Την ώρα που οι Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά σε νέα κρούσματα κορωνοϊού, η χώρα μας και κυρίως η Ρόδος, δέχεται μεγάλο κύμα Βρετανών τουριστών.
Το θέμα απασχολεί συνεχώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα για τους χιλιάδες ανθρώπους που χάνουν τις εργασίες τους.
Την ίδια ώρα, το Βρετανικό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι αγόρασε από την κοινοπραξία UK Rapid Test Consortium ένα εκατομμύριο γρήγορα τεστ (rapid test) αντισωμάτων, τα οποία ανιχνεύουν αν κάποιος είχε προσβληθεί παλαιότερα από την ασθένεια μέσα σε διάστημα 20 λεπτών.
«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η σοβαρότερη κρίση δημόσιας υγείας της γενιάς μας», αναφέρει σήμερα σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική», η κα Ράνια Κοσσιώρη, πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ρόδο και περιγράφει την κατάσταση στην χώρα.
Σχετικά με τον τουρισμό, η κα Κοσσιώρη δηλώνει: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βρετανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο. Ιδιαίτερα η Ρόδος και η Κως έχουν σταθερά αυξητικές ροές και έως τώρα απολαμβάνουν μιας προτίμησης στις κρατήσεις από Αγγλία, καθώς, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, βρίσκονται έως σήμερα σε αυτό που καλείται «ασφαλής ταξιδιωτικός διάδρομος» -γεγονός που ενθαρρύνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει φέτος ο τουρισμός.
Τέλος, αναφορικά με το Brexit το οποίο, ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020 όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ρόδο, τονίζει πως: «Διανύουμε τώρα τη μεταβατική περίοδο η οποία ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου. Έως τότε, δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στα όσα γνωρίζουμε. Μετακινήσεις και τουρισμός από και προς τις δυο χώρες διέπονται από τους ίδιους κανόνες».
• Κυρία Κοσσιώρη, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού; Υπάρχει αισιοδοξία;
Όπως ξέρετε, οι τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από μια αυξητική τάση σε πολλές χώρες –το ίδιο παρατηρείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων ανά 7 – 10 ημέρες και το ρυθμός μετάδοσης κινείται μεταξύ 1,1 και 1,4. Είχαμε επίσης μια απότομη αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων. Όπως έκανε από την αρχή της πανδημίας, η Βρετανική Κυβέρνηση λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή και πάντα βάσει επιστημονικών δεδομένων με μόνο γνώμονα την υγεία των Βρετανών πολιτών. Από τις 23 Σεπτεμβρίου ισχύουν αυστηρότερα μέτρα τα οποία με τη μία ή την άλλη μορφή αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου.
Ας μη γελιόμαστε, η πανδημία του κορωνοϊού είναι η σοβαρότερη κρίση δημόσιας υγείας της γενιάς μας. Παντού στον κόσμο, και στην Ελλάδα, βλέπουμε τα ολέθρια αποτελέσματα αυτού του αόρατου εχθρού.
Η αντιμετώπισή του δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και αποφασιστική, συντονισμένη δράση.
Και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν πια ότι τα επιδημικά κύματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Για τη Βρετανία είναι σαφές ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την ανταπόκρισή μας στον κορωνοϊό. Φάρμακα, διαγνωστικά τεστ και, βεβαίως, το εμβόλιο, πρέπει να παραχθούν σε ικανές ποσότητες και να είναι διαθέσιμα σε όλους, σε ολόκληρο τον κόσμo, με προσιτό κόστος.
Καμιά χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω. Και στηρίζουμε αυτή μας τη θέση όχι μόνο καλώντας τους ηγέτες παγκοσμίως να αναλάβουν την ίδια δέσμευση, αλλά στηρίζοντας οικονομικά αυτή την προσπάθεια με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο στερλίνες για να τελειώνουμε με την πανδημία όσο το δυνατόν συντομότερα, για να προλάβουμε τη διάδοση του ιού στις πιο αδύναμες χώρες, για να σώσουμε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως.
• Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και την Ρόδο αυτή την περίοδο;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βρετανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών στην Ελλάδα στο τελευταίο τρίμηνο. Ιδιαίτερα η Ρόδος και η Κως έχουν σταθερά αυξητικές ροές και έως τώρα απολαμβάνουν μιας προτίμησης στις κρατήσεις από Αγγλία, καθώς, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, βρίσκονται έως σήμερα σε αυτό που καλείται «ασφαλής ταξιδιωτικός διάδρομος». Όμως, η φύση και η εξέλιξη της πανδημίας επιβάλλει γρήγορες, ευέλικτες και αποφασιστικές ενέργειες, οπότε μπορεί ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στον χώρο αυτό. Η προστασία της υγείας των πολιτών είναι και ο μόνος γνώμονας στις αποφάσεις που λαμβάνονται και στις οδηγίες που δίνονται.
• Το Βrexit έχει ολοκληρωθεί. Ποιες αλλαγές βλέπετε για το μέλλον; Πόσο θα επηρεαστούν οι πολίτες από τις σχέσεις των δύο χωρών;
Το Brexit πράγματι ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020 όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Διανύουμε τώρα τη μεταβατική περίοδο η οποία ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου. Έως τότε, δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στα όσα γνωρίζουμε. Μετακινήσεις και τουρισμός από και προς τις δυο χώρες διέπονται από τους ίδιους κανόνες. Το καθεστώς που θα ισχύσει μετά είναι υπό συζήτηση.
Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δυο χώρες, στις κυβερνήσεις και τους πολίτες μας, έχουν πολύ μεγαλύτερο ιστορικό βάθος και έχουν αποδείξει τη δύναμή τους σε δύσκολες στιγμές.
Για να αναφέρω ένα παράδειγμα από τη «γειτονιά» μας, μόλις προχτές, στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Λέρο για την 77η επέτειο των ναζιστικών βομβαρδισμών, μνημονεύτηκαν μαζί Έλληνες και Βρετανοί πεσόντες πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου Βασίλισσα Όλγα και του πλοίου Intrepid του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.
Αυτή είναι η ηρωική εκδοχή των διμερών σχέσεων, όμως, καθημερινά σε πολλά επίπεδα και πολλούς τομείς Έλληνες και Βρετανοί εργάζονται μαζί για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων: την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, την εμπορία ανθρώπων, για να αναφέρω μερικά μόνο. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα μαζί.
Πηγή:www.dimokratiki.gr