Για περισσότερα από 20 χρόνια οι Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία σίγησαν, επιχειρηματολογεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση – Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής και αμφισβητεί σε πρόσφατο πόρισμά της ότι η γερμανική στάση συνάδει με το διεθνές δίκαιο
«Σε αντίθεση με την Πολωνία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία», γράφει η Süddeutsche Zeitung επιγράφοντας άρθρο της «Χαιρετίσματα από τη Χάγη»: H Ελλάδα, της οποίας ο νέος πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στο ακόμα ανοιχτό ζήτημα των επανορθώσεων, ουδέποτε δήλωσε μεταπολεμικά ότι με την κατά καιρούς καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο των διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων. Κι όμως το Βερολίνο θεωρεί, σιωπηρά, δεδομένη μια παραίτηση από περαιτέρω διεκδικήσεις. Επικαλείται μάλιστα τη συμφωνία 2+4 του 1990, με την οποία οι Σύμμαχοι κλείνουν το κεφάλαιο των δικών τους διεκδικήσεων πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, ισχυριζόμενο ότι Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία δεν διατύπωσαν τότε κάποια ένσταση.
Για περισσότερα από 20 χρόνια οι εν λόγω χώρες σίγησαν, επιχειρηματολογεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής και αμφισβητεί σε πρόσφατο πόρισμά της ότι η γερμανική στάση συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Στο πόρισμα τονίζεται μάλιστα ότι για την Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης αποζημιώσεων. Όχι όμως και για την Πολωνία.
Η Süddeutsche Zeitung καταλήγει σημειώνοντας ότι στην τελευταία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις το 2012 οι δικαστές απέρριψαν μεν την προσφυγή από την Ιταλία. Σημείωναν ωστόσο, χωρίς να έχουν καμία νομική υποχρέωση να το κάνουν, ότι όπως η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δημιουργήσει το 2000 για επιζώντες θύματα καταναγκαστικής εργασίας ένα ταμείο καταβολής αποζημιώσεων έτσι και τώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, ίσως να είχε νόημα να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο ταμείο για άλλες ομάδες θυμάτων που ενδεχομένως να παραμελήθηκαν στο παρελθόν. Ακόμα κι αν από νομικής άποψης το Βερολίνο δεν υποχρεούται να το πράξει, σημειώνει το δικαστήριο».
Σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα ο επικεφαλής της AfD στο Βρανδεμβούργο
Με τίτλο «Πως ο Κάλμπιτς εξηγεί τα ταξίδι του σε διαδήλωση νεοναζί στην Αθήνα» το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει, μια μέρα πριν τις τοπικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, άρθρο για τον επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Βρανδεμβούργο Αντρέας Κάλμπιτς, ο οποίος σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού διατηρούσε στενούς δεσμούς με την γερμανική ακροδεξιά. Το Der Spiegel σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τον Ιανουάριο του 2007 συμμετείχε σε διαδήλωση της «Πατριωτικής Συμμαχίας» στην Αθήνα από κοινού με κορυφαία στελέχη του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD μεταξύ των οποίων και τότε πρόεδρός του Ούντο Φόιγκτ.
Απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού ο επικεφαλής της AfD στο Βρανδεμβούργο παραδέχεται ότι συμμετείχε στην διαδήλωση, η οποία ωστόσο τον άφησε μάλλον αδιάφορο, τόσο ως προς τους στόχους, όσο και ως προς τους συμμετέχοντες. Εκτός αυτού ο Αντρέας Κάλμπιτς υποστηρίζει ότι ουδέποτε ήταν μέλος του NPD, ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε για το κόμμα και ούτε είχε προσωπικές επαφές με μέλη του. Ο γερμανός πολιτικός υπογραμμίζει τέλος ότι παραμένει πιστός στο γερμανικό Σύνταγμα και πως τηρεί, με συνέπεια, αποστάσεις από οποιοδήποτε ακροδεξιό πολιτικό στόχο».
Πηγή: Deutsche Welle