Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ελεύθερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο των βασιλικών του Αγ. Στεφάνου της Κω

Ιούνιος 26, 2019
jumbo-banner

«Τους κατά καιρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στο συγκρότημα των δύο τρίκλιτων παλαιοχριστιανικών βασιλικών του Αγίου Στεφάνου της Κω, ένα από τα πιο εμβληματικά παλαιοχριστιανικά μνημεία του Αιγαίου» από τους νέους ιδιοκτήτες πρώην ξενοδοχειακού συγκροτήματος του νησιού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ)

«Τους κατά καιρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στο συγκρότημα των δύο τρίκλιτων παλαιοχριστιανικών βασιλικών του Αγίου Στεφάνου της Κω, ένα από τα πιο εμβληματικά παλαιοχριστιανικά μνημεία του Αιγαίου» από τους νέους ιδιοκτήτες πρώην ξενοδοχειακού συγκροτήματος του νησιού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Ο ΣΕΑ τονίζει ότι με αυτή την πράξη «φαίνεται ότι επιδιώκουν να εγκλωβίσουν το μνημείο προσπαθώντας να καταργήσουν και την θεσπισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού δουλεία διόδου (σ.σ. του δρόμου που περνά μέσα από ιδιωτική ιδιοκτησία για πρόσβαση) στο μνημείο».

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, ότι «τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δημόσιες εκτάσεις, τα δάση, ο αιγιαλός και το τοπίο είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος», καθιστά για μία ακόμη φορά σαφές το κατά τα άλλα αυτονόητο, ότι δηλαδή η πρόσβαση στα μνημεία και τον περιβάλλοντα χώρο τους είναι ελεύθερη στο κοινό και ότι κάθε τυχόν περιορισμός που επιβάλλεται από ιδιώτες για οποιοδήποτε όφελος αυτών αποτελεί αντισυνταγματική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του Ν. 3028/2002», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΕΑ, «η διπλή βασιλική του Αγίου Στεφάνου, που ανασκάφηκε το 1932 και δημοσιεύτηκε από τον ανασκαφέα της Hermes Βalducci το 1936, καταλαμβάνει μία βραχώδη παραθαλάσσια έκταση στην ωραιότερη ίσως παραλία της Κω, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κεφάλου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου. Διάσπαρτα κατάλοιπα τοίχων στον περιβάλλοντα το μνημείο αιγιαλό υποδηλώνουν την παρουσία σύγχρονου οικισμού και άλλων εγκαταστάσεων σε άμεση γειτνίαση με αυτό. Το ειδυλλιακό τοπίο συμπληρώνει στα νότια το οχυρωμένο κάποτε νησάκι του Αγίου Νικολάου (Καστρί), ενώ δυτικά από το συγκρότημα των βασιλικών βρίσκεται άλλη, ίσως κοιμητηριακή, μονόκλιτη μικρή παλαιοχριστιανική βασιλική. Η παρουσία άλλων δύο βασιλικών, 200 και 400 μ. ανατολικότερα, συμπληρώνουν την εικόνα του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου».

left.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot