Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, ο τρόπος χρέωσης στο delivery και στο take away από καφετέριες, και όχι μόνο, στην Ελλάδα.
Κωστής Χριστοδούλου
Σε δημόσια διαβούλευση είναι αυτές τις ημέρες, το σχέδιο νόμου για την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον το οποίο θα φέρει αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που είχαμε με την πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ στον χώρο των καφέ και των καφετεριών.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο από 1η Ιανουαρίου του 2022 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά (η στα “χάρτινα” πλαστικοποιημένα) ποτήρια και στα καπάκια τους. Το τέλος έχει ύψος 0,05 ευρώ (σ.σ. είναι αντίστοιχο με το τέλος της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ, την πρώτη χρονιά του μέτρου) και θα επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι ή τον περίεκτη και το καπάκι του.
Όπως και στην πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ και εδώ τα επιπλέον 0,10 λεπτά (σ.σ. ποτήρι και καπάκι) δεν θα καταλήγουν στο ταμείο της καφετέριας αλλά θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιείται για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Με το ποτήρι σου και το τάπερ σου
Για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν το συγκεκριμένο τέλος ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τα πλαστικά μία χρήσης, από την ίδια ημερομηνία, ο νόμος υποχρεώνει τα καταστήματα καφέ και φαγητού να εξυπηρετούν τον πελάτη στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που φέρει ο ίδιος. Όπως και στα σούπερ μάρκετ έτσι και εδώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί η πώληση από τις αλυσίδες επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών όπως θερμός, τάπερ και μπολ σαλάτας. Στις περιπτώσεις αυτές ο πελάτης δεν θα χρεώνεται το τέλος, περίπτωση αντίστοιχη με αυτή της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας στα σούπερ μάρκετ.
Στο ίδιο νόμο προβλέπεται η κατάργηση πώλησης πλαστικών μίας χρήσης από τα καταστήματα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα ( 3 Ιουλίου του 2021). Ανάμεσα στα προϊόντα που καταργούνται είναι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τα τάπερ μίας χρήσης, το πλαστικό στις μπατονέτες, ακόμη και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών.
Τέλος από τις αρχές του 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά μέσω καταστημάτων λιανικής θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών όπου ο πελάτης είτε θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει είτε κάποια έκπτωση για τις επόμενες αγορές του. Πρόκειται για μία πολιτική που είχε εφαρμοστεί στις γυάλινες συσκευασίες και στην χώρα μας έως και την δεκαετία του ’80 και που σήμερα βρίσκει εφαρμογή σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.
Πηγή : news247.gr
Κωστής Χριστοδούλου