοκαιρινά Χριστούγεννα και η προβλεπόμενη χιονισμένη πρωτοχρονιά του 2016, είναι αποδείξεις γεγονότων και προβλημάτων. Σε όλα τα δύσκολα προβλήματα μας χρειάζεται σοβαρή παρακολούθηση και επιστημονική γνώση. Υπάρχουν πολλά δεδομένα για τα οποία αδιαφορούμε και αυτό θα αποβεί σε κακό! Ναι! ‘’Αυτό που ζούμε δεν είναι καλό! Είναι επικίνδυνο!’’.

Το 2009 εκπονήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επιστημονική μελέτη για λογαριασμό του WWF Ελλάς με τίτλο: “Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον (2021-2050) ”. Καλό θα ήταν να την συμβουλευτούμε και να πάρουμε κατάλληλα μέτρα σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας, Κράτους. Την παρουσιάζουμε ως επίκαιρη και υπάρχει στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/wwf-to_avrio_tis_elladas.pdf.

Από τα αναφερόμενα στην μελέτη συνάγεται:
- ο αριθμός των ημερών, όπου η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 35 βαθμούς κελσίου αυξάνεται κατά 15-20 μέρες σε σχέση με τις «πολύ θερμές» μέρες της περιόδου 1961-90.
- μείωση βροχοπτώσεων και αύξηση έντασης τους με αυξανόμενες ακραίες βροχοπτώσεις.
- αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη το καλοκαίρι για 15-20 επιπλέον μέρες.
- Μια θετική πτυχή της αλλαγής του κλίματος είναι η μειωμένη ενεργειακή απαίτηση για θέρμανση, που προβλέπεται για τη χειμερινή περίοδο.
- για τις γεωργικές ανάγκες οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται λόγω μείωσης βροχοπτώσεων και αύξηση της διάρκεια ξηρασίας.
- ο κίνδυνος για φωτιά αυξάνεται ουσιαστικά παντού.

Από τα πλήρη Συμπεράσματα της Έκθεσης:
Οι τουριστικές περιοχές της χώρας θα υποστούν συχνότερες κύματα καύσωνα. Από 5 έως 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες υπέρβασης των 35ο C. Αλλά και οι «τροπικές νύχτες» θα αυξηθούν, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπου αναμένουμε έως και 40 περισσότερες νύχτες με θερμοκρασία πάνω από τους 20ο C. Αυτό σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας κοντά στη θάλασσα θα αυξήσει τη δυσφορία των τουριστών. Δυσφορία, που μπορεί να γίνει μεγαλύτερη σε περίπτωση εμφάνισης πυρκαγιάς στις υπό εξέταση περιοχές.
Αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 5 έως 15 οι ημέρες με υψηλό ρίσκο πυρκαγιάς, πράγμα που κάνει ακόμα πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αποτραπούν οι πυρκαγιές πριν αποβούν μοιραίες για τα οικοσυστήματα και τον τουρισμό.
Η θαλάσσια αύρα, ευτυχώς, θα παίξει κατευναστικό ρόλο στις μεγάλες θερμοκρασίες στις νησιωτικές περιοχές και έτσι δεν αναμένεται να μεταβληθούν κατά πολύ οι ημέρες με αυξημένες ανάγκες για ψύξη, χωρίς όμως να θεωρούνται αμελητέες οι αλλαγές (από 5 έως 15 περισσότερες ημέρες). Πάντως, το γεγονός πως προβλέπεται την περίοδο 2020-2050 να αυξηθούν κατά σχεδόν ένα μήνα οι θερινές ημέρες, δηλαδή οι ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 25ο C, θα έχει πιθανότητα θετικό αντίκτυπο στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που μπορεί να επιμηκυνθεί και ταυτόχρονα να εξομαλυνθεί η ροή των ανθρώπων που επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. (‘’ουδέν κακόν αμιγές καλού!’’)
Η γεωργία ακολουθεί συνεχώς φθίνουσα πορεία στην Ελλάδα, συνεχίζει όμως να απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Η απουσία καλλιεργειών και η ξηρασία συμβάλλουν στην ερημοποίηση της νησιωτικής γης.
Οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας την περίοδο 2020-2050 θα επηρεάσουν καθοριστικά τα δασικά συστήματα.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα της πολιτείας, των τοπικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών να προσαρμοστούν εγκαίρως στις διαφαινόμενες αλλαγές του κλίματος, προχωρώντας σε ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, σε «πράσινες» επεμβάσεις στις υποδομές (εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση νερού) και σε σωστό προγραμματισμό των αναγκών του τουριστικού τομέα.
Θα πείτε: ‘’εδώ ο κόσμοςκαίγεται και συ με το …περιβάλλον’’!
Μα το ότι δεν μπορούμε να χειριστούμετρέχοντα προβλήματα της ζωής μας: τοπική οικονομία, μεταναστευτικό-προσφυγικό, κυκλοφοριακό, κλπ δεν πάει να πει ότι δεν πρέπει να μιλάμε για ζητήματα που μας θέτει η ίδια Η ΦΥΣΗ! Και για τις μέρες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Ν Μυλωνάς

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot