Σε δύο φάσεις θα εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το σχέδιό της για τα Εξάρχεια, με τελικό και μακροπρόθεσμο στόχο να σταματήσoυν η δράση κουκουλοφόρων, διακινητών ναρκωτικών και η πώληση λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Η πρώτη φάση εκτυλίσσεται ήδη και προβλέπει συνεχείς επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών για τη σύλληψη διακινητών με «έδρα» την πλατεία Εξαρχείων αλλά και εκκενώσεις υπό κατάληψη κτηρίων. «Αρχικά έπρεπε να σταλεί το μήνυμα ότι τα Εξάρχεια δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τις υπόλοιπες περιοχές του Κέντρου. Η Αστυνομία θα μονιμοποιήσει την παρουσία της εκεί. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει οκτώ διαφορετικές επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών στην "καρδιά" των Εξαρχείων» εξηγεί πηγή της Λεωφόρου Κατεχάκη.
Οι περίπου 15 συλλήψεις διακινητών μπορεί να μην έλυσαν το πρόβλημα των ναρκωτικών, καθώς τα ηγετικά στελέχη των κυκλωμάτων παραμένουν ελεύθερα, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τη στάση που θα κρατήσουν εφεξής οι Αρχές.
18 καταλήψεις
Ο δεύτερος τρόπος «μονιμοποίησης» της παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ. που προκρίνεται είναι η συνέχιση των εκκενώσεων υπό κατάληψη κτηρίων. Στα Εξάρχεια υπάρχουν συνολικά 18 καταλήψεις. Για πολλά από τα κτήρια έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες για εκκένωση, οι οποίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να βγουν από τα «συρτάρια» και να εκτελεστούν από την Αστυνομία. Την περασμένη Δευτέρα εκκενώθηκαν τέσσερα κτήρια που τελούσαν υπό κατάληψη, δύο εκ των οποίων, μάλιστα, βρίσκονταν ακριβώς δίπλα από την πλατεία. «Το να αδειάσεις ένα κτήριο είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης. Το δύσκολο είναι να βρεις τους χώρους που θα φιλοξενήσεις τον κόσμο. Ιδιαίτερα όταν ξέρεις ότι στις καταλήψεις των Εξαρχείων ζουν δεκάδες ή εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά» εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η δεύτερη φάση του σχεδίου της ΕΛ. ΑΣ. για τα Εξάρχεια περιλαμβάνει την ίδρυση νέας μηχανοκίνητης ομάδας ταχείας επέμβασης. Τη γνωστή σε όλους ομάδα «Δέλτα». Η ηγεσία επέλεξε να φτιάξει τη νέα υπηρεσία σε δεύτερο χρόνο για τρεις λόγους.
Ποιος ο ρόλος της ομάδας ΔΕΛΤΑ
Ο πρώτος είναι ότι δεν ήθελε να στείλει το μήνυμα της «κατασταλτικής αστυνόμευσης» από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της. Ο δεύτερος ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνήθως δεν λαμβάνουν χώρα επεισόδια στα Εξάρχεια και ο τρίτος ότι δεν υπήρχαν αστυνομικοί και εξοπλισμός για να επανδρωθεί η μηχανοκίνητη ομάδα. Τα δεδομένα, σε επίπεδο στελέχωσης, θα αλλάξουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν και θα έχουν προσληφθεί 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι θα διατεθούν για την επάνδρωση της ομάδας «Δέλτα», των ΜΑΤ και της Αμεσης Δράσης. Συνολικά εκτιμάται ότι η «Δέλτα» θα αριθμεί περίπου 250-300 άντρες.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση σε πολλούς είναι ότι η νέα μηχανοκίνητη ομάδα αναμένεται να διατηρήσει το ίδιο όνομα με την υπηρεσία που καταργήθηκε από τον πρώην υπουργό Νίκο Τόσκα, με φόντο τις καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία έχει δεχτεί εισηγήσεις για αλλαγή του ονόματος, προκειμένου η νέα υπηρεσία να μην «κουβαλάει» τις «σκιές» της καταργηθείσας ομάδας, φαίνεται ότι το όνομα θα παραμείνει ίδιο. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, πάντως, εξετάζουν αλλαγές στη δομή της ομάδας, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας, σε περίπτωση νέων κρουσμάτων αυθαιρεσίας και απειθαρχίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν εισηγήσεις η ομάδα «Δέλτα» να υπαχθεί στα ΜΑΤ και όχι στην Άμεση Δράση, η οποία ασχολείται με την εγκληματικότητα και όχι με τους κουκουλοφόρους. Την ίδια ώρα κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου μέσα στο επόμενο δίμηνο να είναι έτοιμα τα μηχανάκια μικρού κυβισμού, που θα χρησιμοποιηθούν για τις περιπολίες της «Δέλτα».