Δείτε φωτό από Καρδάμαινα & Κέφαλο του Μιχάλη Χατζηθέμελη!

Οκτώβριος 19, 2015

Ο Μιχάλης Χατζηθέμελης είναι ένας νέος συμπολίτης που εδώ και χρόνια ασχολείται με την φωτογραφία και το βίντεο.

Θέλοντας να μας παρουσιάσει με την δική του ματιά 2 από τα όμορφα χωρία του νησιού μας, μας παραχώρησε κάποιες φωτογραφίες και βίντεο.

Η Κέφαλος βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω και είναι μια ωραία κωμόπολη χτισμένη σε ένα λόφο στο δυτικό τμήμα του νησιού. Ήταν κατά την αρχαιότητα η πρώτη πρωτεύουσα της Κω και σήμερα κατοικείται από περίπου 2.500 μόνιμους κατοίκους. Τα σπίτια είναι κτισμένα κολλητά το ένα με το άλλο δημιουργώντας έτσι στενά σοκάκια, χαρακτηριστικό νησιώτικο πολεοδομικό στοιχείο και σε προσκαλούν για μια περιήγηση στην ιστορία και τη ζωή του τόπου.

Από τα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα είναι το παραδοσιακό σπίτι, ένα λαογραφικό μουσείο με πλήρη αναπαράσταση αγροτικής ζωής του τότε, ενώ δίπλα στο παραδοσιακό σπίτι βρίσκεται ο μύλος, που συμπληρώνει την εικόνα της αγροτικής ζωής του τόπου. Την εικόνα της παλιάς πόλης ολοκληρώνουν τα ερείπια του παλιού Κάστρου, δίπλα ακριβώς από το κυρίως χωριό. Το Καμάρι, σε απόσταση 1 περίπου χιλιομέτρου ανατολικά της Κεφάλου διαθέτει μαρίνα η οποία εξυπηρετεί επαρκώς πάρα πολλά σκάφη το καλοκαίρι. Στο Καμάρι μπορείτε να δείτε τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές του Αγίου Στεφάνου, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα και να θαυμάσετε τον ωραίο ψηφιδωτό διάκοσμο που σώζεται με ωραία διακοσμητικά γλυπτά και άλλα υπολείμματα που έχουν διατηρηθεί από τότε. Ακριβώς απέναντι από τις βασιλικές του Αγίου Στεφάνου, κοντά στην παραλία, βρίσκεται το μικρό νησάκι Καστρί με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Στη θέση «Παλάτια», 3 χιλιόμετρα νότια, μπορείτε να δείτε τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού που ονομαζόταν Αστυπάλαια, τα ερείπια του ναού της Δήμητρας (5ος αιώνας π.Χ.), ενός ναού του Ασκληπιού, κάποιου νεώτερου δωρικού ναού και ενός ελληνιστικού θεάτρου.

Συνεχίζοντας πάνω σε ένα λοφίσκο, θα συναντήσετε το ναό της Παναγίας της Παλατιανής, απ’ όπου μπορείτε να δείτε την Κέφαλο και να θαυμάσετε τη θέα της θάλασσας μπροστά στα πόδια σας. Το εκκλησάκι της Παναγίας της Ζηνιώτισσας, επίσης με ωραία θέα στη θάλασσα βρίσκεται στη θέση Ζηνί, 1-2 χιλιόμετρα νοτιότερα από τα Παλάτια. Το σπήλαιο της «Άσπρης Τρύπας» βρίσκεται λίγο μετά το εκκλησάκι της Παναγίας με ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή, όπως και πολλά νεωτέρων χρόνων. Μόλις 7 χιλιόμετρα νότια από την Κέφαλο βρίσκεται η ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη, με κύριο χαρακτηριστικό της ένα τεράστιο υπεραιωνόβιο πλάτανο να σκεπάζει ολόκληρη τη μικρή εκκλησία και τον περίβολό της και ν’ αγγίζει σχεδόν και το καμπαναριό της. 11 χιλιόμετρα πιο νότια θα συναντήσετε το ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Μάμαντος και δίπλα του το σύγχρονο ομώνυμό του, μην ξεχνώντας να σας πούμε για την υπέροχη θέα που έχετε στη θάλασσα. 5 χιλιόμετρα βόρεια της Κεφάλου, βρίσκεται ένας μικρός κόλπος που διαθέτει και μικρό λιμανάκι, ο πολύ γνωστός Λιμνιώνας, αφού εδώ βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο τα μικρά αλιευτικά και τουριστικά σκάφη όταν χαλάει ο καιρός. 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά βρίσκεται το ερημικό ξωκλήσι του Αγίου Θεολόγου, με ωραίους ορμίσκους και ακρογιαλιές με βράχια.

