Συνεχώς αναπτύσσεται το G-Cloud, η βάση δεδομένων της κυβέρνησης με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων φορέων. Συνολικά στο G-Cloud φιλοξενούνται περισσότεροι από 206 δημόσιοι φορείς.
Τους τελευταίους 12 μήνες έχουν αυξηθεί κατά 37% οι φορείς που φιλοξενούνται στο G-Cloud, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, ενοποιήθηκαν οι δυο ξεχωριστές υποδομές G-Cloud σε μια, αυξήθηκε η κάλυψη της υφιστάμενης χωρητικότητας των υποδομών από το 53% πέρυσι έφτασε στο 73% φέτος, δηλαδή επετεύχθη 38% αύξηση στον όγκο των δεδομένων που φιλοξενούνται και τέλος κατέστη δυνατή η 24ωρη λειτουργία συστημάτων, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν περιπτώσεις φορέων που τα συστήματα τους λειτουργούσαν για 12 ώρες την ημέρα ή και λιγότερο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «η ένταξη των συστημάτων στο ενιαίο Data Center του G-Cloud έχει επιφέρει σημαντική επίτευξη οικονομίας κλίμακος σε υπολογιστικές υποδομές και ανθρώπινους πόρους για τη λειτουργία του G-Cloud και το μειωμένο κόστος συντήρησης των υποδομών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πραγματοποιούνται κεντρικά για το ελληνικό Δημόσιο και όχι αποσπασματικά από τον κάθε φορέα επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομίες κλίμακος».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «για να γίνει πλήρως αντιληπτό το όφελος που προκύπτει, σε περίπτωση που κάποιος φορέας ήθελε να διατηρήσει ξεχωριστό Data Center, το ετήσιο κόστος θα ήταν τουλάχιστον 3-πλάσιο από αυτό που επιτυγχάνεται σήμερα με τη χρήση του G-Cloud, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Τα οφέλη δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και σε επίπεδο λειτουργίας, καλύτερης απόδοσης και ασφάλειας των συστημάτων».
«Ετσι εξασφαλίζεται η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων»
Για την ασφάλεια των δεδομένων στο G-Cloud, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και για την ασφάλεια των δεδομένων αυτών από κακόβουλες επιθέσεις: «Όταν διαχειρίζεσαι κεντρικά πολλαπλά συστήματα, είναι προφανώς δυνατό να προσφέρεις καλύτερο επίπεδο ασφάλειας από αυτό που θα προσέφερε κάθε φορέας χωριστά. Αυτό ισχύει για τις υπολογιστικές και δικτυακές υποδομές, όμως κάθε φορέας που φιλοξενείται στο G-Cloud έχει ευθύνη για την ασφάλεια των εφαρμογών του» και προσθέτει ότι «προφανώς σκοπός μας είναι να μην αποκτήσει κανείς μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε οποιοδήποτε σύστημα, οποιουδήποτε φορέα. Για αυτό μεριμνούμε καθημερινά. Δεν θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα άλλου φορέα, όμως, μια και ρωτάτε, και αυτό επίσης είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του κυβερνητικού νέφους».
Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης διευκρινίζει ακόμα ότι αν το πληροφοριακό σύστημα ενός φορέα έχει πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα συστήματα των φορέων που είναι στο κυβερνητικό νέφος, «και αυτό είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του κυβερνητικού νέφους (GCloud), σύμφωνα με όλες τις διεθνείς πρακτικές».
«Απαραίτητη η διεύρυνση των τεχνολογικών υποδομών»
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αποτελεί προτεραιότητα η «συνεχώς αυξανόμενη παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η πιο αποδοτική λειτουργία όλων των συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της φιλοξενίας τους στο κυβερνητικό νέφος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η διεύρυνση των τεχνολογικών υποδομών του Gcloud προκειμένου να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία όπως γνωρίζετε καλά σήμερα συντελείται ένας άνευ προηγουμένου ψηφιακός μετασχηματισμός».
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η μεταφορά του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ στις υποδομές του G-Cloud. Μετά από πολύμηνη και εντατική εργασία των δύο φορέων, το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού μεταφέρθηκε από τις υποδομές εικοσαετίας του τέως ΙΚΑ στις σύγχρονες υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ. Ο e-ΕΦΚΑ καθίσταται πλέον o δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης του κυβερνητικού νέφους της ΓΓΠΣΔΔ, με ριζική αναβάθμιση των τεχνολογικών και υποδομών του.