Σαρωτικοί έλεγχοι σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ικαρία, Καβάλα, Δράμα και Σαντορίνη για πλαστές βεβαιώσεις rapid test και πιστοποιητικά εμβολιασμού
Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα πλαστά πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και τις ψευδείς βεβαιώσεις νόσησης ή rapid test, καθώς η υπόθεση -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις= λαμβάνει διαστάσεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε τουλάχιστον έξι περιοχές στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ικαρία, Καβάλα, Δράμα και Σαντορίνη. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής την υπόθεση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας αναλαμβάνει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Εισαγόμενα πλαστά πιστοποιητικά και από τη Βουλγαρία
Όπως μετάδωσε το OPEN TV και η δημοσιογράφος Δέσποινα Βλεπάκη, γίνονται έρευνες έπειτα από καταγγελίες στη Βόρεια Ελλάδα για πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί στη Βουλγαρία. Ελέγχονται επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα παιδιάτρου με πιστοποιητικό νόσησης, οι συνάδελφοι της οποίας όμως δεν ενθυμούνται ποια περίοδο είχε νοσήσει και ήταν θετική στον κορονοϊό.
Το σαφάρι των ελέγχων συνεχίζεται και προληπτικά, τσεκάροντας τον αριθμό των εμβολιασμών σε κέντρα ανά ημέρα και εάν αυτός υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο ορισμένες ημέρες.
Στο στόχαστρο των ελέγχων είναι επίσης εμβολιαστικά κέντρα όπου εμφανίζεται να μην έχει περισσέψει καμία δόση εμβολίου. Ελέγχουν ακόμη τα στοιχεία των ταχυδρομικών κωδικών των εμβολιασμένων και τον κώδικα του κέντρου.
Στην απάτη που είχε στηθεί στον Παλαμά Καρδίτσας με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για εκείνους που αρνούνταν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν επιθυμούσαν να τεθούν και σε αναστολή, συμμετείχαν και υγειονομικοί, αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης.
Κατά την τοποθέτησή του επί της τροπολογίας που αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, αλλά και τη διευκόλυνση των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή αλλά αποφάσισαν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, ο κ. Πλεύρης σημείωσε:
«Προκύπτει από ΕΔΕ ότι μια υπάλληλος συμμετείχε στους εικονικούς εμβολιασμούς, προβλέφθηκαν κυρώσεις και ανεστάλησαν τα καθήκοντά της. Δεν είναι τα περιστατικά όπως παρουσιάζουν. Οι 31.000 εμβολιασμοί έγιναν γιατί είχε το κέντρο εμβόλιο Pfizer που αναζητούσαν οι πολίτες. Δυστυχώς, όμως, προέκυψε ότι μέσα από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και υγειονομικοί. Θα γίνει και ΕΔΕ και θα ανασταλούν τα καθήκοντα αυτών που χρησιμοποίησαν αυτό το δίκτυο προκειμένου να φαίνονται εμβολιασμένοι».
Ντόμινο αποκαλύψεων
Η υπόθεση του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας παίρνει διαστάσεις ντόμινο, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος που εργάζεται στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (η οποία είναι αδελφή της υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας) φέρονται να έχουν αποκτήσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας. Όπως μετέδωσε ο Alpha, οι τέσσερις νοσηλεύτριες παραδέχθηκαν, κλαίγοντας, την πράξη τους στη διευθύντρια του νοσοκομείου.
Έρευνα και στην Κοζάνη
Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής μίας νοσηλεύτριας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozanimedia, πρόκειται για νοσηλεύτρια από την Κοζάνη, ηλικίας 45-50 ετών, η οποία αρχικά δεν επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και στη συνέχεια προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί επειδή είχε αρκετούς γνωστούς.
Ο κ. Πλεύρης από το βήμα της Βουλής έστειλε αυστηρότατο μήνυμα προς τους υγειονομικούς ότι «η κυβέρνηση είναι κάθετη απέναντι σε κάθε πράξη που πάει να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα εμβολιασμού».
«Η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το μέτρο του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Οι αρνητές δεν θα μπορούν να είναι στο σύστημα υγείας αν δεν εμβολιαστούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία η κυβέρνηση δείχνει ένδειξη καλής θέλησης. Αν εμβολιαστούν, τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν άμεσα στο σύστημα υγείας. Δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση».
Ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος ανέφερε στο kozanimedia πως «ούτως ή άλλως όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των εργαζόμενων υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο» ενώ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντέντης, ανέφερε πως υπάρχει θέμα προς έρευνα και μόνο, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ερευνώνται δυο, τουλάχιστον, ακόμη περιπτώσεις που, ενδεχομένως, δεν έχουν τηρήσει τις σχετικές διαδικασίες, με τη μια να αφορά σε γιατρό του Μαμάτσειου.