Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς οριοθέτησης της ζώνης του αιγιαλού ετοιμάζεται να φέρει μέσω νομοσχεδίου στη Βουλή η κυβέρνηση.
Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες θα αίρονται ορισμένες αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση του αιγιαλού σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και των διαδικασιών παραχώρησης εκτάσεων προς αξιοποίηση για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Άλλωστε πριν από σχεδόν ένα χρόνο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τον αιγιαλό με στόχο την απλούστευση του και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Όπως είχε αναφέρει η κ. Παπανάτσιου «ο νόμος 2971/2001 «περί αιγιαλού και παραλίας» είχε ούτως ή άλλως από την ψήφιση του πολλά προβλήματα αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα».
Επίσης η υφυπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει ότι «το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο του αιγιαλού που κινούνται και στις δύο αυτές κατευθύνσεις, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας».
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αποκάλυπταν ότι με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων
Ο καθορισμός των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται έργα στον αιγιαλό. Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται με επιτυχία πολλά χρόνια σε χώρες της Μεσογείου εξασφαλίζοντας πρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την παραχώρηση χρήσης και επενδύσεων στον αιγιαλό, παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη
Η παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες
Η απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πηγή tovima.gr