Την έκταση μερικών στρεμμάτων γης, όπου έχουν ταφεί 73 σοροί προσφύγων και μεταναστών στο χωριό Κάτω Τρίτος της Λέσβου, νοίκιασε κατά λάθος ο Δήμος Λέσβου σε ιδιώτη και τώρα προσπαθεί να το διεκδικήσει εκ νέου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», στην περιουσία του Δήμου Λέσβου ανήκουν 10 στρέμματα βοσκότοπου στο χωριό Κάτω Τρίτος, τα οποία νοίκιαζε σε ιδιώτη. Όταν το μίσθωμα έληξε και οι μήνες πέρασαν, δεδομένου ότι δεν υπήρχε χώρος να ταφούν οι σοροί των δύο μεγάλων ναυαγίων του περασμένου Οκτωβρίου, ο δήμος αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει προσφυγικό κοιμητήριο. Το νομικό κενό που υπήρξε λόγω της απουσίας των απαραίτητων αδειοδοτήσεων φαίνεται ότι αξιοποίησε στο έπακρο ο παλαιός ενοικιαστής για να ξαναπάρει τον βοσκότοπο, νυν όμως νεκροταφείο.
Όταν ο Δήμος Λέσβου προσπάθησε να θάψει στο προσφυγικό κοιμητήριο τη σορό ενός κοριτσιού που χάθηκε στα νερά του Αιγαίου, οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι ο χώρος, που είναι περικλεισμένος με συρματόπλεγμα, είχε κλειδωθεί από τον ιδιώτη!
Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος, Νίκος Καρασάββας, αφηγείται την ιστορία στην «Κ»:
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2015 να χρησιμοποιήσει την έκταση για να ταφούν τα δεκάδες θύματα ναυαγίων, πολλά από τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη έκταση δεν την κατέγραψε, με αποτέλεσμα το γραφείο Δημοπρασιών του δήμου να βγάλει την έκταση στο σφυρί. Ο ιδιώτης συμμετείχε στη δημοπρασία για να αναλάβει τον βοσκότοπο.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2016 υπογράφεται νέο μισθωτήριο (!) μεταξύ Δήμου Λέσβου και ιδιώτη και παραχωρείται η έκταση, η οποία υπενθυμίζεται ότι ήδη χρησιμοποιείται επί μήνες ως νεκροταφείο. Ο δήμος, στα τέλη Φεβρουαρίου, ανακαλύπτει ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ γραφείων Δημοτικής Περιουσίας και Δημοπρασιών και προτείνει να αποζημιώσει τον ιδιώτη, αλλά εκείνος αρχικά αρνείται.
Στο μεταξύ, ο Δήμος Λέσβου δεν είχε προλάβει να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για να λειτουργήσει το νεκροταφείο, την ίδια ώρα όμως που έπρεπε να βρεθεί λύση για τις άταφες σορούς. «Αδυνατώ να κατανοήσω σε τι μπορεί να χρησιμεύσει μια τέτοια έκταση σε κάποιον, ο οποίος ήδη γνωρίζει περί τίνος πρόκειται», εξηγεί.
Στις 28 Ιουλίου, ο Δήμος Λέσβου κέρδισε τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και «ξαναπήρε τα κλειδιά». Το επόμενο δικαστικό βήμα έχει ορισθεί για τον Σεπτέμβριο, με τον κ. Καρασάββα να ευελπιστεί ότι θα βρεθεί νωρίτερα και εξωδικαστικώς λύση.