Κ. Γαβαλά: τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου

Ιούλιος 17, 2022

Τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε βασικές ειδικότητες παρατηρούνται σε όλα τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Κω, οφθαλμίατρο Κατερίνα Γαβαλά, η οποία υπογραμμίζει ότι αυτές οι ελλείψεις προκαλούν στους πολίτες φόβο και ανασφάλεια.

«Τα προβλήματα είναι διαχρονικά και ευθύνεται ένα απαρχαιωμένο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων και γενικά αντιμετώπισης της υγείας, υπάρχουν κάποιες εφικτές λύσεις αλλά προφανώς δεν έχουν μπει ακόμα στη διαδικασία να εφαρμοστούν.

Έχουμε παρατηρήσει ότι όλα τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου έχουν τραγικές ελλείψεις καθώς μιλάμε για ελλείψεις σε ειδικότητες που θεωρούνται βασικές. Όλες οι ειδικότητες είναι απαραίτητες αλλά υπάρχουν κάποιες από τις οποίες εξαρτάται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων αλλά και η ζωή τους.

Οπότε όταν μιλάμε για ελλείψεις σε καρδιολόγους στο νοσοκομείο Καλύμνου, σε παθολόγους στο νοσοκομείο της Κω, παιδιάτρους αλλά και αναισθησιολόγους στο νοσοκομείο της Ρόδου μιλάμε για καίριες καταστάσεις» δήλωσε από τη Ρόδο όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονται σε λάθος θεσμικά πλαίσια που δεν έχουν προσαρμοστεί σε νέες πραγματικότητες και φυσικά στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε αξιόλογοι επιστήμονες να έρθουν και να μείνουν στα νησιά.

«Αν δεν βρεθεί μία χρυσή τομή, φοβάμαι ότι θα έχουμε προβλήματα για πολλά χρόνια ακόμα. Είναι καθαρά θέμα πολιτικών αποφάσεων, εξαρτάται από την κεντρική εξουσία. Όσο και αν παλεύουμε και προσπαθούμε, αν δεν το αποφασίσει η κεντρική κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν λύσεις.

Είναι εντυπωσιακό ότι δεν ακούνε τους δικούς τους βουλευτές, τους δικούς τους παράγοντες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα και κάποια στιγμή να βρεθεί ένα κεντρικό κράτος που να ακούει με μεγαλύτερη ευαισθησία τα Δωδεκάνησα που προσφέρουν στο ΑΕΠ και αποτελούν βασικό πόλο έλξης για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο νοσοκομείο της Κω, είπε ότι είναι ένα μικρό νοσοκομείο 70 κλινών. Βρίσκεται σε ένα απαρχαιωμένο κτήριο και έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Όχι γιατί δεν είναι καλυμμένο σε ποσοστό υψηλό σε σχέση με τον οργανισμό που έχει, αλλά γιατί ο οργανισμός είναι απαρχαιωμένος.

Όπως είπε δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60, όταν στην Κω υπήρχαν 20.000 κάτοικοι αναμορφώθηκε τη δεκαετία του ’80 και ενισχύθηκε το νοσοκομείο με προσωπικό και φτάσαμε σήμερα με 45.000 μόνιμους κατοίκους, με περίπου 20.000 άτομα που έρχονται και δουλεύουν εποχιακά στο νησί αλλά και με 200.000 τουρίστες καθημερινά στην Κω να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες.

«Έχουμε πολλές μονήρεις ειδικότητες που δημιουργούν πολλά προβλήματα. Όλη η κοινωνία το κατάλαβε και υπήρξαν κάποιες διαδικασίες και ενέργειες από πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κεντρικού κράτους για να μιλήσουμε για μία νέα κτηριακή υποδομή αλλά κυρίως για αναδιαμόρφωση του οργανισμού ώστε να προσαρμόζεται και να καλύπτει τις ανάγκες όλων. Ο κόσμος φοβάται, αισθάνεται ανασφάλεια στα νησιά και η ανασφάλεια αυτή είναι διάχυτη σε πολλά νησιά του Αιγαίου» κατέληξε η κ. Γαβαλά.

 

https://www.rodiaki.gr/article/479912/k-gabala-tragikes-elleipseis-sta-nosokomeia-ths-dwdekanhsoy?fbclid=IwAR2N9EIDIjnp_TNRc4tGOLBmfC4YryEzKTRmbt8XE4BqiX1wIlnTV15YZIc

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot