Πέτρος Γαϊτάνος
Ταξίδι στην Ιθάκη
Ένα μοναδικό ελληνικό μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα
Της Φιλαρμονικής πρώην δήμου Ηρακλειδών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Γκαναβούρα και
χορωδιακού συνόλου
Μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα παραγωγή ετοίμασε ο Πέτρος Γαϊτάνος συμπληρώνοντας τον 70ο δίσκο του με τον τίτλο “Journey to Ithaka” - «Ταξίδι στην Ιθάκη», που ξεδιπλώνεται σε μια διπλή κασετίνα.
Η εργασία αυτή είναι καρπός της πρώτης παγκόσμιας παρουσίασης μέρους της παραγωγής στην εκδήλωση που οργάνωσε το FRN στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με τον Έλληνα καλλιτέχνη το 2018.
Το ταξίδι ξεκινάει με την Οδύσσεια του Ομήρου αφηγούμενη στην πρωτότυπη Ομηρική διάλεκτο, ακούγονται αρχαία ελληνικά τραγούδια και ρητά μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων παιγμένα με μουσικά όργανα φτιαγμένα από μέλη ζώων και φυτών με τον ακριβή τρόπο που κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή, όργανα όπως ζουρνάς, γκάιντα, άσκαυλος, αρχαία λύρα, βάρβιτος, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, όπως και την Ύδραυλι το αρχαιότερο μουσικό όργανο που έχει ποτέ διασωθεί στην ανθρωπότητα.
Η ενότητα αυτή στηρίζεται στη συμμετοχή του ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής, ανακατασκευαστή αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων και ιδρυτή του μουσικού συνόλου «Λύραυλος», Παναγιώτη Στέφου.
Ακολουθούν παγκόσμια ρητά των μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων Σωκράτη, Αριστοτέλη και Πλάτωνα.
Ο ακροατής ακούει το παλαιότερο μουσικό όργανο που έχει ποτέ διασωθεί στην ανθρωπότητα και είναι η Ύδραυλις, παραχώρηση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ενώ ο Πέτρος Γαϊτάνος για πρώτη φορά ερμηνεύει το αρχαιότερο καλοδιατηρημένο τραγούδι που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στην ανθρωπότητα! Πρόκειται για τον «Επιτάφιο» του Σείκιλου 200 μ.Χ.
“ Όσον ζης φαίνου, μηδέν όλως συ λυπού. προς ολίγον εστί το ζην, το τέλος ο χρόνος απαιτεί”, δηλαδή: «Όσο ζεις λάμπε, καθόλου μη λυπάσαι. Για λίγο διαρκεί η ζωή, ο χρόνος απαιτεί το τέλος του».
Ο Πέτρος Γαϊτάνος γίνεται γέφυρα και μεταλαμπαδεύει το μήνυμα της στήλης, το μεταφέρει με τη φωνή του στο σήμερα δύο χιλιετίες σχεδόν μετά, εκφράζοντας το διαχρονικό νόημα της αιώνιας ελληνικής έκφρασης.
Ο σημαντικός Έλληνας ερμηνευτής ερμηνεύει σε πρώτη παγκόσμια ψηφιακή καταγραφή τον τριαδικό ύμνο ΄΄ Σε Πάτερ κόσμων ” του 3ου αιώνα μ.Χ. αναδεικνύοντας την ψαλτική έκφραση της εποχής που βρισκόταν στο μεταίχμιο της αρχαίας Ελληνικής και της Βυζαντινής μουσικής.
Το ταξίδι συνεχίζεται με θέματα μουσικά βασισμένα στην αρχαία ελληνική μουσική, ενώ το καράβι συναντά το συγκλονιστικό ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη» στην πρωτότυπη γλώσσα του.
Στη συνέχεια, ακούγονται τραγούδια που εκφράζουν την αγάπη και τον πόνο της σχέσης του ανθρώπου με την πατρίδα του, την «Ιθάκη» του, ενώ σύντομα ξεπροβάλλουν στέρεα και περήφανα δύο Κρητικά Μεσαιωνικά τραγούδια.
Αγέρωχος ο καλλιτέχνης συναντά τα τραγούδια των ελληνικών νησιών, εκεί που κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο και ο ήλιος, ενώ παρέα με τους ήχους της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης μας ταξιδεύει στις θάλασσες και τους τόπους όπου οι Έλληνες έγραψαν την ιστορία τους.
Η ακρόαση συνεχίζεται με αναφορά στο Ρεμπέτικο τραγούδι και ο καλλιτέχνης τραγουδάει Μάρκο Βαμβακάρη.
Στη συνέχεια, ακούγονται τραγούδια του 20ου αιώνα που έγραψαν Έλληνες συνθέτες και ποιητές, ενώ σύντομα συναντάται η αιώνια έκφραση της αγάπης και της βαθιάς εκτίμησης προς το πρόσωπο της Μάνας. Ο καλλιτέχνης τραγουδά τη μεγάλη του επιτυχία «Η μάνα εν κρύον νερόν» στην ποντιακή διάλεκτο και απαγγέλλει για πρώτη φορά τους στίχους στην αγγλική γλώσσα.
Η νοηματική ανίχνευση του ταξιδιού χάνεται στο άπειρο και εναγκαλίζεται με την αιώνια και πανανθρώπινη Μάνα, την Παναγία μας, προς τιμήν της οποίας ψάλλεται το Απολυτίκιο του Ακάθιστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω», παρέα με τα συγκλονιστικά Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, του Επιταφίου του Ιησού Χριστού, δείγματα κορυφαία ποίησης, μουσικής και νοημάτων! Αναφορά στο Θεάνθρωπο, απόσταγμα της χιλιετούς Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου, από τους πρώτους αιώνες έως και το Μεσαίωνα, αλλά και έκφραση της αιώνιας και βαθιάς αγάπης των Ελλήνων προς τον Θεό!
Κλείνοντας το ταξίδι, ο σπουδαίος Έλληνας ερμηνευτής και καλλιτέχνης ερμηνεύει άλλον έναν απαράμιλλου κάλλους και ανυπέρβλητης αξίας και νοημάτων ύμνο - o οποίος έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με την ερμηνεία του - τον Ύμνο της Αγάπης από την Α΄ Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους. Ο Πέτρος Γαϊτάνος εδώ απαγγέλλει για πρώτη φορά τον Ύμνο στην αγγλική γλώσσα και τον ψάλλει στην αρχαία ελληνική γλώσσα, από το πρωτότυπο κείμενο της Καινής Διαθήκης.
Η ακρόαση ολοκληρώνεται με τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας, μια δημιουργία σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, ο εθνικός μας ποιητής με την πένα του εκφράζει λυρικά και γλαφυρά την εσωτερική αναζήτηση του Είναι του Έλληνα μέσα στο χρόνο.
Στον επίλογο του ταξιδιού μας, συναντάμε τα λόγια που ερμήνευσε ο Έλληνας καλλιτέχνης στο δίσκο του «Ελεύθερες Θάλασσες» :
«Ψάχνω το γιατί, χώρα μου μικρή, γαλανόλευκο φως μου, οι πληγές σου ανοιχτές, χώρα μου μικρή, στην αρένα του κόσμου...Πελάγη οργώνω ,γαλάζιο που χάλασες... με τέχνη να φτιάχνεις ελεύθερες θάλασσες...ελεύθερες θάλασσες!!».
Το ταξίδι φτάνει στο τέλος του και σιγά σιγά ανοίγει ορίζοντες για νέα ταξίδια, αναζητήσεις και προορισμούς. Ο κάθε άνθρωπος ψάχνει την «Ιθάκη» του, αυτήν που επιλέγει ως ελεύθερο και κορυφαίο δημιούργημα μέσα στην κτιστή και άκτιστη πραγματικότητα.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος ερμηνεύει σε εννέα διαλέκτους της Ελληνικής γλώσσας, στοιχείο που αναδεικνύει την εξέλιξη της Ελληνικής γλώσσας μέσα στους αιώνες: Κυπριακά, Ποντιακά, Κρητικά, Ελληνική γλώσσα των Μεσαιωνικών χρόνων, Καθαρεύουσα, Νέα Ελληνικά, Κοινή Αρχαία Ελληνική γλώσσα των πρώτων αιώνων μ.Χ., επίσης Ομηρική και Ελληνιστική διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες π.Χ.
Ερμηνεύει στην Αγγλική γλώσσα τον Ύμνο της Αγάπης και το «Η μάνα εν κρύον νερόν», όπως επίσης και ένα τραγούδι για τη Μεσόγειο σε πέντε γλώσσες: Γαλλική, Ισπανική, Αγγλική, Αραβική και Ελληνική.
Η εργασία καταγράφει ένα ευρύτατο φάσμα ήχων, ρυθμών, λόγου και μουσικής, μουσικών δρόμων και μαεστρίας, διατηρημένα ως αιώνια παράδοση της ίδιας ρίζας, μια γέφυρα από το παρελθόν ως το μέλλον της Ελληνικής έκφρασης και αναζήτησης, που εξελίσσεται σε παγκόσμια με κοινούς κορυφαίους στόχους.
Ταξίδι στην Ιθάκη
΄΄ ΛύρΑυλος΄΄ Μουσικό σχήμα Αρχαίων Ελληνικών οργάνων
Παναγιώτης Στέφος – Μιχάλης Στέφος – Όλγα Στέφου
Αφηγητής : Κώστας Γιαλίνης
Keyboards: Βασίλης Παπαχρήστου
Ιδέα – Σκηνοθεσία - Επιμέλεια - Φωτογραφίες και Σκηνοθεσία βίντεο : Πέτρος Γαϊτάνος
Διάρκεια : 90 λεπτά
Κόστος : 15.800€ + ΦΠΑ 3.792€ σύνολο 19.592 ευρώ
Στο ανωτέρω κόστος περιλαμβάνονται αμοιβές Καλλιτέχνη και καλλιτεχνικών συντελεστών , γραφείου οργάνωσης και παραγωγής , ασφαλιστικές εισφορές , και παρακράτηση 8% .
ΔΕΝ περιλαμβάνονται
Ηχοφωτιστική εγκατάσταση – σύστημα προβολής σε γιγαντοοθόνη
Μεταφορικά και διαμονή .
Στοιχεία επικοινωνίας :
Βίκυ Παρασκευοπούλου
TEL : +30 2108668745 - +30 694 7130221
E-mail: sinaygia@otenet.gr , vicki0009@gmail.com