Αρκετά αρχαία γλυπτά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω σωριάστηκαν στο έδαφος και έσπασαν, εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού που σημειώθηκε ανάμεσα στο νησί και την Αλικαρνασσό.
Δυστυχώς όμως, όπως όλα δείχνουν, τα αγάλματα θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει κομμάτια, εάν και εφόσον οι υπεύθυνοι που έστησαν το μουσείο, είχαν φροντίσει να πακτώσουν ή να στερεώσουν σωστά τις βάσεις. Σφάλματα ανθρώπων, λοιπόν, ήταν εκείνα που προξένησαν την καταστροφή και πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους ανήκουν.
Το αρχαιολογικό μουσείο της Κω επισκευάστηκε τα τελευταία χρόνια, με ποσά από κοινοτικά κονδύλια. Η επισκευή, στήριξη και ανακαίνιση του κτηρίου, που είχε ανεγερθεί από τους Ιταλούς, κόστισε 2 εκατ ευρώ και η επανέκθεση 1,5 εκ. Το μουσείο εγκαινιάστηκε και πάλι, με καθυστέρηση, αφού έπρεπε να έχει τελειώσει το 2015, μέσα στο 2016. Μια φωτογραφία από τότε, δείχνει επακριβώς τα αγάλματα στον χώρο μετά την είσοδο, να στέκονται περήφανα στις βάσεις τους.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε ο σεισμός, και το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από αυτοψία που έκανε επιτόπου η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη, ενημέρωσε επίσημα πως: «Μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές».
Τσιμουδιά ότι αγάλματα ή έγειραν από τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν σε τοίχους και να παρουσιάσουν βλάβες, ή έπεσαν στο πάτωμα και έσπασαν. Κάποιων, μάλιστα, έπεσαν οι βάσεις και τα παρέσυραν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal.gr, τα μεν πρώτα είναι προφανές πως δεν είχαν στερεωθεί σωστά, οι δε δεύτερες είχαν κολληθεί με ακατάλληλο υλικό. Εξ ου και ανατράπηκαν, διότι ούτε είχαν πακτωθεί, όπως συνήθως γίνεται, ούτε ήταν στέρεα κολλημένες στο πάτωμα, όπως οι βάσεις που δεν πακτώνονται.
Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού κρατά κρυφή τη θραύση των αγαλμάτων; Τι μέτρα θα λάβει για εκείνους που παρακολουθούσαν επιστημονικά το έργο και για την επιτροπή παραλαβής που δεν πρόσεξαν το αυτονόητο; Ποιος επέτρεψε να στηθούν χωρίς αγκυρώσεις οι παλιές βάσεις των Ιταλών, φτιαγμένες από τούβλα, άρα τόσο ελαφριές ώστε ακόμα και οι έχοντες ελάχιστες γνώσεις να γνωρίζουν πως σε τυχόν σεισμική δόνηση θα έπεφταν; Ποιος παρέλαβε αυτό το έργο; Και ποιος θα δώσει λόγο τώρα, που πολύτιμα αγάλματα έσπασαν; (Να πούμε πως οι Ιταλοί, πριν από δεκαετίες, είχαν κολλήσει κανονικά τις βάσεις στο πάτωμα. Οι σύγχρονοι Ελληνες, όχι).
Αυτές δεν είναι οι μόνες καταστροφές σε γλυπτά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και πάλι, έχουν σπάσει γλυπτά από τον βωμό του Διονύσου, που φυλάγονταν στο αίθριο του μουσείου αρχιτεκτονικών μελών στο Κάστρο Νερατζιάς. Η στέγη είχε μεγάλα προβλήματα και ήδη από το 2013 είχε υποδειχθεί πως πρέπει να αλλάξει. Τελικά, προ ημερών έπεσε τμήμα της, σπάζοντας κάποια αρχαία. Η αντικατάστασή της δρομολογήθηκε, αλλά δεν είχαν απομακρυνθεί όλα τα τμήματα μέχρι τον σεισμό. Ο,τι είχε απομείνει, έπεσε κι αυτό επάνω στα αρχαία μέλη προξενώντας επίσης καταστροφές.
Το υπουργείο κάνει πως ούτε αυτό το γνωρίζει, αναφέροντας: «Αγνωστη παραμένει η κατάσταση στις αρχαιολογικές αποθήκες, στο κάστρο της Νεραντζιάς, οι οποίες ήταν και προ του σεισμού σε κακή κατάσταση.» Ευτυχώς, τουλάχιστον, που ο σεισμός έγινε νύχτα και δεν εργάζονταν εκείνη τη στιγμή συνεργεία στην αποθήκη- μουσείο.
Ας ελπίσουμε πως εκτός από την απόδοση ευθυνών, θα γίνει και το άλλο αυτονόητο, θα στερεωθούν οι βάσεις και τα αγάλματα, έστω και κατόπιν εορτής.
Σημειώνουμε πως παρότι η χώρα μας είναι σεισμογενής, σπανιότατα καταστρέφονται αγάλματα σε μουσεία, ακριβώς επειδή στερεώνονται με προσοχή. Δυστυχώς όμως, εδώ συνέβη πολλαπλώς. Τι κρίμα!
Αγγελική Κώττη-liberal.gr