Μειονέκτημα ο χωματόδρομος (5 χιλιόμετρα περίπου), τον οποίο αν διασχίσετε μαζί με το εκκλησάκι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και κάποιες ερημικές ακρογιαλιές. Πολλές οι δυνατότητες διαμονής στην Κέφαλο ενώ το φαγητό είναι καλό στις παραλιακές ταβέρνες. Στα σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τα ντόπια γλυκά, κυρίως αυτά με το περίφημο μέλι της περιοχής. Στις ωραίες παραλίες στο Καμάρι και τις παραλίες του κόλπου της Κεφάλου: Χρυσή Ακτή, Πολέμι, Σαν Μπητς, Ξερόκαμπος, Λαγκάδες, Παράδεισος, Καμήλα, θα απολαύσετε το κολύμπι σας αλλά και την ηλιοθεραπεία σας. Καλό θα ήταν να επισκευτείτε την Κέφαλο την εποχή με τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου, τον περίφημο γύρο της Κεφάλου τον Οκτώβριο και τις Απόκριες όπου οι ντόπιοι και οι επισκέπτες ξεφαντώνουν με πραγματικό αποκριάτικο γλέντι. Στην Κέφαλο εδρεύει αστυνομικός σταθμός ενώ έκτακτα περιστατικά υγείας καλύπτονται από το τοπικό Αγροτικό Ιατρείο. Η πρόσβαση γίνεται (40 χιλιόμετρα) με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα.

Η Καρδάμαινα είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, και βρίσκεται 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω με 1800 περίπου μόνιμους κατοίκους. Σπίτια και κτίσματα απλώνονται κατά μήκος της παραλίας που ξετυλίγεται σε μεγάλη έκταση, ενώ η περιοχή γύρω από τον οικισμό είναι πολύ όμορφη, καταπράσινη από τις καλλιέργειες και τα δέντρα.

Οι φυσικές ομορφιές προσελκύουν πολύ κόσμο και το μικρό λιμάνι που διαθέτει συνδέει το νησί με την Νίσυρο. Στην Καρδάμαινα μπορείτε να θαυμάσετε το παλιό αναπαλαιωμένο κτίριο που στεγάζει το Αγροτικό ιατρείο και να προσκυνήσετε στις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας, των Αγίων Αναργύρων και της Παναγίας. Η σημερινή Καρδάμαινα είναι κτισμένη στην περιοχή της αρχαίας πόλης Αλάσαρνα, ένα σπουδαίο λατρευτικό κέντρο κατά την Κλασική αρχαιότητα. Στα ερείπια που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, περιλαμβάνονται το ιερό του Απόλλωνα και του Ηρακλή, ίχνη από μαρμάρινο ναό του 3ου π.Χ. αιώνα, αρχαίο θέατρο, ρωμαϊκά κτίσματα και τα ερείπια της βασιλικής της Αγίας Θεότητος. Πολλές οι δυνατότητες για διαμονή στον οικισμό και στη γύρω περιοχή ενώ θα βρείτε και καλό φαγητό σε ολόκληρη την περιοχή σε ψαροταβέρνες, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια με νοστιμιές από ελληνική και ευρωπαϊκή κουζίνα. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας, να απολαύσετε την ηλιοθεραπεία σας και να διασκεδάσετε με θαλάσσια σπορ στη μεγάλη παραλία της Καρδάμαινας. Αν θελήσετε μπορείτε να μεταβείτε με εκδρομικό σκάφος το οποίο εκτελεί δρομολόγια καθημερινά στην Αγία Ειρήνη όπου υπάρχουν ιαματικές πηγές κατάλληλες και για γυναικολογικές παθήσεις.

Κάθε καλοκαίρι στην Καρδάμαινα οργανώνονται τα «Αλασάρνια» που περιλαμβάνουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, παραδοσιακούς χορούς, επιστημονικά συμπόσια και ομιλίες, διάφορους αγώνες (ποδηλασίας, σκακιστικούς κ.λπ) και η ναυτική εβδομάδα. Στην Καρδάμαινα τιμούν τον Άγιο Ιωάννη στις 29 Αυγούστου και την Θεοτόκο στις 8 Σεπτεμβρίου με μεγάλα πανηγύρια. Έκτακτα περιστατικά καλύπτονται από το Αγροτικό Ιατρείο και το φαρμακείο του χωριού. Η πρόσβαση είναι εύκολη (29 χιλιόμετρα) με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με αυτοκίνητο και με μοτοσικλέτα. Η πιάτσα ταξί που βρίσκεται στο χωριό,  σας δίνει τη δυνατότητα να μεταβείτε οπουδήποτε στο νησί, αφού η Καρδάμαινα βρίσκεται στο μέσον του νησιού. Επίσης στη μαρίνα της Καρδάμαινας μπορείτε να δέσετε το σκάφος, σας και να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα για τις εκδρομές σας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο kosinfo.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot