Ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στην Κω, στάθηκε αφορμή για να «δοκιμαστεί» η ετοιμότητα της Fraport σε ό,τι αφορά την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου. Λίγες ώρες μετά το σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, το αεροδρόμιο της Κω λειτούργησε κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις.
Όπως αναφέρουν στελέχη της Fraport Greece στη «δημοκρατική», για πρώτη φορά λειτουργούν στο αεροδρόμιο της Κω, όπως και στο αεροδρόμιο Ρόδου και σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, οι πόρτες ασφαλείας, οι οποίες παλαιότερα έμεναν κλειδωμένες. Οι έξοδοι ασφαλείας συντηρήθηκαν και απομακρύνθηκαν ογκώδη αντικείμενα που εμπόδιζαν τη διέλευση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, έχουν παραγγελθεί τα «πράσινα κουτιά», προηγμένα συστήματα ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Βενιζέλος. Τα πράσινα κουτιά θα τοποθετηθούν και στη Ρόδο.
Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις, η λειτουργία των εξόδων ασφαλείας συνετέλεσε στο να μη δημιουργηθεί πανικός και αναστάτωση, όταν εκδηλώθηκε ισχυρός μετασεισμός και το αεροδρόμιο ήταν κατάμεστο από ταξιδιώτες που έφταναν ή αναχωρούσαν. Οι πύλες ασφαλείας λειτούργησαν κανονικά και ο κόσμος μπόρεσε να βγει με ηρεμία από το αεροδρόμιο. Σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί.
Όπως αναφέρθηκε και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Επιμελητήριο για την παρουσίαση των πλάνων της Fraport Greece για το αεροδρόμιο «Διαγόρας», στον τομέα της ασφάλειας έχει γίνει μεγάλη επένδυση. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται μεγάλη βαρύτητα και στην διαχείριση της πανίδας και της άγριας ζωής που έχει βρει καταφύγιο στα όρια των αεροδρομίων.
Έχει προσληφθεί wildlife manager ο οποίος όσον αφορά στη Ρόδο, θα επιχειρήσει με την ομάδα του, για να κατευθύνει την κίνηση των πτηνών προς άλλη κατεύθυνση έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η αναχώρηση και η άφιξη των αεροσκαφών. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σημειώθηκαν 135 ατυχήματα με πτηνά (εισέρχονται στις τουρμπίνες των αεροσκαφών και προκαλούν σοβαρές βλάβες) ενώ περισσότερα από 10 σημειώθηκαν μόνο στη Ρόδο. Στη Ρόδο κόπηκε το χορτάρι για να βελτιωθεί η πλοήγηση των αεροσκαφών. Όσο δε το χορτάρι έμενε άκοπο, προσέλκυε πτηνά που έβρισκαν καταφύγιο εκεί. Βέβαια, διευκρινίζεται ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να απομακρυνθούν τα πτηνά…
Η άλλη μεγάλη επένδυση της Fraport Greece στον τομέα της ασφάλειας, αφορά στην πυρασφάλεια. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου θα κατασκευαστεί νέος πυροσβεστικός σταθμός, θα ενισχυθεί το «Διαγόρας» με σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα ενώ αντικαταστάθηκαν όλοι οι πυροσβεστήρες σε όλα τα σημεία του αεροδρομίου. Επιπλέον τοποθετήθηκαν ειδικές θύρες ανάμεσα στα διάφορα τμήματα και στις πτέρυγες οι οποίες δεν επιτρέπουν τη μετάδοση της φωτιάς από το ένα σημείο στο άλλο σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Εκτεταμένες παρεμβάσεις έχουν γίνει και στους διαδρόμους αποπροσγείωσης. Στη Ρόδο συγκεκριμένα, χρειάστηκε να συντηρηθεί το σημείο όπου το χειμώνα του 2016 είχε ανοίξει λακκούβα μεγάλων διαστάσεων με αποτέλεσμα να κλείσει για λίγες ώρες το αεροδρόμιο. Η λακκούβα έκλεισε με την παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά προφανώς το συγκεκριμένο σημείο χρειαζόταν περαιτέρω συντήρηση.
Πέρα από τα παραπάνω, η Fraport, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο, έχει υλοποιήσει μία σειρά από παρεμβάσεις για την ενίσχυση της λειτουργικότητας του αεροδρομίου. Μεταξύ άλλων δαπανήθηκε μεγάλο ποσό για τη συντήρηση του ιμάντα μεταφοράς αποσκευών. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις στην παραλαβή των αποσκευών λόγω υποστελέχωσης της εταιρείας η οποία έχει το ground handling του αεροδρομίου, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Fraport.
Τέλος, το σύστημα κλιματισμού αναμένεται να λειτουργήσει σαφώς καλύτερα. Ήδη έχει συντηρηθεί εκτενώς και ολοκληρώνεται άμεσα η εγκατάσταση 20 φορητών μονάδων κλιματισμού.
Πηγή:www.dimokratiki.gr