Άγνωστα παραμένουν τα αίτια θανάτου του μόλις 28 ημερών βρέφους που ανήμερα την Πρωτοχρονιά διεκομίσθη νεκρό με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Το άτυχο νεογέννητο δεν εμφάνιζε, σύμφωνα με πληροφορίες, εικόνα υποσιτισμού ή κακοποίησης και δεν αποκλείεται ο θάνατός του να οφείλεται σε στερητικό σύνδρομο, στην περίπτωση που η μητέρα δεν είχε διακόψει -όπως η ίδια υποστηρίζει- τη χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Οι όποιες απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη με το άτυχο νεογέννητο θα δοθούν μετά τις τοξικολογικές εξετάσεις, αλλά και μέσα από τις καταθέσεις των γιατρών που φρόντισαν το μωρό όταν γεννήθηκε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μωρό νοσηλεύτηκε επί μακρόν, ενώ οι γονείς οι οποίοι εξετάστηκαν από την αστυνομία αφέθηκαν ελεύθεροι.
Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μωρό από γονείς χρήστες είναι πολλά. Ελλιπές βάρος, αναπνευστικά προβλήματα, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις να χάσει ακόμη και τη ζωή του, λόγω του στερητικού συνδρόμου. Εάν το γνωρίζει ο γιατρός και το νοσοκομείο, τότε χορηγούνται στο νεογέννητο ουσίες για να καταπολεμήσει τη στέρηση, οι οποίες σιγά-σιγά διακόπτονται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περιπτώσεις μητέρων που κάνουν χρήση κατά την κύηση μπορεί να μην είναι συχνές αλλά δυστυχώς υπάρχουν, όπως επίσης και εκείνες που πιστεύουν ότι μία εγκυμοσύνη μπορεί να τις βοηθήσει να ξεφύγουν από την κόλαση των ουσιών. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε μία χρήστη ναρκωτικών να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, εάν η ίδια δεν αναλογιστεί την ευθύνη που έχει, δίνοντας τη μάχη της για απεξάρτηση.
Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος του Αιγινήτειου Νοσοκομείου Ιλια Θεοτοκα, μπαίνει "ένα πολύ σοβαρό ηθικό θέμα, αφού το να κάνουν χρήση ουσιών οι γονείς κατά τη σύλληψη ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σαν να παραβιάζουν την ηθική υποχρέωση που έχει το άτομο για να φροντίσει το έμβρυο ως προς τη σωματική και ψυχολογική του ανάπτυξη, τόσο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά".
Ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συνδρομή της πολιτείας σε αυτό το θέμα πρέπει να είναι καθοριστική, με παροχή κατ' οίκον υποστήριξης, αφού μπορεί να κινδυνεύσει και η ζωή της μητέρας αλλά και η ζωή του παιδιού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γυναικολόγος Χάρης Χηνιάδης, στο άγχος που έχει μια γυναίκα που έχει μόλις φέρει στον κόσμο ένα παιδί, την ενδεχόμενη μελαγχολία ή και επιλόχεια κατάθλιψη, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο στρες στην περίπτωση που η γυναίκα αυτή είναι ναρκομανής. "Οι οικογένειες αυτές θέλουν υποστήριξη μέσα στο σπίτι. Βοήθεια και παρακολούθηση" υπογραμμίζει.
Πηγή: Mega