Τοποθέτηση της Ιωάννας Ρούφα για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων

Σεπτέμβριος 28, 2017
Τοποθέτηση της Επικεφαλής του ΟΡΑΜΑΤΟΣ Ιωάννας Ρούφα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω (26/09/2017) σχετικά με το θέμα των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων

Οι βασικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας των Ο.Τ.Α. τίθενται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο:
• Οι Ο.Τ.Α. είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων μάλιστα σε περίπτωση σύγκρουσης αρμοδιοτήτων μεταξύ Ο.Τ.Α. και κεντρικής διοίκησης, συντρέχει υπέρ των πρώτων τεκμήριο αρμοδιότητας.(102§1).
• Οι Ο.Τ.Α. χαίρουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική μυστική ψηφοφορία (102§2).
• Η εποπτεία του κράτους στους Ο.Τ.Α. περιορίζεται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων και πράξεών τους (102§4). Επίσης το κράτος είναι υποχρεωμένο τα λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., καθώς και να τους ενισχύει οικονομικά όταν τους μεταβιβάζει δικές του αρμοδιότητες (102§5). Το σημείο-τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα ήταν ο νόμος ΔΝΖ΄/1912 του Ελευθερίου Βενιζέλου, που παραχωρούσε πλήρη αυτοδιοίκηση στους δήμους, δεν είναι υπερβολή ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτέλεσε τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» των σύγχρονων πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.
• Το σχήμα του Βενιζέλου πέρασε από πολλές περιπέτειες, συνυφασμένες με την ταραχώδη πολιτική ιστορία της χώρας, αλλά η βασική λογική του παρέμεινε αναλλοίωτη έως τη δεκαετία του '90. Η επόμενη μεγάλη αλλαγή ήλθε με τον νόμο 2218/1994 της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος καθιέρωνε την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα ο Καποδίστριας της κυβέρνησης Σημίτη (Ν. 2539/1997), ο οποίος μετέβαλε τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. μέσω συνενώσεων, ακολούθησε ο Καλλικράτης του Ραγκούση, τον οποίο υπηρετούμε, αφήνοντας όμως ανέπαφο τον θεσμικό χαρακτήρα τους.
Πού στηρίζει την πρότασή της η κυβέρνηση;
• Στον Βασιλικό νόμο 1611/1950
• στην αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων προς όφελος της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της πατρίδας μας.
• στο υψηλό επιτόκιο και άρα στο όφελος που θα έχουν οι δήμοι
Αντεπιχειρήματα:
• H υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου χωρίς καμιά διαβούλευση και χωρίς το δικαίωμα προαιρετικής επιλογής που θα εκφραστεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
• Τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην λειτουργία των δήμων και την υλοποίηση του προϋπολογισμού. (αλήθεια θα καταργήσει η κυβέρνηση και το παρατηρητήριο;)
• Η εφαρμογή του νόμου αντίκειται στο σύνταγμα που ορίζει με σαφήνεια την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Τα χρήματα των δήμων είναι λεφτά των δημοτών.
• Αντίκειται επίσης στην υποχρέωση των δήμων να διατηρούν στα ταμεία τους την μισθοδοσία των εργαζομένων τους για δύο μήνες.
Ποια είναι η πρόταση της ΚΕΔΕ:
Αφού εξασφαλίσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις δύο μηνών,
• Να προχωρήσουν οι δήμοι σε διαγωνισμούς για τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε άλλες τράπεζες ή
• Να καταθέσουν τα υπόλοιπά τους στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
Η πρώτη πρόταση προφανώς αποκλείει την Τράπεζα της Ελλάδας και τη διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους.
Αγνοεί δε τη επιστροφή αυτών των ποσών με οφέλη για τους δημότες μεγαλύτερα από ότι δίνουν οι άλλες τράπεζες. (καθόλου ευκαταφρόνητο)
Η δεύτερη πρόταση που αφορά στην κατάθεση στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων διέπεται από τη λογική της πρώτης, σημειωτέον ότι το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπάγεται στο υπουργείο οικονομικών. Δεν αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα της πρότασης.
Εκείνο όμως που μας προκαλεί είναι η τελευταία παράγραφος της από 20/9 απόφασης της ΚΕΔΕ που λέει ότι προγραμματίζει συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών γιατί το πρόβλημα για την ΚΕΔΕ είναι ότι αν μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, που φαίνεται ότι υπάρχουν, από τις άλλες τράπεζες - ξέρετε αυτές που έδιναν τα θαλασσοδάνεια - και όχι μόνο -αυτές που ο Ελληνικός λαός διέσωσε από το υστέρημα του, αυτές που σήμερα βγάζουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια του φτωχού κοσμάκη, θα δημιουργηθεί, ισχυρίζεται η ΚΕΔΕ, σοβαρό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα του…
Ποια είναι η πρόταση της δημοτικής αρχής; Ταυτίζεται με την πρόταση της ΚΕΔΕ.
Μιας ΚΕΔΕ που δεν έχει κανέναν αυτοδιοικητικό προσανατολισμό, που άλλοτε λειτουργεί ως συμπολιτευόμενη και άλλοτε ως αντιπολιτευόμενη στην κεντρική εξουσία ανάλογα με τη σύνθεση του Δ.Σ. της, που χρησιμοποιεί τον θεσμικό της ρόλο για την αναρρίχηση σε βουλευτικές και υπουργικές έδρες, μιας ΚΕΔΕ που αναγάγει σε βασικό συνομιλητή της την ένωση ελληνικών τραπεζών.
Ποια είναι η δική μας πρόταση:
Το κυρίαρχο όργανο των ΟΤΑ είναι το δημοτικό συμβούλιο αυτό και μόνον αυτό μπορεί να αποφασίσει αφού μελετήσει τις ανάγκες του δήμου και τα οφέλη που θα αποκομίσει από την πρόταση - ως τέτοια έπρεπε να έρθει για διαβούλευση -και όχι την επιβολή της κυβέρνησης για το πως θα διαχειριστεί τα χρήματα των δημοτών του. Μέσα από μια διαλογική σχέση των ΟΤΑ και της Κυβέρνησης θα μπορούσε και η πατρίδα να ωφεληθεί και οι τοπικές υποθέσεις να προωθηθούν στην λογική της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ. και όχι της ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ που δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τα δημοσιονομικά των δήμων.
Με νόμους που ακυρώνουν την αυτοδιοικητική μας οντότητα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Επίσης οι προτάσεις της ΚΕΔΕ δεν μας καλύπτουν καθώς διέπονται από αντιπολιτευτική και μόνο διάθεση και όχι αυτοδιοικητική στάση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot