Πρόσφατα συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας Δημου και Κ.Ι.Σ. (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο) με αρνητικό τρόπο για το τοπικό μας συμφέρον!
---Την αγορά του συγκροτήματος της Χάβρας την γνωρίζουμε πολύ καλά λόγω της γνωριμίας και συνεργασίας μας με τον τότε πρόεδρο του ΚΙΣ, αείμνηστο Ιωσήφ Λόβιγκερ, στα πλαίσια της μελέτης και της κατασκευής του έργου της ανάδειξης του εγκαταλειμμένου (τότε) Εβραϊκού Νεκροταφείου Κω, το 1984! Από τις συζητήσεις μας κάποια στιγμή με ρώτησαν αν θα μπορούσαν να πουλήσουν το συγκρτημα (για λόγους που κρίνω χρήσιμο να μην αναφέρω) και αν θα υπήρχε ενδιαφέρον από αγοραστές. Παραξενεύτηκα και αντέδρασα για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους. Ακολούθησαν συζητήσεις με τα τότε στελέχη του ΚΙΣ. Παρακάλεσα τον πρόεδρο να περιμένουν να μεταφέρω την πρόθεση τους στον τότε Δήμαρχο κ. Κ. Καΐσερλη, (ως πολίτης και δημοτικός σύμβουλος). Διαφορετικά, λόγω της έντονης και άναρχης ανάπτυξης της εποχής, πολύ σύντομα τους είπα: ‘’θα δείτε την Συναγωγή να μετατρέπεται σε μπαρ, και δεν θα το θέλατε!’’. Αυτή ήταν η τύχη των καταστημάτων της περιοχής, που δημιούργησαν την περιοχή των των ‘’Εξαρχείων’’ που τόσα προβλήματα είχαν δημιουργήσει στην τότε Δημοτική Αρχή. Μόλις ανέφερα τα παραπάνω στον Δήμαρχο, ήρθαμε σε συνεννόηση με το ΚΙΣ και καταλήξαμε με διαφανείς διαδικασίες στην αγορά της χάβρας από τον Δήμο μας.
---Αμέσως μετά, έχοντας την αρμοδιότητα αντιδημάρχου στα θεματα τεχνικών υπηρεσιών, έγινε ο καθαρισμός του χώρου (πόσοι θυμούνται την τότε εγκατάλειψη;), ξεκίνησε η μελέτη και στην συνέχεια έγιναν οι κατασκευές ανακαίνισης και εξωραϊσμού και της ένταξης του συγκροτήματος στις νέες ανάγκες της κοινωνίας. Ο εκσυγχρονισμός και η ανάδειξη του κτηρίου της Συναγωγής είχε στόχο την χρήση τόσο για θρησκευτικές ανάγκες όσο και για πολιτιστικές χρήσεις ενώ στο κτηριο της κατοικίας του Ραβίνου εγκαταστάθηκαν οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δημου. Στο ανακαινισμένο κτηριο της Συναγωγής έγινε η θρησκευτική τελετή της εκφοράς του τελευταίου Ελληνο-εβραίου συμπατριώτη μας Μισέλ Μενασέ παρουσία Ραβίνου , εκπροσώπων του ΚΙΣ, και εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής ηγεσία και του ορθόδοξου κλήρου.
---Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω αφορούσε πρόταση του ΚΙΣ όχι για επαναγορά της Χάβρας, ούτε για συνεκμετάλλευση-συνδιαχείριση άλλα για εργασίες συντήρησης και ανάδειξης της Συναγωγής με εγκαταστάσεις που επιβάλλει το τελετουργικό της Εβραϊκής Θρησκείας, χωρίς να αποκλείεται η χρήση της για πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως γίνεται μέχρι και σήμερα. Για τον σκοπό αυτό έχει υπογρφεί (χωρίς ενημέρωση της μειοψηφίας του ΔΣ) μνημόνιο συνεργασίας, με το ΚΙΣ να δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει το έργο με 150.000 ευρώ. Πρόκειται για μια ‘’προγραμματική σύμβαση για ένα συγκεκριμένο έργο’’ χωρίς να θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Χάβρας.
---Προς τι τόση συζήτηση και τέτοιες αντιδράσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο; Γιατί τέτοιας έντασης αντίδραση από τον αγαπητό πρώην Δήμαρχο Κ. Καΐσερλη; Τέτοια έργα με προγραμματικές συμβάσεις, πάρα τις αντιδράσεις πολιτικών και επαγγελματιών, έγιναν πολλά την εποχή Κ. Καΐσερλη. Θα θυμίσω: εργατικό κέντρο, επαρχιακός δρόμος Κω-Αεροδρόμιο, ΙΚΑ Κω, Μαρίνα Κω, κλπ. Γιατί όχι για την Εβραϊκή Συναγωγή; Ας προχωρήσουμε λίγο την σκέψη μας. Αν ο Δήμος του ΠετρουμίουBODRUM κάνει την πρόταση να συγχρηματοδοτήσει την επισκευή των Τζαμιών της Κω θα λέγαμε ΟΧΙ! Αν μας ζητηθεί να συμβάλουμε στην ανακατασκευή του Αγίου Νικολάου στο Πετρούμι θα πούμε ΟΧΙ; Αν ενας ξένος αρχαιόφιλος μας κανε μια δωρεά για την αναστύλωση των αρχαιολογικών μας χώρων (που έχουν το μαύρο τους το χάλι,,,) θα πούμε ΟΧΙ;
--Εκτιμούμε ότι τόσο η δημοτική αρχή (αφήνοντας απληροφόρητους και σε απόσταση την μειοψηφία) όσο και η δημοτική αντιπολίτευση (με την πλήρη άρνηση της) έκαναν λάθος!. πρέπει να το ξαναδούν και να το συζητήσουν με την αναγκαία νηφαλιότητα και συναίνεση.
Σας ευχαριστώ
Δημήτρης Μυλωνάς