Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΝΤΑΓΟΡΑ»

Οκτώβριος 28, 2019

Η τοξωτή είσοδος στο δημοτικό Στάδιο Ανταγόρα κατασκευάστηκε την ιταλική περίοδο.
Το στάδιο ονομάστηκε προς τιμή του Αντιμαχίτη βοσκού Ανταγόρα που τα έβαλε με τον ημίθεο γενάρχη και τον οποίο κατατρόπωσε μετά από πάλη.
Ο Ηρακλής «εσθήτι γυναικεία κατακρύψας εαυτόν» [Πλούταρχος] φόρεσε γυναικεία ρούχα για να γλιτώσει από τον ρωμαλέο νέο Κώο, σύμφωνα με την γεωμυθολογία μας.
Οι Ιταλοί μόλις ανέλαβαν την διοίκηση του νησιού, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, διέγνωσαν την σοβαρή έλλειψη σε αθλητικές υποδομές.
Σε ένα νησί που το 1917 είχε 15.075 κατοίκους δεν υπήρχαν στοιχειώδεις ή καθόλου αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το αρχαίο Στάδιο της Κω με χωρητικότητα τουλάχιστον 8000-10000 θέσεων εγκαταλείφθηκε μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 334 μ.Χ. Βρισκόταν στις δυτικές πλαγιές της Ακρόπολης των Σεραγιών όπως και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις [γυμνάσια, παλαίστρες, κά] της αρχαίας Κω.
Για περίπου 16 αιώνες οι Κώοι στερήθηκαν τις αθλητικές οργανωμένες εγκαταστάσεις, δηλαδή κατά την πρωτοβυζαντινή, ιπποτική και οθωμανική περίοδο.
Το σχέδιο του νέου σταδίου της πόλης έγινε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco.
Το έργο χωροθετήθηκε πάνω σε πρόσφατες γεωλογικά ποταμοχειμάριες και θαλάσσιες αποθέσεις του Foro Italico, ανατολικά του Ρέματος Αναβολιά.
Η παλαιογραφική εξέλιξη της περιοχής μας λέει ότι πριν από 6000 χρόνια η τοποθεσία του Σταδίου ήταν κάτω από την θάλασσα. Τον 4ο αιώνα π.Χ βρισκόταν έξω από το αρχαίο αμυντικό τείχος της πόλης. Την ρωμαϊκή περίοδο από κοντά του περνούσε η ακτογραμμή. Τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα βόρεια του υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Φτωχού.
Το Στάδιο κατασκευάστηκε πριν από το 1930; μαζί με τις δίδυμες κατοικίες των Ιταλών στρατιωτικών που το κτίριο τους ακόμη υπάρχει επι της Λεωφόρου Β.Γεωργίου.
Με αυτό τον τρόπο τα αθλητικά δρώμενα της πόλης πλέον μεταφέρονται από τα δυτικά προς τα ανατολικά της πόλης Κω.
Στο Στάδιο γίνονταν[αι;] όλοι οι αγώνες των ομάδων της πόλης [Ανταγόρας, Ηρακλής, Ολυμπιακός κά], ψυχαγωγικές διοργανώσεις όπως και οι γνωστές σε όλους γυμναστικές σχολικές επιδείξεις.
Πρόκειται για ανθεκτική κατασκευή που άντεξε τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις του 1933 και του 2017.
Ομως, πριν ακόμη κλείσει τα 100 χρόνια του, ήδη θεωρείται «παλιό» από τους αρμόδιους φορείς. Λέγεται ότι κάποιοι επιθυμούν να «αφανίσουν» το ιστορικό στάδιο.
Αν αληθεύει αυτό, τότε μιλάμε για «έγκλημα» απέναντι στην αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Δεν γκρεμίζεται ποτέ ένα ιστορικό στάδιο ειδικά άν σε αυτό έχουν γραφτεί οι πιο σπουδαίες σελίδες της σύγχρονης αθλητικής Κω.
Στο παρακάτω φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό διακρίνεται το Στάδιο του Ανταγόρα ή ο χώρος του από το 1838 έως σήμερα.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot