Διαρκώς αυξανόμενη είναι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα με τους μισούς Ελληνες να υπολογίζεται ότι διαθέτουν λογαριασμό σε κάποιο απ΄ αυτά, ενώ ο μέσος χρόνος που περνούν ελέγχοντας ειδοποιήσεις ή κοινοποιώντας τις σκέψεις τους ξεπερνά τα 80 λεπτά την ημέρα.
Οι Ελληνες το έριξαν στο Ιντερνετ
Αν και η παντοδυναμία του facebook είναι δύσκολο να υπερνικηθεί, φαίνεται ότι και τα υπόλοιπα δίκτυα εμφανίζουν συνεχή άνοδο χρόνο με τον χρόνο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Monitor, της πλατφόρμας που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο δημοσιεύσεις από ελληνικά ειδησεογραφικά sites, blogs, forums και Ελληνες χρήστες social media, το YouTube εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο στο διάστημα του τελευταίου έτους.
Ετσι, ο αριθμός των λογαριασμών του αυξήθηκε κατά 79% με το σύνολό τους να φτάνει πλέον τους 634.050 λογαριασμούς.
Αν και λιγότερο δημοφιλές συγκρινόμενο με άλλα δίκτυα, το twitter παρουσιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση με 49% και σύνολο λογαριασμών που έφτασαν φέτος τους 509.448.
Αυξημένοι κατά περίπου 20% είναι και οι λογαριασμοί στο facebook που τον περασμένο μήνα έφτασαν τα 6,7 εκατομμύρια αφού προστέθηκαν πάνω από 1,1 εκατομμύριο νέοι λογαριασμοί.
Η τάση
Ανοδική είναι η τάση και στα ειδησεογραφικά sites καθώς μετρήθηκαν 115 περισσότερα συγκριτικά με τον Μάιο του 2014, ενώ μικρότερη είναι η αύξηση στα blogs, τα οποία από 55.222 έφτασαν τα 55.636.
Τα social media παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικά για τους Ελληνες, όπως καταδεικνύει και η συνεχής έρευνα που πραγματοποιεί η Focus Bari σύμφωνα με την οποία, ο μέσος ημερήσιος χρόνος που περνάμε σ΄αυτά έφτασε το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015 τα 82,2 λεπτά με τον έναν στους τρεις χρήστες να δηλώνει ότι παίζει παιχνίδια.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι πλέον τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιεί ο ένας στους 2 Ελληνες με το ποσοστό των κατόχων έστω και ενός λογαριασμού σε κάποια από αυτές τις υπηρεσίες να φτάνει το 55,2%.
Εντυπωσιακή είναι και η άνοδος του Instagram, το οποίο πριν από έναν χρόνο χρησιμοποιούσε μόλις το 0,1% των χρηστών, αλλά φέτος εμφανίζει μερίδιο 8,1%.
Η αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την αύξηση της χρήσης του Ιντερνετ, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.
Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) υπολογίζει ότι στο τέλος του 2015 περίπου 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι online καθώς από το 2000 έως το 2015 η διείσδυση του Internet σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 7 φορές, φθάνοντας το 43% (από το 6,5%).
Αντίστοιχα η πρόβλεψη της Cisco επισημαίνει ότι έως το 2019 θα έχει τριπλασιαστεί η διακίνηση δεδομένων μέσω Ιντερνετ κυρίως λόγω της αυξημένης πρόσβασης από κινητά τηλέφωνα αλλά και της ζήτησης για υπηρεσίες βίντεο.
Το βίντεο
Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε πέντε χρόνια το βίντεο θα αποτελεί το 80% της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων και θα υπάρχουν περίπου 24 δισεκατομμύρια δικτυωμένες συσκευές.
Η μέση σταθερή ευρυζωνική ταχύτητα θα έχει αυξηθεί στο δεκαπλάσιο αγγίζοντας και τα 42,5 Mbps, ενώ οι συνδέσεις συσκευών μεταξύ τους θα υπερτριπλασιαστούν κάνοντας πραγματικότητα το «συνδεδεμένο σπίτι» αλλά και πιο αξιόπιστες και γρήγορες τις υπηρεσίες υγείας.
ethnos.gr