Οι μισθοί στην Ελλάδα έμειναν ίδιοι, αλλά το κόστος των διακοπών είναι απλησίαστο.
Ακριβότερο κατά 12,7% είναι σε σχέση με πέρυσι το πακέτο των διακοπών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή», την ώρα που η Utility Bidder υπογραμμίζει πως οι μισθοί στην Ελλάδα παρέμειναν κοντά στα ίδια επίπεδα τη δεκαετία μεταξύ 2012 – 2022.
Όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα, τόσο το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων όσο και οι «δυσβάσταχτες» τιμές στα καταλύματα και στην εστίαση, οδηγούν σε λιγότερες ημέρες διακοπών ένα στα τρία νοικοκυριά, την ώρα που ένα στα δύο δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να πάει έστω και ολιγοήμερες διακοπές.
Χαρακτηριστικά, μία τετραμελής οικογένεια για ένα πενθήμερο σε νησί των Κυκλάδων ή των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να πληρώσει 2.000 ευρώ μόνο για τα εισιτήρια και τη διαμονή, την ώρα που οι μισθοί στην Ελλάδα μεταξύ 2012 – 2022 κατέγραψαν αύξηση μόλις 1,5%.
Πιο συγκεκριμένα, η Utility Bidder σημειώνει πως «η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη αύξηση μισθών τα τελευταία 10 χρόνια, με τον εθνικό μέσο μισθό να αυξάνεται μόλις κατά 1,5%. Το 2022, ο μέσος ελληνικός ετήσιος μισθός ήταν 24.709 ευρώ, αλλά το 2012 ήταν 24.339 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 370 ευρώ την τελευταία δεκαετία.
«Μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τον τουρισμό και τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ευνοϊκά για τον τομέα αυτό. Η πανδημία COVID σταμάτησε τα διεθνή ταξίδια, αποδεκατίζοντας τις τουριστικές και ψυχαγωγικές βιομηχανίες της χώρας» συμπληρώνει σχετικά η Utility Bidder.
«Συνδυάστε το με τις σκληρές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι αυξημένες πυρκαγιές και οι πλημμύρες, και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια οικονομία που επικεντρώνεται τόσο πολύ στον τουρισμό δυσκολεύεται να δει τους μισθούς να αυξάνονται» προσθέτες
Το Reader είχε κάνει ρεπορτάζ για τα πανακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και το αυξημένο κόστος σε διόδια, αεροπορικά και διαμονή, που καθιστά απλησίαστους τους νησιωτικούς προορισμούς για τους Έλληνες.
Εάν μία οικογένεια επιχειρήσει να περάσει μερικές ημέρες χαλάρωσης το καλοκαίρι σε νησιωτικό προορισμό, θα πρέπει πρώτα να διαθέσει εκατοντάδες ευρώ μόνο για τη μετακίνησή της, χωρίς φυσικά να υπολογίζεται η διαμονή και τα καθημερινά έξοδα στον τόπο προορισμού.
Η «εκτόξευση» των τιμών στα εισιτήρια των πλοίων που σημειώθηκε το 2023 καλά κρατεί έναν χρόνο μετά, χωρίς μάλιστα να ακολουθεί τις τιμές των καυσίμων που πολλοί επικαλούνται, καθώς το πετρέλαιο παρουσίασε σημαντικές αυξομειώσεις κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
«Το 70% των συμπολιτών μας δεν θα κάνει διακοπές»
«Μία πενταμελής οικογένεια για να φύγει για παράδειγμα από το Αγρίνιο, να πάει στον Πειραιά και από εκεί να ταξιδέψει για Κρήτη θα χρειαστεί περίπου 800 ευρώ για να πάει και να έρθει», σημειώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reader, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης.
«Δηλαδή δεν είναι μόνο πηγαίνω στον Πειραιά να πάρω το πλοίο και να ταξιδέψω. Είμαι αναγκασμένος να ταξιδέψω, να πληρώσω διόδια, καύσιμα και τα αυξημένα ακτοπλοϊκά», εξηγεί.