ΙΝΣΕΤΕ – Πόσους τουρίστες περιμένουμε στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Μικρή μείωση για Ρόδο και Κω

Ιούλιος 04, 2023

Ελαφρώς καλύτερη η κατάσταση τον Ιούλιο για την χώρα μας αναφορικά με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του τρέχοντος μηνός.

Με 3,3% περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό «τρέχει» ο Ιούλιος στη χώρα μας και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όμως υπάρχουν προορισμοί και μάλιστα σημαντικοί που κινούνται με αρνητικό πρόσημο και μείωση σε διψήφιο ποσοστό. Το σύνολο των θέσεων για όλη τη χώρα για τον μήνα αυτό, είναι 4,73 εκατομμύρια και αναμένεται να δούμε το ποσοστό κάλυψη τους, που πάντως αναμένεται υψηλό.

Αναμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα με τις αφίξεις του Ιουνίου, η αίσθηση που επικρατεί σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, είναι ότι ο προηγούμενος μήνας ήταν μια συνέχεια του «κακού» τουριστικά Μάη, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του μήνα. Το τελευταίο δεκαήμερο, σε όλους τους κύριους προορισμούς της χώρας μας, ο τουρισμός κάνει αισθητή την παρουσία του, όμως εκτός από τα ξενοδοχεία που φαίνεται να καταγράφουν πλέον ικανοποιητικές για την εποχή πληρότητες, η κίνηση σε εστίαση και εμπόριο, είναι συγκρατημένη τουλάχιστον σε τζίρους. Πολλοί κάνουν λόγο, για ξένους επισκέπτες χαμηλής οικονομικής επιφάνειας, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι τουρίστες δεν ξοδεύουν όπως πέρυσι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν, ότι οι νέες αγορές της Ελλάδας, Πολωνοί, Ρουμάνοι, Τσέχοι, κλπ. δεν έχουν σημαντική αγοραστική δύναμη.

Η έλλειψη των Ρώσων τουριστών, είναι παραπάνω από εμφανής φέτος, ειδικά στους αγαπημένους τους υπερπολυτελείς προορισμούς, όπως η Ελούντα της Κρήτης, όπου ένας ολόκληρος μηχανισμός από εστιατόρια, μετακινήσεις, καταστήματα, εκδρομές, κ.α. είχε στηθεί σχεδόν αποκλειστικά για αυτή την πελατεία.

Οι κερδισμένοι του Ιουλίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι προορισμοί που έχουν διψήφια αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό και άρα περιμένουν περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι είναι η Θεσσαλονίκη με 15,5%, η Αθήνα με 14,6% και ο Άραξος με 14,8%. Η Θεσσαλονίκη, που ήταν ο μόνος κύριος προορισμός που δεν κατάφερε να ανακάμψει πέρυσι, φέτος ακολουθεί ανοδική πορεία, καταγράφοντας μάλιστα και την μεγαλύτερη αύξηση σε θέσεις από τις διάφορες χώρες του εξωτερικού, σε ολόκληρη τη χώρα. Με τον τουρισμό που φτάνει στο αεροδρόμιο της πόλης να διοχετεύεται στη μεγάλη πλειοψηφία του στη Χαλκιδική, είναι ίσως από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που σημειώνει άνοδο τον Ιούλιο από όλες τις αγορές, ακόμα και από τη Γερμανία κατά 7,4%.

Η Αθήνα εξακολουθεί να ανεβαίνει τουριστικά, με καλή αύξηση τον Ιούλιο σε προγραμματισμένες θέσεις από Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία και με οριακή μείωση των Γάλλων, που είναι κάτω σε όλη τη χώρα.

Πτώση για Σαντορίνη και Μύκονο
Με διψήφιο ποσοστό μείωσης στις αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό φαίνεται να κινείται ο τουρισμός στη Σαντορίνη τον Ιούλιο, που φτάνει σύμφωνα με τα στοιχεία το 17,7%. Όλες οι κύριες αγορές που στέλνουν τουρίστες στο νησί καταγράφουν μείωση, ακόμα και η Αγγλία -3,9% που σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη χώρα έχει αύξηση.

Μειωμένες κατά 9,4% είναι οι θέσεις για τη Μύκονο τον Ιούλιο, με την Ιταλία και την Αγγλία να έχουν προγραμματίσει ίδιες θέσεις με πέρυσι, όπως η Γαλλία είναι κάτω κατά 26,4% και η Γερμανία κατά 49,6%. Μεγάλη αύξηση για Μύκονο υπάρχει από τις χώρες τους Ισραήλ και της Αυστρίας.

Μικρή μείωση για Ρόδο και Κω
Στη Ρόδο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από τις ξένες χώρες για τον Ιούλιο είναι μειωμένες κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι, που προφανώς οφείλεται στη μεγάλη πτώση του 21% από τη Γερμανία, που είναι η 2 σημαντικότερη αγορά για το νησί των Ιπποτών, αλλά και την Ιταλία που ακολουθεί με μείωση 22,1%. Το Ισραήλ αναδεικνύεται σε 3 βασική αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη Ρόδο αφού για τον Ιούλιο έχει αύξηση 135% σε σχέση με πέρυσι. Πτώση της τάξεως το 20% καταγράφουν τον Ιούλιο οι θέσεις από Σουηδία και 7% από Φινλανδία.

Στην Κω τον Ιούλιο οι θέσεις από εξωτερικό είναι μειωμένες κατά 2,4%, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται από Γερμανία – 14,3% και Ολλανδία -12,4%. Αύξηση θέσεων σε ποσοστό 11,5% έχουν οι θέσεις από Αγγλία.

Στα ίδια με πέρυσι η Κρήτη
Ηράκλειο και Χανιά διατηρούν οριακά τα περυσινά νούμερα στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, παρά τη μείωση κατά 10% από τη Γερμανική αγορά και -14,1% από την Ολλανδική το πρώτο και τη μικρή αλλά υπαρκτή πτώση από όλες τις κύριες αγορές του, που καταγράφει το αεροδρόμιο των Χανίων.

Αύξηση για Κέρκυρα
Αυξημένες κατά 4% είναι οι αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για την Κέρκυρα τον Ιούλιο, που μάλιστα έχει άνοδο από Γερμανία κατά 8,4%. Μειωμένοι κατά 23,3% είναι οι Γάλλοι. Αύξηση κατά 7% σε θέσεις για τον μήνα που διανύουμε για την Ζάκυνθο. Στην Κεφαλονιά η μείωση των θέσεων για Ιούλιο είναι στο 3,2%.

Στους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας, μείωση σημειώνεται τον Ιούλιο σε αεροπορικές θέσεις στην Καβάλα κατά -8,8%, στην Καλαμάτα -36,8%, στη Λέσβο κατά 21,2%, στη Σάμο -24% και στη Σκιάθο -1,4%. Αύξηση καταγράφεται για τον Ιούλιο κατά 9,5% στην Κάρπαθο.

Πηγή news247.gr

Βίκη Βαμιεδάκη




ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot